Pred letom dni so se Slovenci odločili za spremembo na političnem prizorišču. SDS je tako na volitvah premagal SD. Foto: Reuters
Pred letom dni so se Slovenci odločili za spremembo na političnem prizorišču. SDS je tako na volitvah premagal SD. Foto: Reuters

Od vseh ključnih obljub, ki so bile dane ob začetku mandata in tudi pred volitvami, niti ena ni uresničena.

Janez Janša
Gregor Golobič
Prvak Zaresa je prepričan, da je za Slovenijo sreča, da je v času krize ne vodi prejšnja vladna garnitura, ki bi po njegovem mnenju z načinom vladanja, 'ki je Slovenijo pripeljal na rob bankrota v konjukturnem obdobju'. Foto: MMC RTV SLO
Raodvan Žerjav
Prvak SLS-a je ob obletnici volitev kritičen do sedanje vlade. Njegova kritika zadeva predvsem odzivanje ekipe Boruta Pahorja na krizo. Foto: MMC RTV SLO

Relativno slabi rezultati javnomnenjskih anket za Socialne demokrate so posledica težke gospodarske situacije, v kateri je navdušenja nad vladajočimi malo in ki predstavlja odličen poligon za opozicijske stranke, tudi za demagogijo, tudi za pavšalne in zelo površne ocene.

Bojan Kontič (SD)
Leto dni od volitev

Predsednik SDS-a vladi očita, da ni izpolnila pričakovanj, njegove kritike pa letijo še na račun enormnih zadolžitev države in nekompetentno spopadanja z gospodarsko krizo. Spomnil je, da je vlada mandat začela "z vprašljivo legitimnostjo zaradi predvolilnih dogajanj", ta hendikep pa se je po njegovem mnenju poznal celo leto.


Janša: Težko naštejemo kakšne uspehe
Nekdanji premier je povedal tudi, da so od nove vlade pričakovali sestavo močnejše ekipe. Upali so, "da se bo vlada skušala spopasti s ključnimi problemi v državi, tudi če ji ne bo povsod uspelo". Ob obletnici parlamentarnih volitev po njegovem tako "težko najdemo področje, kjer bi našteli kakšne uspehe".

PREMIER PAHOR ZA POSKUS SODELOVANJA Z OPOZICIJO

Predsednik vlade Borut Pahor je na očitke opozicije o neizpolnjevanju predvolilnih obljub v DZ-ju zatrdil, da jih poskuša izpolniti v največji meri, ni pa vse "tako, kot si je zamislil". Premier je predlagal tudi ponoven poskus sodelovanja med koalicijo in opozicijo pri reformah.
V odgovorih na poslanska vprašanja je spregovoril tudi na očitke o gospodarskem položaju v državi in med drugim dejal, da je Slovenija na področju soočanja z brezposelnostjo četrta najbolj uspešna država v EU-ju.
Ob tem je spomnil na svoje besede ob začetku mandata, da prejšnja vlada ni odgovorna za krizo, in dodal, da je za seboj vendarle pustila nekaj problematičnih stvari. Sicer po njegovem mnenju vsaka vlada za seboj pusti določene težave, tako jih bo tudi njegova. "Zato bomo tudi izgubili volitve," je prepričan.


Kontič okrcal dediščino prejšnje vlade
Kontič na drugi strani meni, da je bilo delo vlade oteženo zaradi slabe dediščine, nekaj težav pa naj bi povzročila tudi heterogenost koalicije. Kot je še navedel v oceni prvega leta mandata vladajoče koalicije, jih je čakal predvsem spopad s finančno in gospodarsko krizo. Slaba dediščina prejšnje vlade naj bi se pokazala v državnem proračunu za leto 2009. Ta je bil namreč po njegovih besedah osnovan na nerealnih temeljih, izračuni zanj pa so bili narejeni brez pokritja.

O tem je po besedah Kontiča pričal spremenjen zakon o izvrševanju proračuna, ki naj bi bil sprejet prav zato, da proračuna ne bi bilo treba popravljati in pripraviti rebalansa, iz katerega bi te stvari prišle na dan. Zato ocenjuje, da sta tudi letošnja rebalansa rezultat ne le krize, ampak tudi prejšnje politike. Skupno naj bi po seštevku na strani prihodkov in odhodkov negativna dediščina znašala okoli 1,5 milijarde evrov, je še opozoril.

Kontič: Zasluga te koalicije socialni ukrepi
Kljub temu vodja poslanske skupine Socialnih demokratov meni, da se je zdajšnja koalicija lotila potrebnih reform, tudi strukturnih. Pri tem se po njegovem ustvarja umetna dilema med socialno državo in razvojem, saj ukrepi delujejo v obe smeri. Med ukrepe te vlade na tem področju je vodja poslancev SD-ja izpostavil zakon o delnem subvencioniranju delovnega časa ter zakon o delnem povračilu nadomestila plač.

Golobič: Vlada v danih pogojih deluje solidno
Ob obletnici volitev se odzivajo tudi druge stranke. Gregor Golobič (Zares) je ob tej priložnosti dejal, da se zdaj soočamo s problemi, ki jih pred letom dni ni bilo. Po njegovi oceni vlada v teh pogojih deluje "solidno", osrednja preizkušnja pa bo "združiti strukturne reforme v "prepričljiv, celovit paket".

Ko je komentiral Janševo izjavo, da bi bil zdaj čas za žetev, a ni bilo sejalca, je prvak Zaresa uporabil podobno vsebino kot Kontič: "Vlada ni sejala več, kot bi lahko, ker ni imela kje vzeti, ker so bile kašče prazne".

Žerjav: Protikriznih ukrepov praktično ni bilo
V SLS-u pa podobno kot v SDS-u menijo, da je, kar zadeva spopadanje z gospodarsko-finančno krizo, to leto leto izgubljenih priložnosti. Po besedah prvaka ljudske stranke Radovana Žerjava so ukrepi vlade za blažitev gospodarsko-finančne krize prepočasni in premalo robustni.
Predsednik SLS-a je prepričan, da "tako opevani ukrep delnega subvencioniranja delovnega časa ni odigral vloge, za katero je bil predviden". Drugih protikriznih ukrepov pa po njegovem sploh ni bilo. Še manj naj bi bilo sicer narejenega na področju kmetijstva, kjer "nisem zasledil nobenega ukrepa za blažitev gospodarsko-finančne krize".

Od vseh ključnih obljub, ki so bile dane ob začetku mandata in tudi pred volitvami, niti ena ni uresničena.

Janez Janša

Relativno slabi rezultati javnomnenjskih anket za Socialne demokrate so posledica težke gospodarske situacije, v kateri je navdušenja nad vladajočimi malo in ki predstavlja odličen poligon za opozicijske stranke, tudi za demagogijo, tudi za pavšalne in zelo površne ocene.

Bojan Kontič (SD)
Leto dni od volitev