Policisti ne bodo imeli več norme za število izdanih plačilnih nalogov. Foto: MMC RTV SLO
Policisti ne bodo imeli več norme za število izdanih plačilnih nalogov. Foto: MMC RTV SLO

Tako direktorji policijskih uprav kot komandirji policijskih postaj v prihodnje ne bodo ocenjeni glede na število izdanih plačilnih nalogov, ampak bodo odgovarjali za oblikovanje prometnovarnostne politike na svojem območju. Poskusno bodo takšen način dela začeli izvajati v policijski upravi Celje 1. januarja.

Bolj pozorni bodo na objestneže
Direktor Policijske uprave Celje Karol Turk je ob predstavitvi povedal, da bodo v okviru novega koncepta policistov bolj navzoči na obremenjenih relacijah, obenem pa bodo bolj učinkoviti pri ugotavljanju najhujših kršitev cestnoprometnih predpisov s poudarkom na alkoholu in hitrosti. Policisti bodo še posebej pozorni na objestneže v cestnem prometu in na večkratne kršitelje.

Generalni direktor policije Janko Goršek je dodal, da število ukrepov in odrejenih preizkusov alkoholiziranosti ni merilo učinkovitosti policije, zato bodo policisti opustili spremljanje časa učinkovitega merjenja hitrosti, poostreni nadzori pa bodo veliko bolj problemsko usmerjeni.

Za večjo varnost je treba spremeniti miselnost
Ministrica Katarina Kresal je sklenila, da je, da bi dosegli izboljšanje varnosti na cestah in zmanjšanje števila najhujših prometnih nesreč, treba spremeniti miselnosti udeležencev v cestnem prometu in tudi dela policije. "Torej ne bomo več šteli izdanih plačilnih nalogov, ampak bodo policisti odgovorni za oblikovanje prometnovarnostne politike na svojem območju. Verjamem, da bo projekt prinesel dobre rezultate in ga bodo kmalu začele uporabljati tudi ostale policijske uprave po Sloveniji."