Premier dogovor s hrvaško kolegico opisuje s presežniki. Foto: EPA
Premier dogovor s hrvaško kolegico opisuje s presežniki. Foto: EPA
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Borut Pahor je v odgovoru na vprašanje Radovana Žerjava pojasnil, da bo posvetovanj še veliko, saj je pri vprašanju Hrvaške še 'veliko dela'. Foto: Vlada
Pahor odgovarjal na poslanska vprašanja

Na vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS), ki ga je zanimalo, ali ima vlada pripravljena izhodišča za arbitražo o meji s Hrvaško, je premier odgovoril pritrdilno. Pojasnil mu je tudi, da od odstopa evropskega komisarja Ollija Rehna do poskusa rešitve vprašanja meje med državama in deblokade hrvaških pogajanj z Unijo ni bilo nikakršnih pritiskov, državi pa sta bili prepuščeni sami sebi. Pahor je zato po lastnih besedah sredi julija ocenil, da je dobro, "če damo iniciativo, ki bo zadostila našim interesom. In tudi je."

Želite o slovensko-hrvaškem reševanju meje izvedeti več? V ponedeljkovi oddaji Polemika bodo pravni strokovnjaki odgovarjali na vaša vprašanja, ki jih lahko postavite tukaj.


Vračamo se k predlogu komisarja Ollija Rehna

"Mi smo dobili zavezo Hrvaške, da bo mejno vprašanje tako ali drugače rešeno pred njenim vstopom v EU. To je bilo pisno potrjeno tudi z obvestilom zunanjega ministrstva Hrvaške prejšnji teden, v torek, ko se je zelo jasno reklo, da se vračamo na izhodišča iz 15. 6. 2009," je dejal. In to po njegovem pomeni, da se vračamo k predlogu komisarja Rehna o arbitraži, ki v tretjem členu med drugim določa stik z odprtim morjem. "Razen v sporazumu Drnovšek-Račan Slovenija takega dosežka v naporu za rešitev mejnega vprašanja ni dosegla," je menil.

Glede referenduma o arbitražnem postopku je dejal, da ga vlada za zdaj ne bo predlagala. Če bi ga kdo drug, "pa tudi prav, naj odločijo ljudje".

Pogovorov s predstavniki strank bo še veliko
Jelinčič z odgovorom ni bil zadovoljen, saj je prepričan, da je "stik z odprtim morjem" "floskula, ki ne pomeni čisto nič".

V zvezi s Hrvaško je premier odgovarjal tudi Radovanu Žerjavu (SLS), ki ga je povprašal, kako je z njegovo obljubo, da se v zvezi z južno sosedo ne bodo sprejemale nobene pomembne odločitve brez predhodnega posveta s predstavniki strank. Pahor mu je odgovoril, da bo pogovorov še veliko, saj je pri slovensko-hrvaškem vprašanju še "veliko dela".

Pahor pripravljen za obisk Mure
Sicer pa je ministrski predsednik spregovoril tudi o Muri. Poslancem je zatrdil, da reševanje Mure, če reakcij vlade ne bi bilo, ne bi bilo tako uspešno, kot je. "Upam, da bomo tudi to, kar se danes dogaja v Muri, uspešno rešili," je poudaril in dodal, da je sam že izrazil pripravljenost za obisk murskosoboške družbe, a so sindikati menili, da je, dokler ni dokončnejše rešitve, najbolje, da se sestanejo v Ljubljani. Žerjava je namreč zanimalo tudi, kaj je z njegovo obljubo, da bo podjetje obiskal že maja.

Pahor odgovarjal na poslanska vprašanja