Slovenija

Poudarki

  • Janković: Dobro delo naj bo dobro nagrajeno
Na Križni gori
Ljudje so se udeležili tradicionalnega prvomajskega srečanja na Križni gori (2018). Foto: BoBo/Borut Živulović
       Spoštovanje in podpora delu nas vodita v prihodnost, v razvoj in izboljševanje kakovosti življenja. Vladavina prava pa nam omogoča konstruktivno sobivanje in sodelovanje tako na ravni države kot tudi Evropske unije.       
 Miro Cerar, premier, ki opravlja tekoče posle
       Za takšen dogovor med državo, delodajalci in sindikati je treba veliko usklajevanja in iskanja nekega kompromisa, a bi na ta način zdajšnja gospodarska rast postala trajnejša vrednota. Vloga države je, da poskuša urediti socialni dialog tako, da mu zaupajo tako delodajalci kot tudi sindikati, in da se obveže, da za svoje potrebe ne bo potrebovala več denarja, kot je to potrebno s stališča dobrega gospodarja.       
 Borut Pahor, predsednik države
       Ne smemo pa dovoliti, da bi kdo sprl zasebni in javni sektor. Potrebujemo javno šolstvo in zdravstvo.       
 Zoran Janković, ljubljanski župan
VIDEO
Ob 1. maju številna prazn...
VIDEO
Kresovanje na Štajerskem
VIDEO
Prvomajsko praznovanje in...

Dodaj v

Pahor: Potrebujemo nov družbeni dogovor. Cerar: Vsi morajo dostojno živeti.

Opozorila pred negotovimi oblikami dela
1. maj 2018 ob 08:02,
zadnji poseg: 1. maj 2018 ob 16:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Praznik dela se je po številnih krajih začel z budnicami, nadaljuje se s tradicionalnimi pohodi, sindikati pa ob tem pozivajo k spoštovanju pravic delavcev.

Sindikati izražajo nasprotovanje vse večjemu razraščanju negotovih oblik dela, ki delavcu ne dajejo ustrezne varnosti. Tako so na ljubljanskem Rožniku v ponedeljek opozorili, da se je treba proti takšnim izkoriščanjem boriti skupaj.

Jerkičeva: Gospodarska rast se ne pozna na plačah
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pa je na prireditvi ob prazniku dela na Ravnah na Koroškem podobno kot nekateri drugi govorniki poudarila, da se gospodarska rast ne pozna pri plačah delavcev. V nagovoru je pozvala k razbremenitvi delavcev, ne plač, in k podpori sindikalnemu delovanju.

Jerkičeva je v slavnostnem nagovoru pred več kot 1.500 zbranimi ob Grajskem parku na Ravnah spomnila na tradicijo jeklarstva na Koroškem in na zgodovino sindikalnega gibanja, ob tem pa dodala, da v luči tradicije danes ne moremo več govoriti o tradicionalnih oblikah dela.

Nič več nimamo tradicionalnih oblik delovnih razmerij, vedno redkeje so delavci zaposleni za nedoločen čas, vedno pogosteje se srečujemo s prekarnimi oblikami zaposlitev, zaposlitvami, ki to sploh niso, ki nimajo varnosti, zaposlitvami, ki ne trajajo samo osem ur, zaposlitvami, ki niso ustrezno plačane, je opozorila Jerkičeva, ki je tudi predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei).

V nagovoru je pozvala k razbremenitvi delavcev, ne plač, in k podpori sindikalnemu delu, za katerega je po njenih besedah potrebnega veliko poguma. Ta pogum je primerjala s potrebnim pogumom, kot ga je za nabiranje solzic v Peklu koroški pisatelj Prežihov Voranc opisal v črtici Solzice.

Pahor za nov družbeni dogovor
Predsednik republike Borut Pahor se je na prvomajskem srečanju ob prazniku dela na Šmohorju nad Laškim zavzel za sklenitev novega družbenega dogovora med državo, delodajalci in sindikati, ki bi zagotavljal fleksibilnejši trg dela, spremembo davčne politike, vzdržno in konkurenčno gospodarstvo ter socialno varnost.

Kot je dejal Pahor, je ta dogovor zelo pomemben za varno in uspešno prihodnost naše države. Spomnil je, da je že na začetku tega leta, ko se je začel plaz stavk v javnem sektorju, ob robu poslovnega foruma v Postojni pozval delodajalce, naj bodo nekoliko fleksibilnejši v svojih pričakovanjih glede novih dogovorov s sindikati in državo.

Po Pahorjevem mnenju je treba oblikovati neko formulo, ki bi v prihodnjih letih prinesla varnost tako za zaposlene kot tudi za delodajalce. "Tako bi lahko bili globalno konkurenčni in bi imeli socialno varnost," je dejal. Zavzel se je tudi za višje plače zaposlenih, nižje davke in večjo fleksibilnost trga dela.

"Za takšen dogovor med državo, delodajalci in sindikati je treba veliko usklajevanja in iskanja nekega kompromisa, a bi na ta način zdajšnja gospodarska rast postala trajnejša vrednota. Vloga države je, da poskuša urediti socialni dialog tako, da mu zaupajo tako delodajalci kot tudi sindikati, in da se obveže, da za svoje potrebe ne bo potrebovala več denarja, kot je to potrebno s stališča dobrega gospodarja," je dejal.

Če bi ohranili davke na zdajšnji ravni ali jih celo nekoliko znižali, če bi sindikati privolili v večjo prožnost trga dela in če bi se delodajalci obvezali, da bodo hitreje in lažje zaposlovali delavce, zlasti mlade, bi po Pahorjevi oceni na široko odprli vrata v tisto prihodnost, ki si jo želi večina Slovencev.

Poudaril je tudi, da nihče izmed nas ne ve, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, veliko tega neposredno ni odvisno od nas, ampak od nekaterih globalnih gibanj v svetu, ki pa nas morajo tako razveseljevati kot tudi skrbeti.

Od nas pa je po Pahorjevih besedah odvisno, da se med seboj razumemo, spoštujemo in da nihče ne more vplivati na spoštovanje dostojanstva vsakega izmed nas kot mi skupaj, kot skupnost, kot družba, kot država in domovina.

Dodal je še, da je prav, da bi vsi skupaj nekaj imeli od gospodarske rasti in izvoza, a za to moramo biti sposobni iskati kompromise in imeti vizijo.

Cerar o etiki in pravu
Po prireditvah ob kresovih na predvečer praznika se bodo danes zvrstila tradicionalna prvomajska srečanja. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar pa je bil slavnostni govornik na prireditvi na Javorovici nad Šentjernejem, ki jo prireja občina Šentjernej. Posebej je poudaril etiko dela in vladavino prava. Brez prve smo po njegovih besedah hitro v izkoriščevalskih razmerjih, v dominaciji in neenakosti, brez druge pa umanjkata pravna varnost in enakost pred zakonom.

"Spoštovanje in podpora delu nas vodita v prihodnost, v razvoj in izboljševanje kakovosti življenja. Vladavina prava pa nam omogoča konstruktivno sobivanje in sodelovanje tako na ravni države kot tudi Evropske unije," je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal v nagovoru.

Po njegovem mnenju se namesto tega, da v politikih vidimo krivce za vse težave, velja politik lotiti zato, da popravimo stanje, s katerim smo nezadovoljni. Le dejavni in angažirani državljani bodo lahko kos izzivom sodobnega sveta.

Živimo v časih, ko se zdi, da se stara svetovna razmerja rušijo čez noč, a je po drugi strani včasih težko narediti še tako majhno spremembo, je ocenil Cerar. V takih trenutkih se velja spomniti najboljšega, kar nas je izoblikovalo kot ljudi in kot državo.

Najboljše po njegovem mnenju najdemo v tradiciji narodovega upora, v prizadevanjih delavskega razreda za enakopravnost, v podjetniški marljivosti, v pesniški daljnovidnosti, pa tudi v oboroženem boju za svobodo in samostojnost.

Najboljše, kar ima Slovenija, pa je po Cerarjevih besedah v ljudeh, ki so naš najdragocenejši naravni vir. "Resnično bogastvo Slovenije se meri tudi s tem, da zmoremo ustvariti toliko, da tudi tisti, ki jim usoda ali razmere niso bile naklonjene, ne trpijo, ampak dostojno živijo," je dejal in pozval k ustvarjanju takih razmer, da bi tudi ti prihodnje leto lahko slavili praznik dela.

Janković na Rožniku
Ob prazniku dela po državi potekajo proslave, tradicionalno tudi prvomajsko srečanje na ljubljanskem Rožniku, kjer so v ponedeljek zvečer že pripravili kresovanje. V prešernem vzdušju in ob zvokih pihalnega orkestra je zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, ki je med drugim poudaril, da mora biti "dobro delo dobro nagrajeno".

Janković se je pohvalil z vrsto projektov, ki mu jih je z ekipo uspelo izpeljati v prestolnici v času njegovega županovanja, napovedal pa še nove. Še posebno je ponosen, da Ljubljana 11 odstotkov občinskega proračuna nameni razvoju kulture. "Ljubljana je zmagovalka v Evropi, je dober servis vsakemu občanu in obiskovalcu," je prepričan.

"Ne smemo pa dovoliti, da bi kdo sprl zasebni in javni sektor. Potrebujemo javno šolstvo in zdravstvo," je dejal ljubljanski župan in ocenil, da lahko naš šolski in zdravstveni sistem tekmujeta z najboljšimi v Evropi. Brez dobro delujočega javnega sektorja država po njegovem mnenju nima priložnosti za uspeh.

Po Jankovićevem mnenju tudi ne smemo dovoliti, da bi se fašizem kjer koli v Evropi znova razrasel. "Ta država ima dobre ljudi, ne potrebuje nobenih ograj," je dejal. Ozrl se je tudi v prihodnost, saj je prepričan, da moramo Slovenijo narediti perspektivnejšo za izobražene mlade, ki delo vse preradi poiščejo v tujini.

Med zbranimi na Rožniku, kjer so prevladovali predvsem starejši, je bilo mogoče opaziti tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anjo Kopač Mrak, koordinatorja stranke Levica Luko Mesca in evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Dan odprtih vrat pri Pahorju
V uradu predsednika republike je danes dan odprtih vrat, obiskovalce pa bo sprejel in nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pred predsedniško palačo bo kot običajno ob prazniku postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Spomin na zatrtje protestov v Chicagu
Na mednarodni praznik dela se delavci po vsem svetu spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so zahtevali osemurni delovnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve protestov dve leti prej. Za mednarodni praznik ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.

G. V., Al. Ma.
Domžale
Domžale
Domžale
Domžale
Domžale
Domžale
Domžale
Domžale
Prijavi napako
Komentarji
umilave1
# 01.05.2018 ob 09:47
Ko bo standard SLO delavca, ki ima zdaj 640€ plače, vsaj na 80% standarda avstrijskega delavca, takrat ne bo jamranja na vsak možen praznik.....
zmajmun
# 01.05.2018 ob 09:06
te budnice so tolk ironične..
še tisti redki dan ko delavcu ni treba ob 6h zjutraj vstajat ga ven iz postelje vrže
mostnica
# 01.05.2018 ob 12:03
Med predsednikovanjem Cerar ni rekel besedice o prekarnem delu, ki za Slovence pomeni izgubo identitete in s tem domovine. Vse samo za to, da bi se debelile r..iti nekaj % največjih roparjev v Sloveniji.
Epafrodit
# 01.05.2018 ob 13:26
...o etiki dela in vladavini prava.

...torej o tem česar v samostojni Sloveniji že dolgo ni več.
tomive
# 01.05.2018 ob 14:04
Cerar: Vsi morajo dostojno živeti.

Ok, zakaj si pa potem zvišal plače managerjem, ostalim pa nočeš vrniti niti odvzetih 8%? Zakaj tako visoko obdavčene plače?
sumtb
# 01.05.2018 ob 14:12
Je Pahor že povedal kdaj odstopi glede na to da ga je kazensko ovadil lastni parlament ?

Se je Janković čredi na Rožniku zahvalil da mu bodo odpisanih 20 millijonov € pufov krili davkoplačevalci ?

Je Cerar spet kaj razlagal o etiki in pravu ?
Ples
# 01.05.2018 ob 16:31
Pahor, kako je pa kaj na trgu evropskih stolčkov za potem, ko ne boš več predsednik? A je fleksibilno?
runcajz
# 01.05.2018 ob 16:36
Pa ta blebetač Pahor sploh ve o čem govori in še posebej na kakšen način naj bi zagotovili večjo fleksibilnost zaposlovanja, spremembo davčne politike in konkurenčnost gospodarstva,

Kaj če bi za začetek Pahor sprejel prekarno opravljanje funkcije predsednika , da bi ga mi, njegovi " delodajalci", lahko fleksibilno odpustili ko bi imeli dovolj njegovih streljanj kozlov.

Vse to ,o čemer sedaj naklada , je imel možnost narediti, ko je bil še predsednik vlade. Rezultat je poznan. Verjetno ga še ni pozabil.

Pahor preveč govoriš, premalo misliš . Ponavljaš se kot stara lajna.
Ples
# 01.05.2018 ob 16:28
Katastrofa, Pahor je dejansko blejal o fleksibilizaciji dela?!
Sramota.
NoFuture
# 01.05.2018 ob 14:50
Odstranite Pahorja za božjo voljo.
the law1
# 01.05.2018 ob 14:17
Ti osebki s temi brezveznimi govori ti še praznike uničijo

Med zbranimi na Rožniku, kjer so prevladovali predvsem starejši, je bilo mogoče opaziti tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anjo Kopač Mrak, koordinatorja stranke Levica Luko Mesca in evropskega poslanca Igorja Šoltesa.

Sami ta pravi na kupi oz. največji sovražniki delavca, ki tumbajo pravicah delavcev. Absurd
nevem
# 01.05.2018 ob 13:58
Janković: "Dobro delo naj bo dobro nagrajeno".

Pravi se je oglasil. Že ob naročilu, te obere do gat in pobere še 10%. Ob izplačilu opravljenega dela pa si lahko vesel, če dobiš polovico. In to vse po vrsti... od arhitektov do navadnih delavcev.
Človek, ki je zaradi tega uničeval podjetja, družine, celo življenja... ima ob delavskem prazniku polna usta poštenja, zavzemanja za delavce... in kar je najbolj sprevrženo... ko to govori, te je sposoben gledati naravnost v oči.
nonparel
# 01.05.2018 ob 13:43
Nič ni narobe s tem praznikom, prav je da je in da se ga praznuje. Narobe je s preostalim delom leta, ko se z delavci dela huje kot dela svinja z mehom. To je potrebno korenito spremeniti, ob to se obregajte in ne ob ta praznik.
Kapitalizem 19. stoletja pošteno orje danes v 21. stoletju. Naženimo ga nazaj v tisto obdobje kamor spada. Tudi sindikalisti v realnem sektorju bodo morali biti tako dejavni kot so v javnem sektorju, ali celo bolj, ker povampirjeni kapitalizem najbolj hara ravno po realnem privatnem sektorju. Teh kapitalistov se ne da premagati z mehkimi sindikati.
amigo
# 01.05.2018 ob 12:01
Cerar blebeče o neki etiki. Pri nas so najbolj neetični ravno pravosodni delavci. Tako je sodnica vrgla na cesto celo družino zaradi 146 Eur dolga.
aktivist
# 01.05.2018 ob 11:01
Zivel 1. maj. Srecen praznik tudi zagrenjencem iz GZS.
ni maitre
# 01.05.2018 ob 16:58
Pahorizmi...
Zdaj je trenutek velikih odločitev! Bolje živeti sto let kot milijonar, kot revež sedem dni.
(citat iz Alan Forda)
mirror
# 01.05.2018 ob 14:38
"Cerar: Vsi morajo dostojno živeti."
Nekateri gredo na državne stroške na tekmo in si še obračunajo dnevnico. Tudi Cerar.
KovacevaKobila
# 01.05.2018 ob 23:37
Besedna zveza "prekarno delo" je bila izumljena tik po gospodarski krizi, le čemu? :) Mladi se morajo sprijaznit, da bo sedaj potrebno vložiti malo več truda za doseganje višjih ciljev.

Če neoliberalna ekonomska politika deluje, kot nam to praktično celotna slovenska politična elita zatrjuje ... zakaj morajo danes mladi vlagati 'več truda'?

Zakaj so v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih Zahodnjaki dobili - na trgu dela, ki je bil neprimerno manj 'prožen' - precej višje plače in precej več socialne varnosti za manj dela?

Zakaj se večina zahodnih velesil spopada z astronomskimi dolgovi in primanjkljaji, če je, kot trdijo neoliberalci, razbremenjevanje gospodarstva učinkovit ukrep za polnjenje državne blagajne?

Zakaj se zahodne ekonomske velesile (ki že desetletja fleksibilizirajo trg dela, davčno razbremenjujejo gospodarstvo, furajo deregulacijo itn.) spopadajo z brutalnimi finančnimi krizami ... in se rešujejo pred bankrotom z masivnimi socializacijami izgub?

Zakaj smo na Zahodu priča vztrajni eroziji srednjega razreda? Zakaj je prekariata, minimalnih plač, selitev proizvodenj v države s poceni delovno silo, uvažanja poceni delovne sile itn. z leti vse več, ne manj?

Objektivna realnost je žal v rahlem navzkrižju z neoliberalnimi ideološkimi flancami.
KovacevaKobila
# 01.05.2018 ob 17:47
Vabiti Pahorja, Cerarja in podobne neoliberalce na praznovanja ob prazniku dela je približno tako, kot bi povabil tiranozavra, da nekaj pove ob prazniku vegetarijanstva.
copcop
# 01.05.2018 ob 17:20
Zoran Janković, ljubljanski župan: "Ne smemo pa dovoliti, da bi kdo sprl zasebni in javni sektor. Potrebujemo javno šolstvo in zdravstvo. "

...in farmacevtke.
veza
# 01.05.2018 ob 14:29
Homer.
# 01.05.2018 ob 14:20

s tem svojim branjenjem Jankovića pa res pretiravaš, kaj imaš od tega?
m72
# 01.05.2018 ob 12:55
Bobbek,
tukaj boš gotovo našel odgovore. Tudi zgodbe prekarcev. Pa še ena zgodba iz akademskih krogov.
Lep praznik!
dbitls
# 01.05.2018 ob 12:27
cerar o etiki.... hahaha... ne moreš verjeti, pred dnevi pa si je dal izplačati dnevnice za ogled finalnih tekem naših košarkarjev v istambulu.... etika in morala.... na tekmo s prijatelji z državnim falconom, pa še dnevnice mu plačujemo.... ob tem da košarkarjem še ni izplačal nagrad za zlato....
bruhnmici
# 01.05.2018 ob 09:21
Metanje peska v oči. Samim sebi. Obenem pa transformacija bistva praznika v cirkusanstvo, ki ni daleč od uvoženega "praznika" noč čarovnic. Žejni čez vodo, bi tekel tem povorkam. Ker smo prišli že tako daleč, da smo zadovoljni že s tem, ko nam dodelijo dan, ko se lahko Slovenci delamo norca iz samega sebe.
gregori
# 01.05.2018 ob 19:09
Pahor: Potrebujemo nov družbeni dogovor. Cerar: Vsi morajo dostojno živeti.
ENO JE GOVORITI DRUGO SO DEJANJA.
PROSIM ZAČNITA JIH UDEJANJATI.
cairns
# 01.05.2018 ob 18:42
Pahor: Potrebujemo nov družbeni dogovor.

Tako je !
Dogovorili se bomo da te odstavimo in pošljemo hrvatom.
zeuss-zeng
# 01.05.2018 ob 15:09
Odstranite Pahorja za božjo voljo.
-------------
ne bo šlo , Slovenci , še bolj pa slovenke imajo radi-e lepe besede in všečna dejanja brez vrednosti - ko je pa tako fajn ,,fant ,, ...
ivanv
# 01.05.2018 ob 14:26
Ke toti Pahor še ni odstopo, če pa je kazensko ovaden in dokazano odgovoren za preplačani Teš6. Pa pri nas bolj si nesposoben bolj si popularn.
Eska
# 01.05.2018 ob 08:53
Prvomajske manifestacije so v bistvu posnemanje zgodovinskih dogodkov v Ameriki. Časi in pogoji so spremenjeni, sindikalisti so postali razkošnejši kot kapitalisti, izkoriščajo nekaj primerov in na tej osnovi vnašajo nemir in hujskaštvo med množice, za uresničitev osebnih ambicij, 'hočem več'.
Kdo jim bo odprl oči?
Zjesenic
# 01.05.2018 ob 23:48
Pahor naš rešitelj. Bog se nas usmili.
svabo
# 01.05.2018 ob 17:54
Vedno bolj se sprašujem, kaj hudiča je narobe, da je lahko tak blefer in nastopač najbolj priljubljeni Slovenec med politiki. Ko zapišem ob njegovemu imenu politik mi gre na kozlanje. Res ni mi jasno.
Partizan Miha
# 01.05.2018 ob 14:50
mirror
"Jutri dela vsa pridna in delovna Evropa. Tam bodo mesečno prejeli najmanj 2.000 evrov plače, pri nas pa 700 evrov. Jutri bomo jutri zdravili mačka po naporni prvomajski proslavi nedela."

Zaradi enega (1!) zasluženo!! prostega dneva, naj bi po tvoje, izgubili 1300 eu, mesečno ?! Daj, no, ne smeši se tako..... :)
Jullia
# 02.05.2018 ob 11:30
Cerar:"vsi morajo dostojno ziveti" kaksna ironija !
GeorgeB
# 02.05.2018 ob 01:45
Če nebi bilo tragično, bi bilo zelo smešno. Dva komedijanta, ki sta kriva za vzdrževanje korupcije v državi, se s svojimi parolami dobesedno norčujeta iz državljanov Slovenije...
SD, DeSus in SMC nebi smele prestopiti praga parlamenta - NIKOLI VEČ
zdravidudek
# 01.05.2018 ob 20:29
župan Zoran Janković, ki je med drugim poudaril, da mora biti "dobro delo dobro nagrajeno".Tako SE LOPOV norčuje Z .......... Jankovića so polna usta SOCIALIZMA in polni žepi NAKRADENEGA davkoplačevalskega denarja.
hexen
# 01.05.2018 ob 19:41
Pahor: Potrebujemo nov družbeni dogovor.... ki bi zagotavljal fleksibilnejši trg dela, spremembo davčne politike, vzdržno in konkurenčno gospodarstvo ter socialno varnost.

Na začetku stavka že pomisliš, da je končno našel Pikettyja, pa potem razočaran ugotoviš, da še vedno ni dokončal z branjem Friedmana. Kakšna mizerija od socialdemokrata, žalostno... in to na 1. maja dan! Prav roga se v obraz poštenim in delovnim ljudem, ki životarijo na robu. Ta človek je sramota Slovenije, nimam besed...
izo
# 01.05.2018 ob 16:36
Pahor: Potrebujemo nov družbeni dogovor.

jep, nwo z dolarjem, kateremu si prisegel.
KovacevaKobila
# 01.05.2018 ob 16:07
Danes pa pluvate po predsedniku države...
Demokracija?


Predsednik, čigar 'socialna' vlada/stranka je med najbolj odgovornimi za epidemijo prekariata in minimalnih plač ter pol milijona revnih v državi, zagovarja 'fleksibilizacijo' na praznik dela ...

Dalo bi se debatirat, kdo po komu pljuva.
KovacevaKobila
# 01.05.2018 ob 15:53
Predsednik republike Borut Pahor se je na prvomajskem srečanju ob prazniku dela na Šmohorju nad Laškim zavzel za sklenitev novega družbenega dogovora ... ki bi zagotavljal fleksibilnejši trg dela, spremembo davčne politike, vzdržno in konkurenčno gospodarstvo ter socialno varnost.

Dobrodošli v čarobnem svetu 'socialnih' demokratov ... kjer lahko režeš delavske pravice in imaš hkrati večjo socialno varnost.

Ko si človek, ki se že celo življenje z zobmi in nohti oklepa javne dude, želi večje 'konkurenčnosti' in 'prožnosti'. Mati vseh ironij.

Če bi ohranili davke na zdajšnji ravni ali jih celo nekoliko znižali, če bi sindikati pristali na večjo prožnost trga dela in če bi se delodajalci obvezali, da bodo hitreje in lažje zaposlovali delavce, zlasti mlade, bi po Pahorjevi oceni na široko odprli vrata v tisto prihodnost, ki si jo želi večina Slovencev.

Ko praznik dela postane javno branje najbolj znanih neoliberalnih pravljic. Medtem pa delavci najuspešnejših podjetij na planetu, ki so davčno povsem razbremenjena, gagajo za minimalca.
garmond
# 01.05.2018 ob 15:21
Ja, Pahorja iz leta v leto vedno bolj na desno vleče. Neoliberalno desno.
mostnica
# 01.05.2018 ob 15:17
Mar niso prekarni delavci sramota za slovensko politiko in slovensko državo? Smo zato ustanavljali lastno državo, da bo ta za dobrobit tajkunov proizvajala izkoriščane reveže? Sicer pa itak živimo v izropani in razprodani državi-
Partizan Miha
# 01.05.2018 ob 14:50
Živel prvi Maj !
zeuss-zeng
# 01.05.2018 ob 11:21
Eska
Časi in pogoji so spremenjeni, sindikalisti so postali razkošnejši kot kapitalisti,
----------------
ne nakladaj in ne insinuiraj ampak raje primerjaj bogastvo 3% bogatašev z imovino sindikatov . Res ne vem kje raste tebi podoben ,,plevel ,, ...
josh k.
# 01.05.2018 ob 09:33
Samo jamranje na vsak možen praznik pa naj bo državni, kulturni ali verski.
Ma pejte nekam...
forhand
# 02.05.2018 ob 11:18
Paho.....pravljic in mešanje megle nikoli konca.
šurda
# 02.05.2018 ob 10:03
Ko ti politiki kova dr:Cerar, predsednik Republike Slovenije
Borut Pahor in TUDI Ljubljanski župan Zoran Janković
POKVARIJO 1 majske praznike, več koliko je ura !

In ravno zardi njih jaz šurda ( z imenom in priimkom ) ne
hodim več na te majske zabave, raje se doma spočijem
in si naberem novih delovnih moči ŽE za jutri, ko me
popoldan čaka služba v PRIJETNI DRUŽBI, a z minimalno
neto plačo, tako " VISOKO", da našteta gospoda zgoraj
z njo NE BI preživela nit teden dni !
Viljamus
# 01.05.2018 ob 18:43
Zarad tega opankarja ki je zadolžil davkoplačevalce s svojim veleprojektom za najmanj 20 mil. € pa še odstopljenega 'etičnega' pravnika, me pač zato ne bo na Rožnik.
zeuss-zeng
# 01.05.2018 ob 16:11
johann
Psi lajajo, karavana pa gre dalje....
---------------
no ja aktualnega predsednika pač ne gre poistovečati s človeku najljubšo živaljo , je pa res da za malega človeka ne bi mignil s prstom ....
Vongobongo
# 01.05.2018 ob 15:29
Prav zabavno je ko SDS fani kricijo , kako je SDS super , ker oni so znizal davke. A ko je JJ klical Trojko v naso drzavo, ki bi 100% zvisala davke , pa se modro vsi poskrijejo ;)
garmond
# 01.05.2018 ob 14:40
Sindikati in vladajoča politika bi si v kapitalizmu morali biti nasprotniki, ne pa da se pajdašijo.
Še huje je, če se sindikat spajdaši z delodajalci, to nikdar ne pomeni nič dobrega za delavce, ki jih ta sindikat zastopa.
Jankovič je bogataš in tudi politik, zato je on za mene navaden dvoličnež, ko se vsako leto pojavlja na teh delavskih prireditvah ob 1. maju. Nekako ni kompatibilen s tem praznovanjem.
In tako bi rekel za vsakega našega politika, ki bi se šopiril na teh proslavah, razen članov Levice, ki so edina stranka, ki imajo edini politični program, ki je blizu delavstvu.
Pa lep praznik vsem.
Kazalo