Janša meni, da so nekateri želeli na oblast s politično korupcijo. Foto: MMC RTV SLO
Janša meni, da so nekateri želeli na oblast s politično korupcijo. Foto: MMC RTV SLO

Ostrina me je seveda presenetila in takih izjav človek ne bi pričakoval. Bile so tudi žaljive. Jasno je, da se predsedniki strank pogovarjamo s tujimi veleposlaniki.

Grega Virant o izjavah Janeza Stanovnika v Dražgošah
Gregor Virant
Virant je glede ravnanja Ivana Vogrina opozoril, da mora imeti poslanec DZ-ja razčiščene osebne in poslovne račune. Foto: MMC RTV SLO

Če bi se DeSUS odločil za desnosredinsko koalicijo, zna koga še glava boleti, ker imamo kar močne zahteve, predvsem glede zavarovanja pravic upokojencev.

Karl Erjavec
Karel Erjavec
Karel Erjavec meni, da se je stranka znašla v težkem položaju. Foto: MMC RTV SLO

Jankoviću ni uspelo sestaviti koalicije, to ni katastrofa, nesmiselno bi bilo, če bi ga predsednik še enkrat predlagal.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak
Novakova meni, da je bila Jankovićeva kandidatura za mandatarja izsiljena. Foto: MMC RTV SLO

Kakšno pravico ima predsednik neke civilnodružbene organizacije, da s tujimi veleposlaniki sestavlja koalicijo

Janez Janša o Stanovnikovem obisku pri Mussomeliju
Dan po padcu Zorana Jankovića

Karl Erjavec (DesUS) je v Pogledih Slovenije znova potrdil, da mu je Zoran Janković zagotovil, da ima dovolj glasov za izvolitev. Kaj bo zdaj, ne ve, se bo pa jutri sešel z njim. Poudaril je, da je zanj pomembno, da ima mandatar potrebno število glasov. "Če do vlade ne bomo prišli, bomo imeli predčasne volitve, kar pa je po opozorilih slabo za Slovenijo," je opozoril.
Ta bo po njegovih napovedih tonila še v globljo krizo. "V DeSUS-u smo v težki situaciji, kaj storiti," je dejal in dodal, da bo po njegovih podatkih Danilo Türk nove pogovore začel že v ponedeljek.
Virant: Vidim, da smo ravnali prav
Gregor Virant (DLGV) je izpostavil, da svoji poslanski skupini povsem zaupa in da se odlično razumejo. "In kar govori Janković, je nepošteno. Nihče izmed poslancev ni dejal, da bi rad prestopil v njegovo skupino, in potem reče Erjavcu, da ima tri glasove iz moje stranke. To so špekulacije, podtalno delovanje z namenom izsiliti 46 glasov, in če se bo vladalo tako naslednja štiri leta, potem hvala lepa," je dejal.
Obenem je poudaril, da taki dogovori mečejo slabo luč na DZ. Stranka bo po njegovih besedah ostala enotna, tudi po zadnjih dogajanjih. Prepričan je, da so ravnali prav, in rekli ne politiki, ki je bila nepregledna. Ponovil je, da Vogrinu zaupa, da na pogovoru z Jankovićem ni storil nič koruptivnega.
V nadaljevanju je tudi malce podrobneje obrazložil, zakaj je zavrnil koalicijo z Jankovićem. "Pogajanja so bila kot lepljenka naših predlogov in SD-ja. In je bilo na začetku ogromno izključevanja. Po črni sredi pa se je plošča povsem obrnila in se je vse, kar smo dejali, zapisalo v pogodbo. Na tak način nismo želeli delovati," je pojasnil.
Janša: Vsi so glasovali svobodno
Predsednik SDS-a Janez Janša je dejal, da včeraj v DZ-ju ni bilo nikomur onemogočeno izražanje svobodne volje in da se iz tega dela težava, da se ne bi videla tam, kjer dejansko je, in sicer v dogajanju, ko so tisti, ki so želeli na oblast, to želeli s politično korupcijo.
"Manever z nedvigovanjem glasovnic ni nov. Leta 2000 je isto storila celotna skupina LDS-a, ko se je v DZ-ju odločalo o mandatarju Andreju Bajuku," je še dejal o včerajšnjem ravnanju poslancev SDS-a, NSi-ja, SLS-a in Liste Virant. "'Time out', ki smo ga dobili z intervencijskim zakonom, je mimo, nobene evforije ni bilo po neizglasovanju Jankovića. Poraženci so šli 'na pijačo', mi pa smo šli delat," pravi Janša.
Na vprašanje, kako komentira izjavo Türka, da je ponarejanje dokumentov o njem močna utež pri presoji, ali mu bo podelil mandat, je Janša odvrnil, da predsednik z dokumenti, objavljenimi na spletni strani SDS-a, ni bil zaveden, saj jih je sam napisal. "Če bo to razlog za zamero, da bo Slovenija še čakala na vlado, potem pa ne vem, kakšnega predsednika imamo," je dodal.
Žerjav pripravljen na desnosredinsko koalicijo
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je poudaril, da je SLS s tem, ko ni oddal svojih glasov, glasoval proti Jankoviću, to pa je storil javno, in ne tajno. Za ta korak so se odločili zaradi transparentnosti, saj bi se sicer prvič v zgodovini zgodilo, da bi bil mandatar izvoljen, ne da bi se vedelo, kdo ga je izvolil.
Dodal je, da so se tako želeli boriti proti politični korupciji. Tudi on je izpostavil, da poslancev ni nihče prisilil v glasovanje. "Ste morda videli koga izmed predsednikov strank, da je tam stal z bičem," je vprašal voditelja. Dodal je, da so pripravljeni sodelovati v koaliciji, ki se nakazuje na sredini, in so pripravljeni na pogovor, Türku pa na pogovorih ne nameravajo ničesar sugerirati.

"Moramo se vprašati, zakaj so se stranke odločile, da ne gredo v njegovo koalicijo. Jankoviću ni uspelo sestaviti koalicije, to ni katastrofa, nesmiselno bi bilo, če bi ga predsednik še enkrat predlagal. Moramo se vprašati, ali bi to prineslo več miru ali ne. Njegova kandidatura je bila izsiljena in smo videli, da tega ni sposoben realizirati, in je tudi sam dejal, da v županovanju uživa," pa je poudarila predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Žerjav: Nisem nikogaršnji hlapec
Virant je zavrnil, da bi bil govor Janeza Stanovnika na Dražgošah razlog, da je zavrnil sodelovanje v koaliciji z Jankovićem. "Ostrina me je seveda presenetila in takih izjav človek ne bi pričakoval. Bile so tudi žaljive. Jasno je, da se predsedniki strank pogovarjamo s tujimi veleposlaniki," je poudaril.

Žerjav je izpostavil, da bi na takih dogodkih pričakoval umirjene in združevalne govore. Stanovnikov nastop je označil za grozljivo napako. Kot je dejal, se je sam odločil za sestanek z ameriškim veleposlanikom Josephom Mussomelijem in da ni nikogaršnji hlapec.
Nekonvencionalen ameriški sprejem za Novakovo
Novakova meni, da se sestanki z Mussomelijem preveč potencirajo in da sama po njih ni spremenila mnenja o vstopu v koalicijo. Dejala je, da je Mussomeli zelo prijazen in sproščen gospod, ki jo je sprejel velikodušno in nekonvencionalno.
O pogovorih z ameriškim veleposlanikom Erjavec meni, da so povsem legalni, mora pa vsak politik paziti, da se nanj ne bo vplivalo. "Dvomim pa, da bo ameriški veleposlanik prišel na sejo izvršnega odbora in zahteval, naj grem v koalicijo. Takšna razdvojenost v tujini ni običajna in mislim, da naši mladi, ko to gledajo že komaj dojamejo, kaj se dogaja," je svoje izkušnje predstavil Erjavec.
Janša: Od kod Stanovniku pravica, da sestavlja koalicijo?
Janša meni, da je tovrstno zaostrovanje odnosov z zaveznico nepotrebno in škodljivo. Motijo ga tudi dvojna merila pri celotni zadevi, saj je nekdanji ameriški veleposlanik po njegovih besedah celo sodeloval v volilni kampanji pred referendumom o arbitražnem sporazumu.
Poleg tega se je vprašal tudi, kakšno pravico ima predsednik neke civilnodružbene organizacije, da s tujimi veleposlaniki sestavlja koalicijo. Pri tem je mislil na Janeza Stanovnika, ki je nemškemu veleposlaniku omenil, da bo Virant šel v koalicijo z Jankovićem.

Erjavec bo od Jankovića tokrat zahteval imena
O nadaljnjem sestavljanju koalicije je Erjavec dejal, da se bo jutri sešel z Jankovićem in od njega zahteval imena 46 poslancev. Samo v tem primeru lahko po njegovih besedah Janković znova računa na podporo DeSUS-a.

Janša je pojasnil, da bi bila zadostna garancija za trdno vlado že koalicija strank, ki je izvolila predsednika DZ-ja, če bi pa se ji pridružil še SD, pa bi to bilo, kot pravi, idealno, saj bi imeli ustavno večino. "Če bodo v SD-ju na to zadevo gledali neideološko, bodo našo ponudbo vzeli resno," je poudaril in dodal, da SDS-a iskanje tretjega človeka, ki bi prevzel vlado, ne zanima.

Ostrina me je seveda presenetila in takih izjav človek ne bi pričakoval. Bile so tudi žaljive. Jasno je, da se predsedniki strank pogovarjamo s tujimi veleposlaniki.

Grega Virant o izjavah Janeza Stanovnika v Dražgošah

Če bi se DeSUS odločil za desnosredinsko koalicijo, zna koga še glava boleti, ker imamo kar močne zahteve, predvsem glede zavarovanja pravic upokojencev.

Karl Erjavec

Jankoviću ni uspelo sestaviti koalicije, to ni katastrofa, nesmiselno bi bilo, če bi ga predsednik še enkrat predlagal.

Ljudmila Novak

Kakšno pravico ima predsednik neke civilnodružbene organizacije, da s tujimi veleposlaniki sestavlja koalicijo

Janez Janša o Stanovnikovem obisku pri Mussomeliju
Dan po padcu Zorana Jankovića