Möderndorfer je zaprosil za prekinitev seje. Foto: BoBo
Möderndorfer je zaprosil za prekinitev seje. Foto: BoBo
dz mnz
Policisti so zaslišali poslance PS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Policisti prekinili delo DZ

V poslanskih skupinah je zatem potekal posvet vodij poslanskih skupin o obisku kriminalistov v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije. V povezavi s tem se je že sestal tudi kolegij predsednika DZ-ja Gregorja Viranta.
Vodja poslancev SD-ja Janko Veber je predlagal sklic kolegija predsednika DZ-ja, ker se je želel seznaniti s policijsko preiskavo. Veber se je želel na kolegiju dogovoriti tudi o tem, kako bo danes potekalo nadaljnje delo poslanskih skupin, saj je DZ pred glasovanjem.
Po njegovem mnenju bi sicer morali imeti dogovor, da se preiskave, ki se nanašajo na delo poslancev, predhodno dogovorijo in preiskovalni organi ne bi motili dela DZ-ja. "Če bi šlo za krajo ali neko drugo kriminalno dejanje, lahko nekoga odpeljejo tudi izza govorniškega odra in opravijo svoje delo. Če gre pa za delo poslancev, ki je vezano na podpisovanje zahtev, je mogoče doseči dogovor med organi države in DZ-jem, kako in kdaj naj se preiskava izvede," je dejal Veber.
Kolegij DZ-ja se je takoj po prekinitvi seje DZ-ja sestal zelo na hitro, takoj zatem pa je Virant prekinitev seje podaljšal do 17. ure. Medtem se bodo na posvetu sestali vodje poslanskih skupin.
Politični pritisk?
SDS se je po mnenju vodje poslanske skupine PS-ja Janija Möderndorferja odločil, da bo "v sklopu svoje moči, z instrumentalizacijo policije, izvajal politični pritisk na opozicijo, ker je dala podpise za referendum". Kriminalisti so sicer preiskovali podpise Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitje Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana.
"Danes je za DZ in za demokracijo, za vse člane DZ-ja, ponovno nastopil zelo črn dan. Ker so se tisti, ki vlečejo te niti, odločili, da bodo ponovno preiskovali naše poslance," je novinarjem dejal Möderndorfer. V stranki zato že pripravljajo ovadbo zaradi krive ovadbe.
Pozval k odhodu Gorenaka
Vodja poslancev PS-ja sicer meni, da je vse to sramotno in nedopustno. Sprašujejo pa se tudi, koliko časa bo to še trajalo. Po njegovem mnenju bi moral minister za notranje zadeve Vinko Gorenak odstopiti, "ker je več kot jasno, da instrumentalizira z vsemi sredstvi, ki jih ima na voljo, da izvaja politični pritisk".
Zato Möderndorfer predsednika vlade Janeza Janšo poziva, naj Gorenaka zamenja, "da čim prej spravimo pod preprogo to sramoto, ki se je zgodila". Zaradi prihoda kriminalistov je bila prekinjena tudi seja DZ-ja. Policija je v preteklem tednu že potrdila, da je podpis poslanke PS-ja Melite Župevc pod referendumsko zahtevo o zakonu o državnem holdingu pristen.
Policija obsoja izrabljanje institucije za medsebojno obračunavanje
Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v sporočilu za javnost odločno zavrnil politično motiviranost postopkov policije in ostro obsodil izkoriščanje postopkov za medsebojna politična obračunavanja.

"Gre za običajen postopek kriminalistov na podlagi prejete prijave, ki se začne po uradni dolžnosti in v katerem kriminalisti zberejo potrebna obvestila ter o ugotovitvah obvestijo državno tožilstvo," je pojasnil. Kriminalisti so se predhodno dogovorili s pristojnimi, kdaj lahko pridejo v DZ opravljat razgovore ravno zato, da ne bi bilo njihovo delo moteno. Zato ni bilo nikakršnih razlogov za prekinitev seje zaradi postopkov policije, je še dodal.

Tanko: Möderndorfer je sam določil datum in uro preiskave
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je zavrnil očitke Janija Möderndorfer, da gre za zlorabo policije v politične namene, rekoč, da se z omenjeno preiskavo v SDS-u ne ukvarjajo. "Do nadaljnje preiskave verodostojnosti podpisa je prišlo prek anonimne prijave, pri čemer je policija opravila svoje delo in torej ne gre za nobeno instrumentalizacijo policije," je dejal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.

Ob tem je tudi posebej poudaril, da je tokratna preiskava potekala na neobičajen način, saj je bil vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer naprošen, da določi datum in uro preiskave. "Odločil se je za čas med sejo Državnega zbora, kar je povzročilo določene zaplete," je dejal Jože Tanko ter pri tem poudaril, da je o načinu, kako je do preiskave prišlo, vodje poslanskih skupin seznanil predsednik Državnega zbora.

Policisti prekinili delo DZ