Stipe Mesić je Jorasa oklical za norčka. Foto: EPA
Stipe Mesić je Jorasa oklical za norčka. Foto: EPA

Mesić je že napovedal pritožbo na sodišču v Strasbourgu, pritožil pa se bo tudi Joras. Mesić je opozoril na (ne)pristojnost koprskega sodišča, glede na to, da je sam hrvaški državljan in da je dal sporne izjave na Hrvaškem, kjer po njegovih besedah živi tudi Joras.

Ta pa je danes dejal, da "v nobenem primeru" ni zadovoljen, ne sicer zaradi sodbe, ampak zaradi dolgotrajne poti, ki jo je moral ubrati in ki po njegovih besedah "dokazuje, kako naši politiki in politiki naše sosednje države delujejo - da manipulirajo in zavajajo javnost in uporabljajo instrument pravosodja v svojo osebno korist".

Nespretne Mesićeve izjave
Joras je novembra 2004 na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v vrednosti današnjih 20.864,63 evra. Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino, vredno 2.000 evrov.

Vzrok za tožbo so bile Mesićeve izjave iz avgusta 2004, ko je dejal, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

To je takrat še hrvaški predsednik dejal, potem ko je Joras, ki živi na spornem delu meje ob Dragonji, s tramovi protestno oviral promet na mostu čez reko, ker mu hrvaški cariniki niso dovolili s tovornjakom na dom prepeljati gradbenega lesa.