Slovenija

Poudarki

  • Slovesnosti in dan odprtih vrat urada predsednika
  • "Odzvati se na klic domovine"
Poveljnik obrambnih sil, predsednik Borut Pahor, je v predsedniški palači ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra priredil sprejem ob povišanju načelnika Generalštaba SV-ja brigadirja dr. Andreja Ostermana v čin generalmajorja Slovenske vojske. Foto: Tamino Petelinšek/STA
Rudolf Maister
Rudolf Maister - borec za severno mejo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
VIDEO
Dan generala Rudolfa Maistra
VIDEO
Državni praznik v spomin...

Dodaj v

Pahor: Bil je prvi general, ki ga je imenovala slovenska oblast

Dan Rudolfa Maistra
23. november 2014 ob 09:56,
zadnji poseg: 23. november 2014 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra ob povišanju načelnika generalštaba simbolno vročil čin in zastavo Republike Slovenije.

Poveljnik obrambnih sil, predsednik Borut Pahor, je v predsedniški palači ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra priredil sprejem ob povišanju načelnika Generalštaba SV-ja brigadirja dr. Andreja Ostermana v čin generalmajorja Slovenske vojske.

"Položaj načelnika generalštaba s činom generalmajorja opravljate v času, ki je v finančnem smislu ovira polnemu razvoju obrambnih sil. Vaš visoki položaj in generalske pristojnosti boste tako morali v nehvaležnih razmerah v celoti posvetiti ohranjanju pripravljenosti Slovenske vojske ter zagotavljanju njenega prispevka k mednarodnemu miru in stabilnosti. Slovenska vojska je institucija z visokim ugledom v družbi in priznano vlogo v okviru mednarodnih sil. Vaša naloga je, da tako tudi ostane," je med drugim v govoru navedel predsednik Pahor, ki ob dnevu odprtih vrat sprejema obiskovalce v predsedniški palači.

"V čin generalmajorja vas na predlog vlade imenujem ob priložnosti državnega praznika dneva generala Maistra. Na neki način bi lahko rekli, da je bil prvi general, ki ga je imenovala slovenska oblast. Zanj je veljalo, da je politik, vojak in človek, ki je razumel znamenja časa. V tem smislu se mi zdi imenitno za državo in za vas, da se vaše imenovanje za generalmajorja ceremonialno izvede na današnji praznični dan in se mu da s tem še čvrstejši značaj in pomen," je o generalu Maistru spregovoril Pahor.

Spomin na leto 1918
Na dan Rudolfa Maistra se spominjamo dogodkov leta 1918, ko je general Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski.

Na ta dan je mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki. V noči na 23. november 1918 so nato pod Maistrovim poveljevanjem razorožili zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodili Maribor.

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

"Odzvati se na klic domovine"
Osrednjo slovesnost so v soboto pripravili v Ljubljani, kjer je slavnostni govornik, obrambni minister Janko Veber izpostavil pogum in vizionarstvo prvega slovenskega generala. Maister po njegovih besedah ponazarja to, čemur pravimo "odzvati se na klic domovine", in nas s tem kliče k odgovornemu delu za domovino.

Pripadniki slovenske vojske ter civilne zaščite po ministrovih besedah zvesto sledijo Maistrovemu zgledu, zato je nanje ponosen. Spomnil je na njihova prizadevanja pri odpravljanju posledic nedavnih poplav, posebej pa poudaril tudi pogumno dejanje vojaka Toneta Čeliča, ki je v začetku tedna v Novem mestu rešil žensko iz potapljajočega se avtomobila.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
commodore
# 23.11.2014 ob 10:40
saj možakar je dobro hotel, sam pač smo se spet sami zaje..
bagua
# 23.11.2014 ob 11:02
Alcarinu in njemu enako mislečim:
Če daš Avstrijcu kos zemlje bo zasadil jablane in potem jabolka prodajal Slovencu.
Če daš Slovencu kos zemlje jo bo ob prvi priložnosti prodal Avstrijcu, jeseni pa pri njem obiral jabolka.
Majster je gotovo mislil, da bomo zasadili jablane!
zvonec5
# 23.11.2014 ob 10:23
Spet potvarjajo zgodovino...
Zavedena
# 23.11.2014 ob 11:46
Živel Rudolf Maister! Zbudi se in očisti nas politikov in tajkunov-izdajalcev slovenskega naroda!
svobodan
# 23.11.2014 ob 11:33
...in podobno tudi sedaj ljubljanska liberalna oblast ne podpira majstra niti združene levice v boju zoper prihvatizacijo slovenije...

...poglejmo: kip našega generala majstra stoji tam nekje neugledno ob nekih burekih na kolodvorski...v glavnem centru ljubljanje na prešercu, kjer bi moral stati, pa se cedijo iz izložb sadovi precenjenih simbolov liberalnega kapitalizma: max mara, pa hugon boss, pa armani in podobni utajevalci davkov...cena nekega plašča, dokaj cenenega videza, ki so ga sešile mezdne delavke v MS ali celo v tuniziji, stane nesramno več kot tri plače take mezdne delavke..

...niti ene trgovine z našemu žepu dostopnimi izdelki slovenske kvalitete ni v strogem centru LJ, niti ni kipa generala majstra, niti ni kipa franca rozmana staneta niti ne lada ambrožiča novljana...

...iz centra smo izrinili slovensko robo in zastavo in ga predali tujcem...tuji gospodarji, ki pridejo prespat v slona, lahko kupujejo hlačke za 299 eu za svoje ljubice...domače merkatorjeve trgovke pa še za cenene čarape iz kitajske ne bodo imele več...

...toliko imamo mi dejansko v čislih našega generala majstra, ki se za tako liberalno hlapčevanje prav gotovo ni boril...
Ostrozor
# 23.11.2014 ob 10:45
Maistra odlikuje predvsem, da je pravilno ocenih odločilnost časa, v katerem je živel, in pa pogum, da je sprejel pravilno odločitev. Brez dvoma je rešil dobršen del slovenskega življa pred germanizacijo.
CtrlDelete
# 23.11.2014 ob 10:38
Jaz se spominjam samo Janševega in Bavčarjevega herojstva iz kleti Cankarjevega doma, herojstva Zmaga Jelinčiča (takrat še ne Plemenitega)...
http://www.youtube.com/w
atch?v=G3Q7uR4SUkg
Bucika
# 23.11.2014 ob 13:45
Katera partizanska enota se je imenovala po Rudolfu Maistru? Komunisti niso pustili. Sedaj pa kar naenkrat,oh ah in sploh naš Rudolf.Le kam pes taco moli?
help
# 23.11.2014 ob 13:28
Jaz sem mislil, da je samo nacistična propaganda, da v Sloveniji večinoma živijo Vindišarji, ki si želijo nazaj pod razviti nemški rajh, pa je bilo mogoče celo res.
Korošec
# 23.11.2014 ob 12:25
@tonzin
Kaj je tako junaškega, ko 4000 vojakov in 200 častnikov pod maistrovo komando razoroži 28 premraženih orožnikov? Briljantna taktika? Ni kaj, ta Blitzkrieg je opisan v vseh vojaških učbenikih.


Se ti vidi da nimaš pojma o vojaški taktiki, v defeniciji je točno to Blitzkrieg, kjer z veliko silo napadaš sovražnika tam, kjer je najslabši, s tem zmanjšaš izgube moštva in tehnike, Lahko bi napadel že prej pa je zanalašč čakal, da zbere dovolj vojske, da Schutzwehr in Nemška populacija uvidela, da nima smisla prožit upora, tako ni bil iztreljen niti en naboj, po tvoje bi blo bolje da bi jih prej obvestil da se mobilizirajo, da bi bilo pol mesta uničenega in bi ble ulice prepojene z krvjo ali kaj? Junaško na tem je bilo to da je reskiral svojo glavo, če bi Schutzwehr zvedel kaj se dogaja in se pripravil bi ga aretirali in usmrtili, kdaj si ti tipkovnica vojščak nazadnje zastavil svojo glavo za druge? To niso bli enostavni časi, raje bodi srečen da živiš v miru sedaj.
svobodan
# 23.11.2014 ob 11:13
...domobranci so bili za avstrijo-nemčijo...sedaj pa častijo majstra, češ on je pravi borec za slovenijo, ne pa franc rozman stane ki je le nadaljeval majstrovo pot...

...za majstra je tudi značilno, da ga takratna ljubljanska malomeščanska ablast ni podprla v njegovih prizadevanjih, podobno kot dobrih dvajset let kasneje ni podprla prizadevanj osvobodilne fronte slovenskega naroda v boju za svobodo...
genniuuss
# 23.11.2014 ob 10:45
Praznujemo dan Rudolfa Maistra in se spominjamo dogodkov leta 1918, ko je general Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski.

z vsem spoštovanjem do Rudolfa,
ampak škoda res škpda.
kabošti
# 23.11.2014 ob 20:12
Meister je bil majster. Ljubljančani so vse zaje...ali! Potegnili so ga iz koroške, pa je Koroška Avstrijska. Ljubljanska oblast se je povezala s srbini, ne Meister. Meistra so zavrgli in je umrl sam in nepriznan. Zato je norčevanje iz Meistra, da se gredo sedaj na njegov račun proslave v LJ. Taista preostolnica, ki ga je takrat nogirala in ki to dela še danes s Štajerci in vsemi ostalimi.
Živel center!
Zogi
# 23.11.2014 ob 19:32
Pahor: Bil je prvi general, ki ga je imenovala slovenska oblast

Res, katera oblast?????? Narodni svet v Ljubljani je NASPROTOVAL Rudolfu Maistru in njegovemu imenovanju za generala.
Da se je temu uprl pa je NS Štajerske pod vodstvom dr. Karla Verstovška imenoval Maistra za generala!!! Prav tako NS v Ljubljani ni priznal mej na Koroškem, ki jih je podpisal Maister z Avstrijci. Ta del je zato danes avstrijski.
Medtem ko se je potem Maister v MB obranil germanov sam s slovenci je NS v Ljubljani klical na pomoč Srbe (polkovnik Švabič) . Čez 14 dni se je nato 1.12.1918 Država Slovencev Hrvatov in Srbov združila s kraljevino Srbijo v kraljevino Srbov Hrvatov in Slovencev.
pace
# 23.11.2014 ob 16:20
@M77,
kakšne pa ti trosiš; dovolj je pogledati s kom je Maister prijateljeval za časa življenja v kraljevini. Z Otonom Župančičem sta bila še posebej dobra prijatelja, enako z ostalimi intelektualci, literati in pisatelji, ki so bili vsi pozneje povezani z NOB in ne s plavo ali belo gardo.
Držimo se pri zgodovini dejstev in ne projicirajmo svojih sanjskih želja v druge, kaj, da bi ti bili, če bi bili, če bi še bili živi ipd.
help
# 23.11.2014 ob 14:24
M77
Mogoče komunisti nimajo nič z Maistrom, vendar to ne pomeni, da imajo z njim kaj pomožne milice nacističnega režima.
vajenecrobert
# 23.11.2014 ob 13:09
Tudi Štajerci in Korošci se dosti ne oglašajo v čast generala Maistra. To se pravi, da niso prav zadovoljni s to državo. Krivi smo pa sami, kakšne ljudi volimo in nasedamo komunističnim medijem, takšno državo pač imamo
el CARTEL
# 23.11.2014 ob 12:23
Gospodarsko predvsem pa mentalno smo toliko zaostali, da nismo več sposobni voditi niti lastne države.

in za to je kriv rudolf maister?
ker se ti počutiš neumnega in nesposobnega...?
el CARTEL
# 23.11.2014 ob 12:21
Kdo mi je prepovedoval kaj vedeti o Majstru leta
1960,1970 itd?????


lastna neumnost?
martinjak
# 24.11.2014 ob 05:47
O dr.Andrej Osterman je dobil plačilo vnaprej,nekakšno aro,da se ne bo oddaljeval od smernic vlade SMC
taresna
# 23.11.2014 ob 13:56
@el cartel...
to tvoje razmišljanje pa samo kaže na to koliko pojma imaš o tej stvari...
in bi ne bilo čisto nič narobe, če bi se predtem raje seznanil koliko naših strokovnjakov je tudi odšlo na tisto stran meje... pa koliko nadarjenih dijakov in študentov...
in dejstvo dejstev pa je, da bi v SV Sloveniji bila brezposelnost še občutno višja, če ne bi toliko ljudi dobilo dela onstran meje
M77
# 23.11.2014 ob 13:41
BTW: spomenik generalu Maistru pred MORS je postavila "kolaborantska" Bajukova vlada leta 2000 :)

Takrat so komunisti seveda besno pljuvali in se zgražali, danes si poskušajo Maistra kar sami prisvojiti (in ga po možnosti nekako povezati z mitom o "NOB" : )

Ne vem sicer, na kakšen način bo režimskim zgodovinarjem uspelo lojalnega generala Kraljevine Jugoslavije, ki je umrl leta 1934, povezati s komunističnim revolucionarnim gibanjem pekovskih vajencev in faliranih študentov, ampak nekaj bodo ziher iztuhtali ;)

Pri tako nerazgledanem folku, kakršen je danes slovenski narodič, je pač vse mogoče.

Maistra, odkrito povedano, sploh niste vredni.
el CARTEL
# 23.11.2014 ob 12:34
roli @ ja, tvoja pa - vidimo - da ne traja več :)))

če nisi opazil, komunizma ni več. leve stranke so kapitalistične.
ti pa kar uživaj v svojem boju proti komunizmu

verjetno kompenziraš, ker v 70. nisi upal niti pisniti, pa si sedaj glasen, ko ga ni več.
tipično strahopetno
felipesko
# 23.11.2014 ob 11:23
Teh par komentarjev zgoraj zgovorno pove,zakaj v zgodovini nismo imeli države in zakaj danes ne vemo kaj,bi z njo.
Vedno smo rabili "mamino" krilo,da smo se držali zanj,prej germansko,kasneje slovansko,sedaj pa multi-kulti.....
Brez Maistra bi bil vaš veliki Janko,popoln anonimec,tatič zaupnih državnih dokumentov države,ki je itak nihče od vas ne priznava oz registrira...,čeprav je najdaljša uradna slovenska tvorba v zgodovini...
Sicer,pa imamo rezultate,ki so vidni po 4 letih vladavine simpatizerjev nasprotnikov Maistra in kasneje sovražnikov partizanstva....
Ne Maistru,vam se moramo zahvalit za uspehe samostojne Slovenije...
Ostrozor
# 23.11.2014 ob 10:54
Alcarin, sklepam, da je srbo-hrvaščina edini tuj jezik, ki ga ''narodno zavedni'' pajaci tvoje sorte premorejo, torej takim tudi pod Avstrijo ne bi bilo kaj bolje. No, razen ego zadovoljenega hlapca bi bil potešen.
bhorva52
# 23.11.2014 ob 10:28
Sprašujem se, če nas ni on ravno zaj...?
obelix complicus
# 24.11.2014 ob 09:46
svobodan: ...domobranci so bili za avstrijo-nemčijo...sedaj pa častijo majstra, češ on je pravi borec za slovenijo, ne pa franc rozman stane ki je le nadaljeval majstrovo pot...

...za majstra je tudi značilno, da ga takratna ljubljanska malomeščanska ablast ni podprla v njegovih prizadevanjih, podobno kot dobrih dvajset let kasneje ni podprla prizadevanj osvobodilne fronte slovenskega naroda v boju za svobodo...

Tukaj se pa podpišerm ... drži.
paratrooper
# 23.11.2014 ob 20:21
Dobili smo novega generala!? Še Rusi, ki so se pet let borili proti 20 milijonskem Wehrmachtu, jih niso imeli toliko!
M77
# 23.11.2014 ob 13:55
Preglejte stare fotke Maistrovih bojnih oddelkov na Koroškem in Štajerskem : na nobeni ni videti zastave z rdečo zvezdo, le belo-modro-rdeče trobojnice.

Ergo, Maister se je boril za isto zastavo, za katero so se 25 let kasneje borili Slovenski Domobranci. Za slovensko narodno zastavo, brez rdeče zvezde.

Kot general Kraljeve vojske bi Maister za časa WW2 med komunisti veljal kvečjemu za "plavogardista", posledično tudi za "narodnega izdajalca". In kdove, če ga že med vojno ne bi v kaki temni ulici pokončal kak VOS-ovec, ali pa bi ga po vojni na montiranem procesu obsodili na smrt, dolgoletno zaporno kazen ali odvzem državljanskih pravic, tako kot so to storili z mnogimi drugimi.

Trobojnica, za katero so se borili Maister in njegovi, je bila belo-modro-rdeča. Brez rdeče zvezde. Tega ne morete spremeniti, in nikoli ne boste. Kot slovenski nacionalisti so se Maistrovi borci borili za slovenski narod, ne pa za mednarodno komunistično revolucijo, kot kasneje "NOB". In med obema gibanjema ni nobene povezave, nobene kontinuitete. Maister bi bil med WW2, če bi jo dočakal, povsem gotovo na drugi strani, na strani protirevolucije - tako kot vsi pošteni in zavedni Slovenci.
Tonzln
# 23.11.2014 ob 13:33
Korošec
# 23.11.2014 ob 12:25
@tonzin
Kaj je tako junaškega, ko 4000 vojakov in 200 častnikov pod maistrovo komando razoroži 28 premraženih orožnikov? Briljantna taktika? Ni kaj, ta Blitzkrieg je opisan v vseh vojaških učbenikih.

Se ti vidi da nimaš pojma o vojaški taktiki, v defeniciji je točno to Blitzkrieg, kjer z veliko silo napadaš sovražnika tam, kjer je najslabši, s tem zmanjšaš izgube moštva in tehnike, Lahko bi napadel že prej pa je zanalašč čakal, da zbere dovolj vojske, da Schutzwehr in Nemška populacija uvidela, da nima smisla prožit upora, tako ni bil iztreljen niti en naboj, po tvoje bi blo bolje da bi jih prej obvestil da se mobilizirajo, da bi bilo pol mesta uničenega in bi ble ulice prepojene z krvjo ali kaj? Junaško na tem je bilo to da je reskiral svojo glavo, če bi Schutzwehr zvedel kaj se dogaja in se pripravil bi ga aretirali in usmrtili, kdaj si ti tipkovnica vojščak nazadnje zastavil svojo glavo za druge? To niso bli enostavni časi, raje bodi srečen da živiš v miru sedaj.
@korošec
Spoštovani. Nisem se imel namena spiuščati v debato, a ko sem videl da imam za sogovornika zelo bistrega vojaškega taktika, sem dokaj hitro spremenil mnenje. Imenovati osebo ki jo ne poznaš za tipkovnica vojščaka, je enako kot bi korošca ki ga ne poznam imenoval za strahopetca. Pa ne da bi imel kaj čez Korošce ki so jo, roko na srce v veliki večini, podurhali v sosednjo Avstrijo leta 1991 in so premišljeno počakali da nevihta mine. Proslavilo vas je edino streljanje po neoboroženih vojakih, katere ste jih junaški Korošci, kljub jasnim znakom predaje (rjuha 3m X 4m) postrelili kot zajce.
Če je zate napad 4200 ljudi na 28 nasprotnikov, višek junaštva, vojaške taktike in učinkovitosti, si preberi še kaj o sodobnem slovenskem junaku Francu Kosu, ki je poveljeval usmrtitvi zajetih v Srebrenici. Sedem njegovih podrejenih in on osebno, so v pičlih štirih urah pobili okoli 1300 dobro zavezanih ujetnikov. Ta učinkovitost nam je itak v genih. Leta 1945 smo jih na enak način pobili veliko več.
Toliko o tipkovnica in ostalih vojščakih.
M77
# 23.11.2014 ob 13:29
Ob vsem nenadnem slavljenju Maistra, ki si ga danes privoščijo tisti, ki so generala še pred 25 leti tiščali v zgodovinsko pozabo, se velja spomniti dogodka, ki ni v čast ne Maistru, ne Slovencem: namreč, Mariborske Krvave nedelje. 27.01.1919.

Na ta dan je jugoslovanska vojska pod poveljstvom generala Maistra streljala v množico okoli 10.000 civilnih protestnikov, ki so zahtevali priključitev Maribora nemški Avstriji. Ubitih jih je bilo okoli 13.

Tako da priključitev Maribora jugoslovanski državi takrat nikakor ni bila želja dobršnega, morda celo večinskega dela prebivalstva mesta in neposredne okolice.

Maribor je ostal na slovenskem ozemlju tudi zato, ker vlada takratne dežele Štajerske (s sedežem v Gradcu), za razliko od koroške deželne vlade, ni organizirala oboroženih nemških oddelkov za obrambo svoje južne meje. Če bi jih, bi skoraj gotovo tudi na spornem štajerskem ozemlju prišlo do plebiscita, in velika verjetnost je, da bi se prebivalstvo severne Štajerske in Dravske doline takrat odločilo za Avstrijo.

Do Maistra in njegovih zaslug kot Slovenec seveda ne morem biti ravnodušen, vendar se mi ta brezmadežna mitomanija, ki so jo okoli njegove osebe naenkrat začeli zganjati komunisti, čisto po vzoru brezmadežne mitomanije NOB, odkrito rečeno kar gnusi. Popolnoma odvečna je.

Maister je zgodovinska osebnost, in kot takega ga je treba obravnavati. Kar je storil narobe, je treba povedati, prav tako kot tisto, kar je storil prav.

Sicer pa Slovenci nismo militanten narod, nikoli nismo bili - svetu in Evropi smo dali precej več znanstvenikov, pisateljev, podjetnikov, inovatorjev. In slavljenje neke kulture militantnosti in domnevnega "herojstva", kakršno nam že 70let poskušajo umetno vcepiti v narodni DNK, je preživeto. Kultura militantnosti, pa če jo zganja naša "levica" ali "desnica", je tuja bistvu Slovenstva.

Maistru pa vseeno pripada pomembno mesto v naši zgodovini - vsekakor večje od Broza, Kidriča, Kardelja in ostalih množičnih morilcev.
Bivši uporabnik
# 23.11.2014 ob 12:48
Opažam, da samo potomci oficirjev, uradnikov, žandarjev in sindiaklistov slavijo to Maistrovo potezo takrat. nasploh so najbolj aktivni na tem portalu.
el CARTEL
# 23.11.2014 ob 12:21
sicer pa, za vse tiste, ki žalujejo za veliko plačo, se še vedno lahko preselite v avstrijo, kdo vam brani?

enako kot takrat se bosta pač morali naučiti nemško in delati najbolj usrana dela,
ampak dajte, dajte
podpiram vas
odselite se
ne se cmerit pod komentarji
povžek
# 23.11.2014 ob 12:00
Ja, tud dans bi rabl ne sam enga, množico mojstrov, da bi pozaprl tatove, prodajalce megle, priviligirance krvavega sistema.
hervard
# 23.11.2014 ob 11:53
Velika škoda se je zgodila našemu narodu, ko je razpadla Avstro-ogrska monarhija.. Sedaj nas prepričujejo, da smo bili takrat pod Avstrijo,kar ni res, kajti dejansko in pravno smo bili del Avstrije in to Notranje Avstrije.
Maister je takrat odigral častno vlogo, saj se je uprl avstrijskim republikancem in nacionalistom, ki so za razliko od Habsburžanov hoteli ponemčiti Štajerke in koroške Slovence. Vlada v Ljubljani pod vodstvom Pogačnika, mu je zabila nož v hrbet. Tudi Srbi so ga izigrali in ga degradirali v šefa vojaškega skladišča..Zagotovo pa je bila napaka, da smo se začeli bratiti z balkanskimi narodi. Gospodarsko predvsem pa mentalno smo toliko zaostali, da nismo več sposobni voditi niti lastne države.
avreli
# 23.11.2015 ob 10:56
.....Navečja napaka RK cerkve je bila borba proti kmunizmu. !
In napaka komunizma upor proti cerkvi !
avreli
# 23.11.2015 ob 10:51
.... ali se nismo še naučili, da bila največja napaka RK Cerkve, da obrnila proti komunizmu !!!
In obratno je tudi RES, da je bila največja napaka komunizma borba proti cerkvi !!!
SamoRes
# 23.11.2014 ob 20:21
Tudi general Franc Rozman - Stane je zapisan v zlate bukve slovenske zgodovine.
Zogi
# 23.11.2014 ob 19:45
Kaj norite s temi komunisti in domobranci. Maister je takrat bil za Državo Slovencev Hrvatov in Srbov (slovani v okviru Avstro Ogrske, s Trstom, Gorico in Koroško), ki se je pozneje s kraljevino Srbijo, ki je hotela priti na morje, združila v kraljevino Srbov Hrvatov in Slovencev. Ceno pa je z ozemljem plačala Slovenija, kljub temu, da je Versaiski sporazum razveljavil Londonskega.
Isto kot pri Leonu Štuklju, druge opcije takrat 1918 ni bilo. Komunisti pa so jih vseeno preganjali. Na primer,Maistrov starejši sin Hrvoje naj bi bil plavogardist, ki so ga kom. iskali, medtem ko je mlajši sin Borut bil komunist.
swarc
# 23.11.2014 ob 16:54
Maister je prvi v nizu ljudi ki smo jim lahko hvaležni da smo postali politična tvorba imenovana Slovenija
felipesko
# 23.11.2014 ob 16:25
hervard
Velika škoda se je zgodila našemu narodu, ko je razpadla Avstro-ogrska monarhija.. Sedaj nas prepričujejo, da smo bili takrat pod Avstrijo,kar ni res, kajti dejansko in pravno smo bili del Avstrije in to Notranje Avstrije.

Vindišar....Centralna Avstrija....Pred tem smo bili pa Rimljani...
Kje spite,da vas ne najdejo??
SamoRes
# 23.11.2014 ob 15:30
@M77
Ha ha nekateri še po 70 letih ne morete športno prenesti poraza. Naši partizanski domoljubi so namahali vaše pomožne sile ss, to je tako kot bi Maribor pregazil Bayern. Sprijazni se, igrali ste za tujo reprezentanco, to je izdaja.
Korošec
# 23.11.2014 ob 14:48
@Tonzln
poštovani. Nisem se imel namena spiuščati v debato, a ko sem videl da imam za sogovornika zelo bistrega vojaškega taktika, sem dokaj hitro spremenil mnenje. Imenovati osebo ki jo ne poznaš za tipkovnica vojščaka, je enako kot bi korošca ki ga ne poznam imenoval za strahopetca. Pa ne da bi imel kaj čez Korošce ki so jo, roko na srce v veliki večini, podurhali v sosednjo Avstrijo leta 1991 in so premišljeno počakali da nevihta mine. Proslavilo vas je edino streljanje po neoboroženih vojakih, katere ste jih junaški Korošci, kljub jasnim znakom predaje (rjuha 3m X 4m) postrelili kot zajce.
Če je zate napad 4200 ljudi na 28 nasprotnikov, višek junaštva, vojaške taktike in učinkovitosti, si preberi še kaj o sodobnem slovenskem junaku Francu Kosu, ki je poveljeval usmrtitvi zajetih v Srebrenici. Sedem njegovih podrejenih in on osebno, so v pičlih štirih urah pobili okoli 1300 dobro zavezanih ujetnikov. Ta učinkovitost nam je itak v genih. Leta 1945 smo jih na enak način pobili veliko več.
Toliko o tipkovnica in ostalih vojščakih.


Ti pa nimaš vseh čistih, lepo sem ti razložil, da je briljatno na tej akciji, da ni bilo človeških žrtev tako na eni kot na drugi strani, lahko bi jih bilo veliko in da je bilo junaško, da je reskiral svoje življenje za druge, ti mi pa nabijaš tuki o neki srebrenici in pokolih kake veze ima to z tole tematiko?. Kar se tiče bežanja v Avstrijo, se mi zdi da si malo malo pomešal letnico 91 z 45 takrat se je namreč bežalo v Avstrijo, pa to sigurno niso bili Korosci...
abria
# 23.11.2014 ob 14:21
Sramotne, nekredibilne osebnosti brez sramu.
vajenecrobert
# 23.11.2014 ob 12:48
Če bi general Maister vedel, da bodo komunisti prevzeli oblast in imeli celo govore, se verjetno tega projekta ne bi lotil, saj ga je bivša Titova država popolnoma ignorirala
Ostrozor
# 23.11.2014 ob 10:50
Vidim, da kakor eni ne morejo preboleti, da smo se uprli okupatorju v 2. svetovni vojni, očitno ne morejo tudi, da smo se par desetletij prej.
Ti kolaborantski umi bodo najbrž vedno obstajali, a jih je, hvala bogovom, vedno manj.
Arnolfus
# 23.11.2014 ob 10:26
Še dobro, da majo zdaj v Mariboru zaradi njega 20% brezposelnost. Če bi ostali v Avstriji, bi meli vsi šihte, pa 800,- Eur penzije.

Tako da, še enkrat hvala Meister.
M77
# 23.11.2014 ob 17:26
Saj je kar ganljivo videti, kako pridno komunisteki obhajajo vse praznike, ki jih je leta 2005 uzakonila Janševa vlada ;)

Pri tem je najbolj zabavno, da Pahor, Veber in podobni partijski aparatčiki sploh nimajo pojma, KDO je bil pravzaprav Maister in s kako železno žandarsko pestjo je znal obračunati tudi z vsakršnimi lumpenproletarskimi zametki boljševizma v takratni Jugoslaviji.

Maister je bil pravi narodnjak, a hkrati tudi mož klene avsto-grske oficirske šole in vzgoje. Pri njem ni bilo prostora za protinarodne, iz tujine privlečene hujskaške ideje in izzivanje nereda.

Ej, če bi bil Maister v Mariboru decembra 2012, potem bi videli vstajniki hudiča ;)
SamoRes
# 23.11.2014 ob 15:22
Slava mu! Bil je začetnik konca nemškutarstva na Slovenskem. Nemce smo potem vojaško porazili leta 1945, toda po letu 2004 smo zopet v njihovih krempljih. Kot vedno se bomo gotovo spet osvobodili.
el CARTEL
# 23.11.2014 ob 12:18
Na ta dan je mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji.

nekateri žalujejo, ker niso pod avstrijo, predvsem desničarji

#slovenski patriotizem
Kazalo