Slovenija
(2)

Poudarki

  • Letos cepili okoli 2.000 oseb
  • 11-krat so se pojavili neželeni stranski učinki
  • Za lani o neželenih stranskih učinkih ni poročil
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 4 glasov Ocenite to novico!
Najpogostejši neželeni učinki cepljenja so rdečina, bolečina in oteklina na mestu vboda ali zmerno povišana telesna temperatura. Foto: RTV SLO
       V Sloveniji sta za cepljenje proti HPV-ju na voljo dve cepivi silgard oziroma gardasil in cervarix.       
 Marta Grgič Vitek

Dodaj v

IVZ: Stranski učinki cepljenja brez posledic

Proti virusu HPV se je cepilo že okoli 3.000 oseb
18. december 2008 ob 14:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Sloveniji so od začetka cepljenja proti virusu HPV zaznali 11 neželenih strankih učinkov, ki pa so vsi minili brez posledic, so povedali na IVZ-ju.

V medijih so se namreč pojavili prispevki o tem, da naj bi 12-letna britanska deklica postala paralizirana od pasu navzdol pol ure po tem, ko je bila cepljena proti virusu HPV. Na Inštitutu za varovanje zdravja o kakšni resni posledici cepljenja v zadnjem času niso bili obveščeni, o tem pa tudi niso našli poročil na dostopnih kredibilnih spletnih straneh, je za MMC povedala Marta Grgič Vitek.

V začetku leta se je v medijih pojavila novica o smrti 19-letne Avstrijke, ki je tri tedne po cepljenju proti virusu HPV umrla zaradi zastoja dihanja. Grgič Vitkova je povedala, da se običajno v medijih pojavijo dvomi o varnosti cepiva proti HPV-ju, a v povezavi z omenjenim dogodkom niso našli nobenih dokazov, da je bilo za smrt krivo cepljenje.

Grgič Vitkova zagotavlja, da so podatki o varnosti cepiva proti HPV-ju zelo dobri, a se tako kot pri drugih cepivih tudi pri tem pojavljajo neželeni stranski učinki. Najpogostejši so rdečina, bolečina in oteklina na mestu vboda ali zmerno povišana temperatura.

Sama se strinja z nekaterimi kritiki, da je petletno obdobje za sledenje izjemno redkih neželenih učinkov res kratko, a je zato zelo pomembno spremljanje neželenih učinkov tudi po uvedbi cepljenja.

V Sloveniji je bilo do sredine decembra razdeljenih 7.000 odmerkov cepiva, kar pomeni, da je bilo s tremi odmerki predvidoma cepljenih več kot 2.000 oseb. Leta 2007 je bilo s prvim odmerkom proti HPV-ju cepljenih 1.050 oseb, z drugim 645 oseb, s tretjim pa 344 oseb. IVZ sicer vodi tudi register neželenih učinkov po cepljenju, katerega so zdravniki dolžni dopolnjevati. Lani neželenih učinkov niso ugotovili, letos pa, kot rečeno, 11.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Prijavi napako
Komentarji
Pimm
# 19.12.2008 ob 09:50
Se ne strinjam. Prvič zato, ker testi na živalih niso primerljivi s testi na ljudeh, drugič pa zato, ker naj ta človeški drek jedo kar ljudje sami, tisti ki hočejo. Sicer pa za vsako zdravilo v kliničnih ali predkliničnih testiranjih delajo poskuse tudi na živalih. Na žalost.
Lluka
# 18.12.2008 ob 14:59
Tko pač je ,če ne smejo testirat zdravil itd. na živalih. Bomo pa mi umirali oz imeli take al pa drugačne posledice.
Kazalo