Vlada je na seji sprejela deset predlogov stališč države do dokumentov, ki so del svežnja zakonodajnih predlogov v okviru naslednjega večletnega finančnega okvira EU 2014-2020, in jih posredovala DZ-ju. Foto: BoBo
Vlada je na seji sprejela deset predlogov stališč države do dokumentov, ki so del svežnja zakonodajnih predlogov v okviru naslednjega večletnega finančnega okvira EU 2014-2020, in jih posredovala DZ-ju. Foto: BoBo
vlada, zadnja seja
Vlada je podala tudi soglasje k programu dela in finančnemu načrtu za leto 2012 Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Foto: BoBo

Spomnili so, da se je morala vlada spopasti z odpravljanjem posledic svetovne gospodarske in finančne krize, "kar je usodno zaznamovalo njena tri leta dela".

Med dosežki izbrisani, NPU in železnice
Med dosežki so izpostavili, da je vlada, ki je mandat nastopila novembra 2008, z garantnimi shemami takoj omejila najhujše učinke finančne krize. "Sprejeli smo garancijo za hranilne vloge prebivalstva, garancijo za kredite na mednarodnem bančnem trgu - v višini 12 milijard evrov, 1,2 milijarde evrov vredne garancije za kredite podjetjem in garancije za kredite fizičnim osebam v višini 300 milijonov evrov," pojasnjujejo v vladi, ki kot dosežek označuje tudi dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke v višini 250 milijonov evrov, s čimer se je "največja sistemska banka v državi utrdila," so pojasnili.

Med drugim je Ukom v sporočilu za javnost poudaril še, da je vlada v odhodu ohranila zmerno gospodarsko rast in nizko inflacijo, omejila plače v javnem sektorju, sprejela nekaj temeljnih zakonov s področja strukturnih reform, sanirala in reorganizirala družbo Slovenske železnice, ustanovila Nacionalni preiskovalni urad, uredila vprašanje t. i. izbrisanih prebivalcev ter dosegla velik napredek v odnosih s sosednjimi državami.

Vlada tudi o EP-ju 2013, dajatvah za mleko in finančnem okviru EU-ja
Vlada pa je na današnji seji med drugim sicer obravnavala evropsko prvenstvo v košarki leta 2013. Seznanila se je z dozdajšnjimi aktivnostmi ministrstva za šolstvo in šport v povezavi s projekti gradnje oziroma obnove večnamenskih športnih dvoran. Po trenutni oceni sta od investicij za EP realni le športna dvorana Bonifika v Kopru in dvorana Podmežakla na Jesenicah.

Izdala je tudi spremembe uredbe o uvedbi dajatve za mleko in mlečne izdelke, s katero se bo kmetijskim gospodarstvom, ki mleko oddajajo ter neposredno prodajajo, dodelila dodatna mlečna kvota. Skladno z uredbo se dodatna kvota dodeli tistim upravičencem, ki so v kvotnem letu 2010/2011 proizvedli več mleka, kot je njihova individualna mlečna kvota.

Vlada je sprejela deset predlogov stališč države do dokumentov, ki so del svežnja zakonodajnih predlogov v okviru naslednjega večletnega finančnega okvira EU-ja 2014-2020, in jih posredovala DZ-ju.

Seznanila se je tudi z informacijo o stanju v javnem zavodu Center za obnovljive vire energije in varstvo okolja Pivka in posledicami, ki so nastale, ker zavod že od leta 2010 ne izvaja nalog, za katere je bil ustanovljen. Vlada je naložila ministrstvu, pristojnem za učinkovito rabo energije, da izvede ustrezne ukrepe za ugotovitev odgovornosti za neurejeno stanje in za ureditev stanja v javnem zavodu.