Pristojni organi bi po novem zakonu imeli več diskrecije pri odločanju v izrednih primerih. Foto: EPA
Pristojni organi bi po novem zakonu imeli več diskrecije pri odločanju v izrednih primerih. Foto: EPA

Glavna sprememba zakonskega predloga je, da bi imel pristojni organ v primerih, ko gre za izjeme od zakonsko naštetih družinskih članov, diskrecijsko pravico odločiti o posameznih primerih v korist združitve družine v Sloveniji.

Štiri poslanske skupine zakon o tujcih dopolnjujejo tako, da se lahko izjemoma za družinskega člana šteje tudi drug sorodnik begunca ali oseba s priznano subsidiarno zaščito, če posebne okoliščine govorijo v korist združitvi družine v Sloveniji.

Spremembe zakona in iskanje sistemske rešitve na tem področju je sprožil primer somalijske deklice, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri, ki živi v Sloveniji. Ta si za prihod sestre v našo državo prizadeva že več let, v zvezi s tem pa so sprožili tudi postopek pred ustavnim sodiščem. Slednje primer obravnava prednostno.

SMC in NSi nad predlogom nista pretirano navdušena
DZ bi predlog po skrajšanem postopku lahko sprejemal na marčevski redni seji. Vendar je za nekatere poslanske skupine predlog zakona preveč liberalen. Tako v NSi-ju predlagajo omejitev števila oseb, ki lahko tako pridejo v državo. Pravnica Mojca Nadles je poudarila, da je zgoraj opisanih primerov izjemno malo.

Poleg tega je poslanska skupina SMC-ja že zatrdila, da novele ne bo podprla, ker da gre za nepremišljeno spreminjanje zakona na podlagi posameznega primera. Poslanka SMC-ja Jasna Murgel meni, da v dopolnilih ni natančno opredeljeno, za katere sorodnike in posebne okoliščine bi veljala.

Poslanec ZAaB-a in prvopodpisani pod novelo Peter Vilfan je po drugi strani poudaril, da s to novelo slovenska vrata niso nič bolj in nič manj odrta ali zaprta beguncem in drugim skupinam tujcev. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je opozoril, da je njihov namen pomagati ljudem v življenjskih stiskah, vodja poslancev SD-a Matjaž Han pa obenem upa, da ta zakon ne bo polje politikantstva.

Po besedah poslanca ZL-ja Matjaža Hanžka v Sloveniji poslušamo, da je treba državo odpreti tujemu kapitalu. Ko pa se govori o tem, da jo je treba odpreti ljudem, ki jim gre za življenje, nastanejo velike težave. Koalicija naj bi o tej problematiki spregovorila na sredinem srečanju pred sejo vlade.