Dominkuš je potrdil, da imajo CSD-ji težave s tistimi socialnimi pravicami, ki so vezane na cenzus, saj ne morejo dobiti podatkov z davčne uprave (Durs). Uprava namreč za leto 2011 še ni zbrala vseh podatkov o dohodkih državljanov. Foto: BoBo
Dominkuš je potrdil, da imajo CSD-ji težave s tistimi socialnimi pravicami, ki so vezane na cenzus, saj ne morejo dobiti podatkov z davčne uprave (Durs). Uprava namreč za leto 2011 še ni zbrala vseh podatkov o dohodkih državljanov. Foto: BoBo
Izplačevanje socialnih pomoči

Predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve se bodo v četrtek sešli z direktorji centrov za socialno delo (CSD). Kot je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš, bodo govorili o ključnih težavah, ki so nastale z novo socialno zakonodajo, ki velja skoraj pet mesecev.

"Informacijski sistem po začetnih težavah stabiliziran"
Gre predvsem za možnost okrepitve ekip, ki delajo na tem področju, je v izjavi za medije povedal Dominkuš. Po njegovih besedah so na nekaterih CSD-jih nastale manjše organizacijske težave, zaradi katerih jim ministrstvo zagotavlja podporo.

Po njegovih besedah je informacijski sistem po začetnih težavah zdaj stabiliziran. "Po začetnem pritisku, ki je bil vezan predvsem na denarne socialne pomoči, smo se lotili tudi drugih pravic in želimo v čim krajšem možnem času začeti ažurno reševati vse tisto, kar ljudje na centrih zdaj po novem zaprosijo," je pojasnil.

Glede obročnega odplačevanja poračuna otroških dodatkov, ki je predviden z zakonom, a ga nov informacijski sistem ne omogoča, je Dominkuš povedal, da bo to v primerih, ko gre za hudo socialno stisko, informacijsko podprto od tega meseca naprej. "Pred naslednjim izplačilom otroškega dodatka bo možno v najbolj kritičnih situacijah tak odlog tudi doseči oziroma uveljaviti," je pojasnil.

Dominkuš je potrdil, da imajo CSD-ji težave s tistimi socialnimi pravicami, ki so vezane na cenzus, saj ne morejo dobiti podatkov z davčne uprave (Durs). Uprava namreč za leto 2011 še ni zbrala vseh podatkov o dohodkih državljanov. Povedal je, da naj bi bilo to po informacijah Dursa rešeno s prihodnjim mesecem, pogovarjajo pa se tudi, da bi to težavo v prihodnjih letih odpravili.

Prihranke dvignili z računa, nato pa prosili za pomoč
Po Dominkuševih besedah ima med novostmi, ki se upoštevajo pri pridobivanju socialnih pomoči, največ vpliva na spremenjen položaj posameznikov stanje na njihovih bančnih računih. Kot je pojasnil, so zaznali primere, ko so imeli ljudje, ki so zaprosili za določene socialne pravice, na svojih računih tudi več deset ali 100.000 evrov.

Dodal je, da je bilo poleg tega nekaj primerov ljudi, ki so svoje prihranke najprej dvignili s svojega računa, nato pa zaprosili za socialno pomoč. Najvišji prihranek, ki so ga odkrili pri prosilcu za socialno pomoč, je bil 16 milijonov evrov.

Skupno število vlog, ki so jih CSD-ji že vnesli, je nekaj več kot 300.000, na podlagi nove socialne zakonodaje pa so dodelili okoli 485.000 pravic. Dominkuš je komentiral tudi varnost osebnih podatkov, do katerih imajo pri preverjanju upravičenosti do socialne pomoči dostop CSD-ji. Dejal je, da so v povezavi s tem v stalnem stiku z informacijsko pooblaščenko in varuhinjo človekovih pravic.

Ko bo rešena večina vlog za socialne pravice, bodo na ministrstvu naredili analizo nove socialne zakonodaje. Kot je še pojasnil Dominkuš, jo bodo po potrebi tudi ustrezno korigirali.

Izplačevanje socialnih pomoči