Odvetniška zbornica Slovenije je vpisnino v odvetniški imenik početverila na 9 tisoč evrov. Foto: BoBo
Odvetniška zbornica Slovenije je vpisnino v odvetniški imenik početverila na 9 tisoč evrov. Foto: BoBo

Za novelo so se odločili po tem, ko je Odvetniška zbornica Slovenije minuli teden vpisnino v imenik odvetnikov povišala na 9 tisoč evrov. S tem so po mnenju podmladka NSi-ja Mlade Slovenije znatno poslabšali položaj mladih pravnikov na začetku njihove odvetniške kariere. V MSi-ju so namreč prepričani, da je nedavni sklep odvetniške zbornice sporočilo mladim pravnikom, da so nezaželeni, da je nezaželena konkurenca v dejavnosti sploh.

Vpisnina v Sloveniji daleč najvišja
Tako je podpredsednik MSi-ja Matej Hrast dejal, da predlog novele, ki so ga pripravili, sledi načelu sorazmernosti, svobode dela, spodbujanje konkurence in socialne pravičnosti. Po njegovem mnenju gre predlog zakona v smeri pomoči pravnikom s šibkejšim finančnim zaledjem. V Mladi Sloveniji pričakujejo tudi, da se bo do njihovega predloga opredelil še pravosodni minister Goran Klemenčič.

Predlog je poslanska skupina NSi vložila po skrajšanem postopku, v zakon o odvetništvu pa dodaja le en odstavek, ki določa, da lahko zbornica sama določi višino vpisnine v imenik, a je zgornja raven te cene lahko le povprečna bruto plača zadnjega meseca. V NSi-ju ob tem poudarjajo, da so po pregledu ureditve v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Španiji in Češki ugotovili, da ima Slovenija daleč najdražjo vpisnino. Izjema so le nekatera mesta v Španiji.

Malo naklonjenosti za dvig vpisnine
Sicer pa je odvetniška zbornica z dvigom vpisnine poskrbela za številne negativne odzive. Tako so na ministrstvu za pravosodje že zahtevali pojasnilo in napovedali premislek o zakonodajnih spremembah. Do dviga vpisnine pa so kritični tudi v Akademskem društvu Pravnik, kjer menijo, da je dvig tudi pravno nevzdržen, saj je v nasprotju s temeljnimi vrednotami slovenske ustave.

"Zadevni ukrep namreč, po naši oceni, drastično otežuje vstop mladih in strokovno usposobljenih pravnikov na trg odvetniških storitev in je kot tak v izrecnem nasprotju z načelom sorazmernosti ter posega v pravico do svobodne gospodarske pobude, v pravico do enakosti pred zakonom v smislu neenakopravnosti mladih v razmerju do že vpisanih odvetnikov, v pravico do svobode dela," menijo v Akademskem društvu Pravnik.