Je Emuni še en davkoplačevalski nateg? Foto: BoBo
Je Emuni še en davkoplačevalski nateg? Foto: BoBo


Ta mednarodna zveza univerz, s sedežem v Portorožu, se je v zadnjih dneh znašla v središču medijskega zanimanja zato, ker vlade v času krize jemljejo sredstva javnim univerzam, ta univerza brez študentov pa je v preteklih osmih letih iz državne blagajne prejela štiri milijone evrov za plače nekaj zaposlenih, pripravo študijskih programov in najem prostorov.

Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar se je zaradi pomanjkanja denarja in predvsem zato ker Emuni univerza nima študentov, odločila njej zmanjšati javni denar - s čimer je po njenih besedah povzročila precej nezadovoljstva.
"Od leta 2007 do danes je bilo v delovanje tega projekta samo iz Slovenije vloženih že okoli štiri milijone evrov. V vsem tem času na tej univerzi ni bil vpisan niti en sam študent. In, ker je merilo za dodeljevanje denarja tudi število študentov, se nam je zdelo primerno, da za nekoliko, približno 200.000 evrov, zmanjšamo financiranje tega področja," je pojasnila.
Marušič bi Emuni rad videl kot del primorske univerze
S predstavniki univerze je dosegla tudi dogovor, da morajo do naslednjega študijskega leta 2015/16 vpisati študente. "Potem bo Slovenija verjetno še naprej pripravljena sofinancirati to dejavnost," je dejala.

Rektor Univerze na Primorskem in član upravnega odbora Emunija Dragan Marušič pa zanjo vidi rešitev v tesnejši povezavi z Univerzo na Primorskem. "Dobrih 400.000 evrov in še več, kolikor so letno dobivali dotacij od države, bi naši univerzi prav prišlo. Mi bi lahko večino teh dejavnosti opravili z našo administracijo, Emuni pa uporabljali kot neke vrste vzvod za mednarodni del univerze, ki bi s poučevanjem v angleškem jeziku razširil paleto dejavnosti in ponudbe te univerze," je dejal Marušič.

Zato je Univerza na Primorskem že pred novim letom na šolsko ministrstvo poslala omenjeni predlog, a do zdaj nanj ni dobila odziva. Vodilni na univerzi Emuni, ki prihajajo iz več držav, se bodo morali odločiti, kaj bodo naredili s tem projektom, za katerega glavnino stroškov prispevajo slovenski davkoplačevalci.

Kar tri parlamentarna telesa bi sicer na predlog SDS-a danes morala obravnavati delovanje Emunija, a ker vsi povabljeni niso prišli, je bila seja prestavljena.