Policija zavrača navedbe, da se z novelo zakona o kazenskem postopku izjemno širijo njena pooblastila. Foto: BoBo
Policija zavrača navedbe, da se z novelo zakona o kazenskem postopku izjemno širijo njena pooblastila. Foto: BoBo

Iz policije so sporočili, da za uspešen boj proti sodobnemu kriminalu, torej kriminalu novih tehnologij, poleg materialnih sredstev potrebujejo tudi ustrezna zakonska pooblastila. Tudi nova pooblastila pa bi morala biti zelo nadzorovana, so poudarili.

"Boj proti resnemu kriminalu in hiter tehnološki razvoj sta glavna razloga, da se mora tudi policija odzivati z učinkovitimi ukrepi," so zapisali. "V policiji smo v preteklosti večkrat opozarjali na potrebo po uveljavitvi nekaterih novih pooblastil zaradi novih pojavnih oblik kaznivih dejanj ali tehnološkega razvoja, pa se temu ni sledilo." Zato, pravijo, tudi ne morejo uporabljati prikritih preiskovalnih ukrepov pri iskanju oseb, za katerimi je razpisana tiralica ali evropski nalog za prijetje in predajo.

Šturm: Policija bi lahko prisluškovala brez vaše vednosti
Policija se je odzvala na navedbe, ki so bile izrečene na sredinem posvetu Zbora za republiko. Predsednik Lovro Šturm je dejal, da predvideva predlog novele zakona o kazenskem postopku posege v cel spekter človekovih pravic - v pravico do zasebnosti, do dostojanstva, do svobode komuniciranja in do nedotakljivosti. "Policija bi lahko v stanovanje in tudi v računalnike in v druga tehnična sredstva namestila specialne prisluškovalne naprave, in to v vašem stanovanju in brez vaše vednosti," je dejal Šturm.

Odvetnik Aleksander Čeferin je na omenjenem posvetu opozoril na nekaj zanj spornih določb predloga. Poleg nedorečenih pogojev za namestitev virusa trojanski konj je izpostavil tudi možnost uporabe sledilca IMSI. Z njim bo policija lahko osebam, za katere obstaja najmanjši sum, prisluškovala, lahko pa bo spremljala tudi tiste, ki sploh niso osumljenci, je opozoril Čeferin.

Policija v odgovoru pojasnjuje, da gre pri tem sledilcu "za uporabo tehničnih sredstev za ugotavljanje podatkov za razpoznavo opreme in številk ali lokacijo komunikacijskega sredstva, ne pa za vsebino komunikacije. S to napravo torej policija ne bi prisluškovala, kar je bilo že večkrat napačno objavljeno v javnosti."

Policija: IMSI-sledilec le v primeru najhujšega kriminala
Kot so poudarili na policiji, je predlog novele obravnavala delovna skupina na pravosodnem ministrstvu, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz pravosodnega in notranjega ministrstva, Vrhovnega državnega tožilstva RS, Vrhovnega sodišča RS, informacijskega pooblaščenca. Uporaba IMSI-sledilca je tako predvidena pri najhujših oblikah kaznivih dejanj s področja organizirane in gospodarske kriminalitete. Ukrep pa bi se izvajal na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika.

Nekdanji direktor obveščevalne agencije Sova Damir Črnčec je dejal, da bi podatki, ki bi jih pridobila policija z uporabo sledilca ali namestitvijo trojanskega konja, daleč presegali tisto, kar je predmet nekega predkazenskega postopka.

Policija ob tem opozarja, da bi bil tudi ukrep prestrezanja kriptirane komunikacije prek spleta mogoč le ob predhodni in dodatni sodni kontroli, ko so sicer izpolnjeni zakonski pogoji za odreditev ukrepa nadzora elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem. Kot pravijo, bi bilo to mogoče "le v primeru hujših kaznivih dejanj s hujšo predpisano kaznijo ob obstoju utemeljenih razlogov za sum in ko ne bi bilo mogoče pridobiti dokazov z drugimi – manj invazivnimi – ukrepi".