Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) so k opazovanju volitev povabile slovenske oblasti. Foto: BoBo
Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) so k opazovanju volitev povabile slovenske oblasti. Foto: BoBo
Invalidi
Opazovalci Ovseja so opozorili, da slovenska zakonodaja sicer invalidom omogoča sodelovanje na volitvah, vendar ukrepi ne zagotavljajo vedno diskretnosti pri oddajanju glasov. Foto: MMC RTV SLO

Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so k opazovanju volitev povabile slovenske oblasti. Opazovalno misijo je vodila Audrey Glover, v njej pa je bilo šest mednarodnih strokovnjakov za volitve iz šestih držav Ovseja. Ti so Slovenijo načeloma pohvalili, saj, kot pravijo, volilne komisije delujejo učinkovito in nepristransko, širok nabor kandidatov za poslance, med katerimi je bilo tudi veliko predstavnikov novih strank, pa je volivcem zagotavljal veliko možnosti izbire.

Celotno poročilo je na voljo na tej povezavi. (Poročilo je v angleškem jeziku.)

Kot posebnost državnozborskih volitev v Sloveniji izpostavljajo zagotavljanje dvojne volilne pravice pripadnikom italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki jo imajo ti poleg zagotovljenih dveh sedežev v DZ. Dvojna volilna pravica je v nasprotju z osnovnimi načeli Ovseja, ki določajo enako volilno pravico, in je v nasprotju z dobrimi praksami v mednarodnem prostoru, v svojem poročilu, objavljenem v torek, navajajo opazovalci.

Kritike na račun financiranja strank in kampanje
V poročilu so kritični tudi do ureditve na področju financiranja strank in volilne kampanje, saj menijo, da je sistem netransparenten in da ni zagotovljenega instituta, ki bi bil pristojen za temeljit nadzor financiranja. Ugotavljajo pa, da je bil osnutek zakonodaje, ki bi zagotovil večjo preglednost in odgovornosti na tem področju, že pripravljen, a ga DZ še ni sprejel.

Ženske so v političnem življenju Slovenije slabo zastopane, se pa njihov delež v zadnjih desetih letih počasi povečuje. Med kandidati za poslance je bilo 43 odstotkov žensk, s čimer je bila izpolnjena kvota, odstotek izvoljenih kandidatk pa se je s 13 odstotkov na volitvah v letu 2008 povečal na 31 odstotkov na volitvah 2011.

Šibka točka: enakopravna zastopanost v medijih
Opazovalci so spremljali tudi volilno kampanjo in med drugim opazili pritožbe nekaterih strank glede zagotavljanja enakih pogojev pri zastopanosti v medijih in opozorili na šibke točke na tem področju. Opazovalci Ovseja so opozorili tudi, da je slovenska zakonodaja sicer urejena na način, ki invalidom omogoča sodelovanje na volitvah, vendar izvedeni ukrepi ne zagotavljajo vedno diskretnosti oddajanja glasov. Prav tako se pojavljajo primeri, ko volišča niso dostopna invalidom.

Izidi volitev objavljeni hitro, vendar ...
Začasni izidi volitev so bili po ugotovitvah opazovalcev objavljeni hitro in pregledno. So pa dodali, da bi spletna objava izidov po posameznih voliščih prispevala k večji transparentnosti volilnega procesa. Opozorili so še na pravne pomanjkljivosti za spremljanje volitev mednarodnih opazovalcev, čeprav so imeli zagotovljene vse delovne razmere.

Ugotovitve, objavljene v 27 strani dolgem poročilu, nakazujejo možnosti za nadaljnje izboljšanje volilnega postopka, navajajo v Ovseju, kjer so v zvezi s tem pripravljeni sodelovati s slovenskimi oblastmi.