MOL-u so zaradi sodnega spora z državo zarubili več kot pet milijonov evrov. Foto: Bobo
MOL-u so zaradi sodnega spora z državo zarubili več kot pet milijonov evrov. Foto: Bobo

MOL-u so že konec avgusta zarubili nekaj več kot milijon evrov, v ponedeljek pa še okoli 4,1 milijona evrov. Vzrok rubeža je spor med MOL-om in državo glede odškodnine za družbo Chemo iz leta 1984. Po pojasnilu ljubljanske občine je tedaj družbi Chemo nastala škoda zaradi opustitve nadzorstvene pravice nad izdanim lokacijskim in gradbenim dovoljenjem.

Chemo je v gospodarskem sporu od države in občine zahteval plačilo odškodnine. Solidarnostno bi morala tretjino zahtevka pokriti občina, vendar je bil celoten znesek odškodnine v vrednosti 2,6 milijona evrov plačan na račun državnih stroškov.

Država je zato vložila regresno tožbo zoper MOL za povrnitev polovice plačanega zneska. Pri tem je bila uspešna z delom tožbenega zahtevka v znesku 0,8 milijona evrov, ker je bil ugotovljen 30-odstotni delež krivde občine.

Ljubljanska občina vložila protitožbo
Tožba države proti MOL-u je bila vložena že junija 1994, vročena pa šele avgusta 2002. Zaradi nerazumno dolgega roka od vložitve tožbe do njene vročitve so se natekle obresti, ki so bistveno presegle znesek glavnice. Glavnica namreč znaša dobrih 783.000 evrov, obresti pa kar 4,3 milijona evrov.

MOL je nato oktobra 2006 pri okrožnem sodišču v Ljubljani vložil tožbo zoper državo zaradi plačila odškodnine, ki jo je utrpela zaradi nezakonitega ravnanja sodišča. Od države zahteva plačilo odškodnine, torej 0,8 milijona evrov glavnice in še 200.000 evrov zamudnih obresti od vročitve tožbe dalje ter še plačilo 5,4 milijona evrov zamudnih obresti od leta 1994 do 2002. Sodni postopek pri tej tožbi pa še ni zaključen.

Na MOL-u še pojasnjujejo, da so med njimi in državo dve leti potekali poskusi poravnave vseh medsebojnih sodnih zadev, vendar dokončnega dogovora niso sklenili.