Lipič je vojne veterane pozval, naj pomagajo
Lipič je vojne veterane pozval, naj pomagajo "preprečevati nadaljevanje strankarskih in ideoloških delitev z odločitvijo, da bomo za svoje vodilo imeli vrednoti, kot sta pravičnost in poštenost". Foto: BoBo

Tisto, kar daje še posebno veličino in pomen tem dogodkom, je tesna povezanost in sodelovanje z organi za notranje zadeve, še posebej s takratno milico, je v čestitki pred današnjim dnem poudaril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Ladislav Lipič. "Dve enakovredni veji enega drevesa sta nudili senco, skozi katero ni prodrlo nobeno nezaželeno oko! Zato bodimo danes ponosni tako na 'zeleno' kot tudi na 'modro' vejo, kajti brez ene ali druge bi se to drevo gotovo posušilo in odmrlo," je poudaril.

"Danes ni več neznank ne glede zavrnitve ukaza in ne glede preprečitve popolne razorožitve TO. Tisto, kar je pomembno, pa je dejstvo, da slovenska teritorialna obramba ni bila nikoli razorožena in tudi ob letošnji priložnosti izražam zahvalo vsem tistim, ki so preprečili namero JLA ter takratne velikosrbske politike, da bi popolnoma oslabili ali celo s tem dejanjem preprečili oborožen odpor slovenskega naroda," je poudaril Lipič.

Po njegovem prepričanju je bil to čas, ko se je rojevala misel na pripravo odpora in nekoliko pozneje je začel nastajati MSNZ. Njeni člani so opravili pomembno in junaško delo, poudarja Lipič, saj jim je v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspelo organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba.

Čestitke Slovenski vojski
Lipič je ob tem čestital tudi Slovenski vojski, ki prav danes praznuje svoj 25. rojstni dan - kot spomin na pomemben dogodek, ko so se v učnih centrih na Igu in v Pekrah pri Mariboru začeli usposabljati prvi slovenski naborniki.

Lipič je nato kot slavnostni govornik opozoril na zgodovinsko netočno in zavajajoče pisanje o razorožitvi TO, pri čemer pa je poskus odvzema orožja imel za neposredno posledico začetek organiziranja vojaške strukture, pozneje poimenovane kot Manevrska struktura narodne zaščite, ki je v obdobju od poletja do oktobra 1990 zagotavljala obrambno sposobnost Slovenije. Lipič je poudaril takratno posebnost MSNZ-ja, ki je združevala tako vojaško kot tudi miličniško sestavo, so po današnji slovesnosti sporočili iz zveze veteranov.

Razbijanje veteranske organizacije
Ob tej priložnosti je bil Lipič kritičen do posameznikov, ki izrekajo neokusne in nedostojne izjave o Slovenski vojski. Tako je opozoril na izrekanje številnih neresnic, žalitev in obrekovanj, namenjenih povzročanju delitev med veterani, vse s ciljem razbijanja veteranske organizacije, so še povzeli v ZVVS-ju.

Lipič je opozoril na sovražni govor, ki da je vse pogostejši in nanj ni nobene reakcije, saj je nekaterim našim voditeljem neukrepanje za odpravo družbenih anomalij postala vrednota, ki so jo nadgradili z vrednoto pometanja težav pod preprogo in čakanja, da se težave rešijo same od sebe. Vojne veterane pa je pozval, naj pomagajo "preprečevati nadaljevanje strankarskih in ideoloških delitev z odločitvijo, da bomo za svoje vodilo imeli vrednoti, kot sta pravičnost in poštenost".