Na javni dražbi so prodali 23.579 kosov pehotnega orožja. Foto: BoBo
Na javni dražbi so prodali 23.579 kosov pehotnega orožja. Foto: BoBo

Javne dražbe za odprodajo presežnega orožja na ministrstvu za obrambo so se udeležile tri pravne osebe, in sicer avstrijski Limex, češka STV grupe in Zeleny Sport. Izklicna cena je bila postavljena na 1,31 milijona evrov, a je cena po dražbi presegla dva milijona evrov. Orožje je bilo razdeljeno na osem sklopov in prav vse je kupil avstrijski Limex.

"Z izkupičkom 2.082.000 evrov za vseh osem sklopov smo več kot zadovoljni, saj je prodajna vrednost za skoraj 60 odstotkov višja od izklicne," so o prodaji 23.579 kosov orožja sporočili z ministrstva. Predmet prodaje je bilo vojaško pehotno orožje, sklopi pa so bili sestavljeni iz več vrst orožja, denimo pištol, brzostrelk, pušk, mitraljezov in puškomitraljezov.

Na ministrstvu so se za prodajo odločili, ker gre za presežno orožje, ki je bilo trajno izločeno iz uporabe in je tako pomenilo samo strošek, ki ga je prinašalo skladiščenje in vzdrževanje. Presežnega orožja jim je še ostalo, koliko ga bodo še namenili za odprodajo, pa za zdaj ne morejo povedati, so še sporočili iz ministrstva in napovedali, da bodo prihodnje dražbe, če bo padla takšna odločitev, konec leta.