Jože Kontrec obžaluje, da je privolil in hčerko Anđelo dal v posvojitev. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kontrec obžaluje, da je privolil in hčerko Anđelo dal v posvojitev. Foto: MMC RTV SLO

Hčerko je zadnjič videl, ko je bila stara osem mesecev. Z Anđelino mamo sta imela burno razmerje, v katerem so se rodili trije otroci, Anđela je bila najmlajša. Srednji fant Mišo je kasneje prišel živet k očetu, najstarejša Marija pa je ostala pri mami. Bila sta mlada in mati brez trdne opore v partnerju za otroke ni zmogla več skrbeti, Jože pa je kot član skupine Langa cele noči nastopal.

Če bi lahko zavrtel čas nazaj ...
Jože dogajanje v tistem obdobju obžaluje; če bi lahko zavrtel čas, deklice ne bi spustil od sebe. V kasnejših razmerjih se mu je rodilo več otrok, skupaj jih ima 9. Tudi mnogi med njimi stopajo po glasbenih stopinjah. A njegova velika želja je spoznati izgubljeno hčerko.

Pravice posvojencev
Posvojeni otroci imajo pravico izvedeti, kdo so njihovi biološki starši, institucije, ki so pri posvojitvi sodelovale, so jim dolžne pomagati. Drugače pa je, če prihaja želja z nasprotnega brega, pripoveduje Katarina Tomšič, ustanoviteljica kluba posvojencev AS. Biološki starši lahko izrazijo svojo željo, a zgolj od otroka je odvisno, ali se odzove. Konec koncev so bili prav starši tisti, ki so se otroku odpovedali že v osnovi. Takrat, ko so posvojitve uspešne, je želja otrok po srečanju z biološkimi starši majhna ali pride zelo pozno. Čeprav je med njimi krvna vez, so si v resnici tujci, ki globoke vezi ustvarijo v le redkih primerih.

"Svoji mami zamerim. Zakaj se odločiš, da boš imel otroke, če jih potem zavrneš," pravi Mišo, Anđelin pravi brat. Ko je deklica izginila iz njihovega življenja, je bil star dve leti. "Z mamo nisem imel nikoli stikov. Nikoli mi ni dajala tiste materinske ljubezni, ki si jo kot otrok želiš. Če jo vidim na cesti, sva si tujca," je dejal. Ostal je pri očetu, kjer je vzljubil glasbo. Danes nastopa v novi zasedbi skupine Langa in se sprašuje, ali ima tudi Anđela rada glasbo, ali je podobna starejši sestri, ali ima brata, ki jo ščiti, in ali sploh ve, da ima romske korenine. Spoznati si jo želi že celo življenje, ampak oče Jože je šele zdaj zbral potreben pogum. Težkega oblaka na duši se je sramoval v prepričanju, da ga bo družba grdo sodila.

Več v prispevku iz Tednika.