Predlog novele zakona predvideva, da bi lahko na športnih prireditvah točili pijače z manj kot 15 odstotkov alkohola. Foto: BoBo
Predlog novele zakona predvideva, da bi lahko na športnih prireditvah točili pijače z manj kot 15 odstotkov alkohola. Foto: BoBo

Predlagatelj Jani Möderndorfer ugotavlja, da je zakon nekaj pozitivnih učinkov sicer zagotovo prinesel, vendar pa se je v tem času po njegovem mnenju izkazalo, da vse prepovedi niso dosegle želenega cilja, in ob tem izpostavil prepoved prodaje oz. ponudbe alkoholnih pijač v športnih objektih, v katerih poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom in med športno prireditvijo.

"Mladi zaradi te prepovedi ne pijejo nič manj, izgredi na športnih prireditvah niso nič manjši, športne organizacije pa se zaradi prepovedi v teh kriznih časih spopadajo s pomanjkanjem finančnih sredstev," tako navajajo predlagatelji v obrazložitvi novele.

Ob tem zatrjujejo, da ta določba prinaša kar nekaj težav slovenskim športnim organizacijam. Glavni sponzorji (npr. pivovarne) se namreč usmerjajo na tržišča, kjer imajo konkretnejše učinke za svoja sponzorska sredstva, kot jih imajo v Sloveniji, pojasnjujejo.

Organizatorji bi se lahko odločali sami
Predlog novele zakona predvideva, da bi lahko na športnih prireditvah točili pijače z manj kot 15 odstotkov alkohola. Prav tako želijo organizatorjem športnih prireditev dati možnost, da bi lahko sami odločali, kdaj bodo točenje alkohola omejili ali celo prepovedali - tako bi sami nosili odgovornost, kaj se na njihovi prireditvi dogaja.

Predlagajo tudi, da bodo organizatorji morali določiti prostor, v katerem bo uživanje alkoholnih pijač dovoljeno. Policisti bodo lahko preverjali alkoholiziranost obiskovalcev na tekmah, ki so označene z visoko stopnjo tveganja in na katerih se lahko pojavi nasilje. Tem bodo lahko prepovedali nadaljnji obisk športne prireditve in odvzeli vstopnico brez povračila. Po predlogu bi ekskluzivno pravico za prodajo oz. ponudbo alkoholnih pijač imeli zgolj organizatorji športnih prireditev.

Ministrstvo spremembam nasprotuje
Predlogu sprememb zakona sicer nasprotujejo na ministrstvu za zdravje kot tudi v zdravstvenih organizacijah. Po mnenju ministrica za zdravje Milojke Kolar Celarc ni primerno povezovati športa in alkohola, sploh ker so številni znani in vrhunski športniki zgled mladim.