Foto:
Foto:
Pilot Drago Svetina je v nesreči umrl.

To je na tiskovni konferenci povedal predstavnik Slovenske vojske stotnik Simon Korez. V preiskavo so vključeni predstavniki Slovenske vojske ter ministrstev za promet in notranje zadeve, vključili pa se bodo tudi tuji letalski strokovnjaki, je še povedal.

Komisija bo izdala varnostna priporočila
Pozno popoldne so ostanke letala prepeljali na letališče Brnik, kjer bodo še naprej skušali ugotoviti vzroke nesreče, na končno poročilo pa bo treba počakati še nekaj mesecev. Kot je še pojasnil predstavnik MORS-a, delo komisije poteka na terenu, in sicer tako, da je celotna komisija razdeljena v strokovne delovne skupine glede na posamezna strokovna področja.

Do torka prepoved poletov s pilatusi
Na novinarsko vprašanje, ali je bil sprejet kakšen ukrep v letalstvu glede na to, da je šlo za nesrečo bojnega letala, je Korez pojasnil, da je poveljnik poveljstva sil začasno, do torka, izdal ukrep prepovedi poletov s pilatusi.

Kot je znano, je v včerajšnejm strmoglavljenju pilatusa PC 9 pri Spodnjih Žerjavcih v občini Lenart umrl pilot letala, namestnik poveljnika 15. brigade SV-ja major Drago Svetina. Sicer izkušen pripadnik SV-ja je opravljal običajni prelet v okviru rednega usposabljanja, vojaško letalo, ki ga je SV kupil po letu 1990, pa je bilo po sredinih navedbah obrambnega ministrstva redno vzdrževano; zadnji servis je bil opravljen 22. februarja. V nesreči vojaškega letala domačini niso bili poškodovani.