Slovenija

Poudarki

  • Virant: Lepo je, da se človek, kot je Omerzel, odloči za vstop v vlado
Samo Omerzel
49 poslancev je potrdilo novega ministra za infrastrukturo Sama Omerzela. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik DL-ja in notranji minister Gregor Virant je navdušen nad novim kandidatom za ministra za infrastrukturo. Foto: BoBo
VIDEO
Omerzel je postal novi in...
VIDEO
Zaslišanje Omerzela na DL...

Dodaj v

Omerzel postal novi minister za infrastrukturo

Proti njegovemu imenovanju je glasovalo 29 poslancev
2. april 2013 ob 13:16,
zadnji poseg: 2. april 2013 ob 17:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poslanci so z 49 glasovi za in 29 proti imenovali Sama Omerzela za novega ministra za infrastrukturo in prostor. "Obljubim, da bom trdo delal in da bom preudarno sprejemal odločitve," je po glasovanju povedal novi infrastrukturni minister.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je pred glasovanjem poudarila, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor v tem trenutku eden pomembnejših resorjev, za njeno stranko morda celo najpomembnejši.

Ob tem je opozorila, da so denimo v času prejšnje vlade Janeza Janše opozarjali, da so infrastrukturni projekti tisto, kar lahko pomaga pri doseganju gospodarske rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

"To je vse, čeprav se je veliko špekuliralo, zakaj je za PS ta resor tako pomemben," je povedala Bratuškova. Maher pa je po njenih besedah z odstopom s položaja ministra razbremenil vlado, hkrati pa je odprl Pandorino skrinjico težav, ki jih bo moral rešiti nov minister.

Omerzel je danes uspešen podjetnik, mednarodno poznan inovator in občasni predavatelj, zato je Bratuškova na podlagi njegovega dosedanjega dela ocenila, da je primeren kandidat za novega ministra.

Med prioritetami strateško povezovanje Luke Koper in železnic
Omerzel je pred glasovanjem na kratko predstavil svoj program poslancem, gostobesednejši je bil na matičnem odboru za infrastrukturo in prostor, kjer je med ključnimi cilji navedel pozorno spremljanje investicij in rešitev problematike umeščanja objektov v prostor. Poleg omenjenega se mu zdita ključna tudi strateško povezovanje Luke Koper in Slovenskih železnic ter določitev strategije energetike.

Spremembe pri pridobivanju gradbenih dovoljenj
Omerzel je med ključnimi točkami navedel spremembe pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, s katerimi bi pridobili zaupanje investitorjev. Pri umeščanju objektov v prostor morajo posamezni resorji sodelovati, pravi Omerzel.

Zagon infrastrukturnih projektov
Zagnati je treba infrastrukturne projekte, pri tem pa je treba glede na omejena sredstva biti pozoren na učinek na gospodarstvo in na delovna mesta. Predvidena je vzpostavitev projektnega sveta, ki bi imel nadzor nad investicijami.

Povezovanje v energetiki
Kot zelo pomembno za državo je izpostavil področje energetike, kjer bi si želel več strokovnega sodelovanja med obema stebroma. Projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je treba čim prej končati, treba je nadaljevati gradnjo hidroelektrarn na spodnji in srednji Savi, pravi. Želi si čim več strokovnega sodelovanja pri dokončanju programa slovenske energetike.

Luka Koper in SŽ en sistem
Luko Koper in Slovenske železnice vidi kot en sistem. Podpira gradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ter razvoj Luke Koper, med drugim s poglobitvijo in gradnjo tretjega pomola. Zavzel se bo za vzpostavitev enotnega sistema javnega potniškega prometa za vso državo, podpira tudi nadaljevanje gradnje tretje razvojne osi.

Usmeritev v najemno politiko prava
Kot perečo težavo je izpostavil tudi stanovanjsko politiko. Poskusi s subvencioniranjem obrestne mere za posojila se zdijo dobri, se pa je treba pri tem zavedati stanja bank in njihovih zmožnosti. Usmeritev v najemno politiko se mu zdi prava, je pa treba pri tem pozorno proučiti cenovno politiko. Preoblikovanje republiškega stanovanjskega sklada v gospodarsko družbo se mu zdi zanimiva ideja, ki bi jo bilo treba proučiti. Pravi, da bi s tem imeli možnosti pridobivanja evropskih sredstev in nižjih obrestnih mer.

Omerzel o svojem delu v Ultri
Omerzel je že uvodoma pojasnil svoje podjetniško ozadje. V podjetju Ultra se je zaposlil, ker ga je prepričala strokovnost ekipe. Pozneje je želel na samostojno podjetniško pot in je ustanovil družbo Lastinski inženiring. V družbi Ultra je bil vedno "delovna sila", nikoli lastnik ali solastnik, je dejal.

Ultrina družba na Hrvaškem, ki se je po prodaji preimenovala v družbo Eol grupa, je bila uspešna, tako rekoč na vseh področjih, s katerimi se ukvarja, je postala številka ena. Omerzel nekdanjega ministra in solastnika Ultre Gregorja Golobiča pozna, nista pa bila v stiku zadnji dve leti in kandidatura za ministra z njim ni povezana, je zatrdil.

DL navdušen nad kandidatom
Omerzela je za novega ministra za infrastrukturo in prostor predlagal DL, potem ko je zaradi dvomov o zakonitosti postavitve nepremičnine na njegovem zemljišču v Seči po vsega petih dneh z ministrskega položaja odstopil Igor Maher.

Omerzel se je pred predstavitvijo pred matičnim odborom posebej predstavil poslancem DL-ja. "Mislim, da je prav lepo, da se tak človek, ki ima za sabo uspešno podjetniško in inovatorsko kariero, odloči za vstop v vlado, tega potrebujemo več," je povedal predsednik stranke DL-ja Gregor Virant in poudaril, da je Omerzel odličen kandidat za novega ministra za infrastrukturo in prostor.

Po mnenju poslanca Bojana Starmana je treba zaupati vodstvu stranke, Omerzelovo delo, povezano z Ultro, pa po Starmanovih besedah nima in ne bo imelo nobenih posebnih vplivov na njegovo delo.

Dosedanji kratkotrajni minister za to področje Maher je poudaril, da je Omerzelu predal vse svoje znanje, "nekaj časa" pa da sta bila tudi v stiku ter se pogovarjala predvsem o programskih zadevah stranke.

Prav Maher naj bi bil tisti, ki je z Omerzelom prvi navezal stik v povezavi s kandidaturo. Po njegovih besedah se sicer poznata prek skupnih prijateljev v DL-ju.

Omerzel pa je tudi pojasnil, da je bil v času ustanavljanja stranke Zares njen član, vendar je izstopil pred več kot dvema letoma. "Na začetku sem verjel v to zgodbo, ki pa se je pozneje izkazala, da ni tisto, kar sem si jaz želel," je dodal kandidat za novega ministra za infrastrukturo in prostor.

B. V., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Marconi
# 02.04.2013 ob 13:39
"Zaupati je treba, potem bomo pa videli"

Ta pristop recimo ne deluje pri prečkanju minskega polja.
marjan01
# 02.04.2013 ob 14:01
To niso poslanci, to so hlapci.
kristian.kozelj
# 02.04.2013 ob 13:47
Phahahahahahahaha

Slovenci smo izumili novo družabno igro - "Zaupati Virantu". Njeno predhodnico po svetu poznajo pod imenom "Ruska ruleta" ... Razlika je le ta, da je pri slovenski izpeljanki v revolverju vseh 6 nabojev ...
krosnjar
# 02.04.2013 ob 14:12
Besedičijo vsi enako na tem resorju že zadnjih 20 let. Bomo, bomo, bomo. . . pa še vedno nič-.
toni66
# 02.04.2013 ob 14:01
SŽ in Luka en sistem? Ta je še en šalabajzer. Večno nerentabilne SŽ obesizi Luki na hrbet pomeni pokopati še Luko. Seveda je potem izgovor za prodajo logičen. Banda.
mooodeeel
# 02.04.2013 ob 15:20
Naj pokaze vse svoje diplome in razkrije pristnost le-teh ter naj dokaze na kaksen nacin je kupil osebni avtomobil ter sel na dopust v Hurgado! Sem preprican, da kje kaj fali!
Lovec
# 02.04.2013 ob 14:59
Super program. Super vizija.

Vse je super.

Ne drugače govoriti in ne drugače misliti.

Vse je super.
sharkyslo
# 02.04.2013 ob 13:51
Že velikokrat se je izkazalo, da se (pre)Virantu ne da zaupati.
STANE
# 02.04.2013 ob 16:52
Mislim, da je prav lepo, da se tak človek, ki ima za sabo uspešno podjetniško in inovatorsko kariero, odloči za vstop v vlado, tega rabimo več," je povedal predsednik stranke DL Gregor Virant

Eden takšnih "uspešnih"podjetnikov je bil Virantov Vogrin,ki je dejal,da so ga poklicali in prosili naj pristopi v DL.
Upam,da je imel Virant tokrat bolj srečno roko pri izbiri podjetnika.
Milmar
# 02.04.2013 ob 15:24
Sem bil pred parimi dnevi na njegovi internetni strani na hr. bral 15 minut in nimam blage veze kaj ta človek prodaja ali ustvarja. A se najde kak malo bolj pameten od mene in mi razloži v čimbolj domačem jeziku kaj naš bodoči minister dela na hr.
janhan
# 02.04.2013 ob 15:22
upam da ste ga pregledali, izobrazba, gradnje itd... :D:D:D
mušica
# 02.04.2013 ob 14:41
Zelena luč za ministrskega kandidata Sama Omerzela

A je sploh v tej naši državi že dobil kdo rdečo slučajno.
toni66
# 02.04.2013 ob 21:55
Dopolnjuje magistrsko.
Marconi
# 02.04.2013 ob 17:56
V bistvu, saj po sliki sodeč izgleda, da je celotna rešitev črpalk Ultrina - pri nas so te črpalke zdaj v upravljanju Mercatorja.

Skratka izgleda, da je bila Ultra neke vrste OEM za Eol grupo.

Nič narobe s tem. Samo ne moreš se pa hvaliti, da si to sam razvil!
Marconi
# 02.04.2013 ob 14:18
Sploh pa bi ga bi bilo bolje vprašati po Kopaču. Bivši sodelavec in minister na istem ministerstvu.
Joe Malkovich
# 02.04.2013 ob 13:54
DL - one man band
vojnaslo91
# 02.04.2013 ob 21:51
A je kdo Alenko Bratušek videl? Samo da nima podaljšane praznike?
Marconi
# 02.04.2013 ob 19:26
Vsi ti izdelki so bili razviti v Ljubljanski podružnici, narejeni pa mislim v celoti v Zagorju ob Savi (jasno so bile elektronske komponente uvožene, saj jih pri nas ne izdelujejo). Jaz sem bil samo partner nekaj časa. Vsekakor Eol takrat nič od tega ni ne razvil ne proizvedel.
povžek
# 02.04.2013 ob 19:20
Zmrznili bomo realno in futuristično!
toldo
# 02.04.2013 ob 16:51
ODLIČEN KANDIDAT!!

Poslušal sem njegovo zaslišanje in lahko rečem samo, da je prava osvežitev proti siceršnjim politikantom, ki vodijo ministrstva, se vidi da je iz realnega sektorja. Eh, ko bi imeli več takih.....
Marconi
# 02.04.2013 ob 14:35
So pa osnovni izkazi za vsa ta podjetja čudni.

Recimo Lastinski ima 1.026.973 EUR finančnih obveznosti (v glavnem dolgoročnih), 3 zaposlene in v bistvu malo osnovnega kapitala.

Od daleč se zdi kot še ena zgodba o slabih kreditih.
STANE
# 02.04.2013 ob 14:02
Sliši se lepo,kaj vse namerava narediti.Stavim,da je imel Černač isto všečno predstavitev in od tega je naredil le škodljiv zakon v zadnjih dneh.Upam da naslednjiku bolj uspe preiti od besed k dejanjem !!
zen
# 03.04.2013 ob 01:15
Neverjetno, kako plehek program, kjer samo ponavlja floskule o gradnjah tega in onega, kar vodi v same hude stroške in nove zadolžitve. Kje je pa izplen? Pa kdaj? čez 60 let? kdo bo odplačeval, če smo v buli. Res prismode. Sploh je brez kritične distance do teh prismodarij kot je tretja os. Objektivni ekonomisti so že zdavnaj ocenili, da stvar ne pije vode ampak dela škodo. Razvojna os: kaj hudiča se bo razvijalo ob tej novi cesti ali na koncu (na katerem koncu) te osi? To bi že zdaj lahko razvili, če bi vedeli kaj. Mi kar nekaj bluzimo, potem vsi ponavljajo kot papige. Ta papagajski način ima tudi lj.župan, zato se ne čudim , da je tud prva ministrica papagajka s temi projekti.
toni66
# 02.04.2013 ob 21:43
Zares novi obraz.
Marconi
# 02.04.2013 ob 18:42
Kriza je, da ni enega izdelka na strani Eol group, ki ne bi bil Ultrin in starejši od 5 let. Toliko o razvoju.
walterperoaroma
# 02.04.2013 ob 17:33
kopač je eden od privatizerjev vode
narodni škodljivec

vsakemu ki vstopi na to ministrstvo je samo en cilj svet
izčrpati iz naravnih potencialov slovenije čim več zase in kompanijo ki ga podpre
zapatist
# 02.04.2013 ob 16:45
"Mislim, da je prav lepo, da se tak človek, ki ima za sabo uspešno podjetniško in inovatorsko kariero, odloči za vstop v vlado, tega rabimo več," je povedal predsednik stranke DL Gregor Virant

Mislim, da bi si mora Virant pa že nabrati toliko izkušenj, da bi bil lahko malo bolj previden pri svojih izjavah...sploh kadar predlaga kakšno kandidaturo...
spf xxii
# 02.04.2013 ob 16:41
Še par dni pa bo Omerzl že en teden viden član stranke DL.
miroslavm1
# 02.04.2013 ob 16:01
a je bilo kaj drugega za pričakovat?? tudi mene pi potrdili, seveda, če bi bil v pravi stranki...
...važno, da si naš ostalo ni pomembno...
isto je na desnici... če dovolj dobro ubogaš, so ti vrata odprta...
Anar Hija
# 02.04.2013 ob 14:26
preVarant - zaupanje - solze smeha : ))))
Marconi
# 02.04.2013 ob 14:10
Ja samo katerim dejanjem?
obelix complicus
# 03.04.2013 ob 08:06
Bravo RTVSLO, bravo.

Novica o izključitvi JJ na prvi strani navic ..... tole pa skrito nekje med 'drugo'

http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/po-izkljucitvi-janse-iz-pen-a-izstopila-se-boris-pahor-in-drago-jancar/305786

bravo še enkrat
zemljemerec
# 03.04.2013 ob 07:18
Samo Omerzel

dobra izbira

sedaj pa gremo delat !
Marconi
# 02.04.2013 ob 17:52
ATG in OPT so (bili) Ultrini izdelki - precej stari mimogrede. Eol je bil bolj neke vrste posrednik - vsekakor niso za njih razvili niti vijaka. Je pa res, da sem tudi sam že leta iz te scene ven.
walterperoaroma
# 02.04.2013 ob 17:29
če je on iz realnega sektorja
so psihologi in politiki iz virtualnega sektorja
Marconi
# 02.04.2013 ob 17:15
"Zavzel se bo za vzpostavitev enotnega sistema javnega potniškega prometa za vso državo,"

Ma ne! :D

Nobene nagrade na katerem sistemu bo to slonelo. Urbana, ki ga proizvaja in vzdržuje Imovation/Margento.
miskodl
# 02.04.2013 ob 17:11
ti si tud en šurda
že ime pove vse
pika.
trdnjava
# 02.04.2013 ob 17:02
Neomadeževan nov obraz. Vsa čast.
Človek, bi bruhal,če ne bi bilo škoda pirhov in potice!
sLoVaN
# 02.04.2013 ob 15:30
Volitve !!!
Nikec3
# 02.04.2013 ob 14:30
DL - one man band

LOL, pa ravno DL to ni.
neo321
# 03.04.2013 ob 08:35
Odlično Gregor Golobič - tvoj lobi je sedaj na konju! Popolnoma obvladuješ sedaj vse tisto, kar si si vedno želel - energetiko! Ker je tu največ denarja, ki se pretaka direktno v privatne žepe!

Vse skupaj je ena sama lopovska banda - ki krade državo Slovenijo! Pa noben jih ne upa razkrinkat. In tale tip odgovarja, da že 2 leti ni videl Golobiča, čeprav sta bila vrsto let kompanjona v Ultri! Vsi mediji to lepo sprejmejo... zakaj? Kaj se je zgodilo z našimi mediji v trenutku padca Janševe vlade? Nobene kritične distance do oblasti več! Niti do sodnih postopkov proti novinarjem, ki razkrivajo lopovščino sedanjih ministrov z Bratuškovo na čelu! Sramota za medije, res, da so tako ri... lizniški do sedanje oblasti!
kralj kekec
# 03.04.2013 ob 07:46
Na protokolarnem kosilu v Vili Podrožnik po ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe k EU je premierka Alenka Bratušek spet zagrešila protokolarno napako. Sedeti za mizo in imeti v naročju prekrižane roke. "Takšna drža ni primerna, sploh pa ne v takšnih situacijah. Takšna drža pomeni zapiranje in nekomunikacijo.
zapatist
# 02.04.2013 ob 21:29
@miskodl
ti si tud en šurda
že ime pove vse
pika.


je rekel miškodl
peterpan
# 02.04.2013 ob 20:46
Trojka takoj!
Prej je bolje.
Marconi
# 02.04.2013 ob 19:24
@RudeCorona:

Ni bil, saj takrat, ko so nastajali.

Pa glej, saj ni važno, naj se poba izkaže pa bomo videli, a ne?
RudeCorona
# 02.04.2013 ob 19:19
@ Marconi

Ce je bil tip vodja razvojnega oddelka v Ultri, potem se po moje lahko hvali z izdelki, ki jih je razvila Ultra.
Milmar
# 02.04.2013 ob 18:45
Omerzel je šel v politiko,ker je pač ta pot veliko lažja kot pot posameznika.
KLIPAN
# 02.04.2013 ob 18:43
Toliko škode kot jo je naredil Černač Sloveniji je ta ziher ne bo.
Vsaj to je neka tolažba.
MIRNČAN
# 02.04.2013 ob 18:39
Če si prijatelj Kopača, potem ne moreš biti kaj prida.
Kazalo