Pahor je s častnim znakom svobode RS odlikoval pripadnike drugega izvidniškega voda 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe. Foto: BoBo
Pahor je s častnim znakom svobode RS odlikoval pripadnike drugega izvidniškega voda 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe. Foto: BoBo

Skupina, ki se je kasneje uradno preimenovala v 1. specialno brigado Moris je namreč izvedla eno izmed najpomembnejših bojnih akcij Teritorialne obrambe v vojni za Slovenijo, so ob tem sporočili iz urada predsednika republike.

Peščica pripadnikov izvidniškega voda iz Borovnice je onemogočila transport orožja iz skladišča jugoslovanske armade v Podstrmcu obenem pa je 28. junija 1991 uspešno zaplenila večjo količino orožja in vojaške opreme. Delovanje skupine je tako pomembno vplivalo na potek dogodkov v desetdnevni vojni, kot tudi na končno zmago, s katero je Slovenija dokončno zavarovala svojo pravico do samoodločbe.

Za uspešno izpeljano akcijo so zaslužni Tomaž Brence, Brane Brožič, Bruno Dormiš, Jože Fortuna, Uroš Gabrovšek, Edvard Gregorka, Rok Hrovatin, Stanislav Kucler, Marko Lipuš, Robert Marolt, Peter Mencin, Robert Miklavčič, Janez Novak, Smiljan Pajnkihar, Robert Petrovčič, Andrej Pristavec, Dušan Radošek, Uroš Sajovic, Niko Smole, Denis Ule in Brane Zrinski. Akcijo so izpeljali brez žrtev na katerikoli strani.

V času izpeljane akcije so se s neposredni bližini nahajale tudi velike koncentracije enot jugoslovanske armade, ki bi lahko znova zasedle ali uničile skladišče in ogrozile njihova življenja. Z uspešno izpeljano akcijo pa so se tudi bistveno povečali zmožnosti Teritorialne obrambe.