Če vam zaradi napačnega parkiranje avto odpelje pajek, boste morali seči precej globoko v žep. Foto: MMC RTV SLO
Če vam zaradi napačnega parkiranje avto odpelje pajek, boste morali seči precej globoko v žep. Foto: MMC RTV SLO

Za parkiranje na bankinah, površinah za kolesarje, avtobusnih postajah, v parkih in na drugih podobnih površinah se je kazen s 50 zvišala na 200 evrov. Za toliko sta se povečali tudi kazen za samovoljno odstranitev lisic z vozila in globa zaradi nepravilnega parkiranja tovornih in priklopnih vozil ter lahkih priklopnikov.

Tudi stroški za pooblaščeno odstranitev lisic so se povišali. Če vam bodo lisice odstranili ob delavnikih ter sobotah med 6. in 22. uro, boste namesto 35 plačali 50 evrov, za odstranitev lisic ob praznikih in ponoči pa boste plačali kar 100 evrov. Stara cena je bila 67 evrov. Na sto evrov se je podražil tudi odvoz s pajkom, prav tako hramba vozila - na pet evrov na dan.

Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o cestnoprometni ureditvi uvaja tudi nočno tarifo za parkirišča za osebna vozila P-2 in P-3 ter parkirnino za motorna kolesa.

Redarjem več pristojnosti
Novost je tudi natančnejša opredelitev pristojnosti mestnih redarjev. Redar tako zdaj lahko izvaja neposredni nadzor nad ravnanjem udeležencev cestnega prometa pri vožnji, prečkanju vozišča zunaj prehoda za pešce, uporabi luči na vozilu ter uporabo telefonov in podobnih predmetov med vožnjo. Prav tako lahko nadzirajo uporabo varnostnega pasu, nepravilno smer vožnje, zavijanje in razvrščanje v križišču ter neupoštevanje rdeče luči na semaforju.

Na MOL-u so kot vzrok za tako drastično povišanje navedli neučinkovitost glob, saj naj bi bile prenizke. Župan Zoran Janković je tukaj še pojasnil, da namen ni polnjenje mestne blagajne, temveč želja, da na pločnikih, kolesarskih stezah in zelenicah ne bi bilo več avtomobilov. Kljub temu naj bi se leta 2010 v proračun steklo 5,2 milijona evrov samo zaradi kazni, poroča časnik Delo. Za primerjavo: med letoma 2006 in 2008 so prihodki iz glob znašali 2,95 milijona evrov.