Vrednost projekta Zmoremo znaša približno 294.000 evrov, od tega je 80 odstotkov sredstev EU-ja, 20 odstotkov pa slovenske udeležbe. Na fotografiji je ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Foto: BoBo
Vrednost projekta Zmoremo znaša približno 294.000 evrov, od tega je 80 odstotkov sredstev EU-ja, 20 odstotkov pa slovenske udeležbe. Na fotografiji je ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Foto: BoBo

Na ministrstvu si želijo, da pri zaposlovanju invalidov na trgu dela ne bi bilo stereotipov. V okviru projekta za preprečevanje diskriminacije invalidov Zmoremo, ki se začenja v tem mesecu, si bodo tako skupaj s partnerji prizadevali za večje spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva invalidov, je povedala ministrica.

Projekt Zmoremo bo ministrstvo izvajalo skupaj z republiškim urbanističnim inštitutom, Združenjem izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Sloveniji in Društvom študentov invalidov Slovenije. Ozaveščali bodo družbo o vprašanjih invalidnosti in seznanjali invalide o njihovih pravicah, je še dejala Anja Kopač Mrak.

S projektom želijo doseči večjo dostopnost grajenega okolja in informacij ter s tem omogočiti boljše možnosti za samostojno življenje invalidov in njihovo vključenost v družbo. Zagotovili naj bi tudi boljše možnosti za zaposlovanje invalidov, preprečevanje diskriminacije in odpravljanje stereotipov v povezavi z invalidnostjo.

Projekt bo vključeval 12 delavnic za strokovne sodelavce pri delodajalcih na odprtem trgu dela in 12 delavnic, ki bodo namenjene ministrstvom in občinam. Stekla bo medijska kampanja, poleg tega pa bodo izvedli tudi analizo glede dostopnosti izbranih objektov v 12 slovenskih mestih. Ob letošnjem mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembru, pa bodo pripravili sklepno konferenco.

Koliko so invalidom dostopni javni objekti?
Urbanistični inštitut bo pri projektu preverjal dostopnost objektov v javni rabi. K sodelovanju bodo povabili invalide, da bodo na ovire v grajenem okolju opozarjali na forumu, je povedal Richard Sendi z inštituta.

V Združenju izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije po besedah Karla Destovnika opozarjajo, da tradicionalna znanja ne zadostujejo več. Udeleženci seminarjev bodo delodajalce seznanili z državnimi podporami na področju zaposlovanja invalidov.

Kot je povedala Nataša Mauko Zimšek iz Društva študentov invalidov Slovenije, bo društvo udeležence na delavnicah tako rekoč seznanjalo z ovirami, ki jih morajo invalidi premagovati v vsakodnevnem življenju.