V primerjavi s prejšnjim mesecem se je marca brezposelnost povečala v Mariboru in v Novi Gorici, drugod pa se je brezposelnost znižala. Foto: MMC RTV SLO
V primerjavi s prejšnjim mesecem se je marca brezposelnost povečala v Mariboru in v Novi Gorici, drugod pa se je brezposelnost znižala. Foto: MMC RTV SLO

Znižanje brezposelnosti je predvsem posledica večjega zaposlovanja, ki se je glede na februar povečalo za 40 odstotkov, so sporočili z zavoda za zaposlovanje. Na novo se je na zavod marca prijavilo 7.890 brezposelnih, kar je 8,9 odstotka več kot februarja letos. Med novoprijavljenimi je bilo 933 iskalcev prve zaposlitve, 2.442 trajno presežnih delavcev in stečajnikov in 2.993 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas. 6.814 oseb se je zaposlilo oziroma samozaposlilo. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je marca brezposelnost povečala v Mariboru in v Novi Gorici, drugod pa se je brezposelnost znižala.

Med brezposelnimi se je povečal delež moških in trajno presežnih delavcev
V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 114.896 oseb, kar je 15,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največ se jih je prijavilo zaradi izgube zaposlitve za določen čas, iskalcev prve zaposlitve je bilo 3.193, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa 6.873. Iz evidence brezposelnih se je odjavilo 24.410 oseb, 17.479 jih je dobilo zaposlitev.

V zadnjih dveh letih se je v strukturi brezposelnih povečal delež moških in trajno presežnih delavcev ter stečajnikov, delež starejših od 50 let in dolgotrajno brezposelnih. Počasneje se je zviševal delež mlajših od 24 let, iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih z najnižjo izobrazbo.