Ena izmed sprememb pokojninske zakonodaje se dotika tudi skrbi za otroka. Foto: BoBo
Ena izmed sprememb pokojninske zakonodaje se dotika tudi skrbi za otroka. Foto: BoBo

Po zdaj veljavnem zakonu se obravnavano obdobje enemu izmed staršev v pokojninsko dobo prizna kot zavarovalna doba, nova pokojninska reforma pa omenjene ugodnosti ne vključuje več.

Zahteva za priznanje te dobe mora na zavod prispeti do ponedeljka, 31. decembra, oziroma mora biti najpozneje do ponedeljka kot priporočena poštna pošiljka oddana na pošto, sporočajo z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. "To je eno leto brezplačne dobe," je na začetku decembra dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

S skrbjo za otroka do znižanja starostne meje za upokojitev
Po novi reformi bo mogoče zaradi skrbi za otroka zniževati le starostno mejo za upokojitev. Tisti izmed staršev, ki je skrbel za otroka, si lahko starostno mejo za enega otroka zniža za šest mesecev, za dva otroka za 16 mesecev, za tri otroke za 26 mesecev, za štiri otroke za 36 mesecev, za pet ali več otrok pa za 48 mesecev.

Starostna meja se bo lahko poleg tega znižala za dve tretjini dejanskega trajanja vojaškega roka ter za ves čas trajanja pokojninskega zavarovanja pri tistih, ki so začeli delati pred 18. letom starosti.