Slovenija

Poudarki

  • Predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi
DZ
Za razpravo je na voljo dobrih šest ur in pol. Foto: BoBo
VIDEO
Zakonsko reševanje otrošk...
VIDEO
Zaposlovanje tujih zdravn...

Dodaj v

Poslanci olajšali zaposlitev tujih zdravnikov

Izredna seja novega sklica DZ-ja
10. julij 2018 ob 08:06,
zadnji poseg: 10. julij 2018 ob 18:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so na izredni seji podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj Evropske unije.

Proti zakonu so glasovali poslanci SNS-a in Levice. V obeh poslanskih skupinah so predlaganim dopolnitvam zakona med drugim očitali razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Poslanci SDS-a so se pri glasovanju vzdržali.

Z dopolnitvami zakona bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku in tudi vso medicinsko dokumentacijo bolnikov dostopno v slovenskem jeziku.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.

Dopolnitve zakona bodo začele veljati dan po objavi v Uradnem listu.

Reševanje otroške kardiologije
S tem zakonom se rešuje kadrovska težava na področju otroške kardiologije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostala praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov. Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC-ju oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji. A trenutna zakonodaja za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU-ja, predvideva precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se v ponedeljek pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. A ker dopolnitve zakona še ne veljajo, še nista bila neposredno vpeta v delo z bolniki, ampak jima bo to omogočeno po uveljavitvi dopolnitev zakona. Sta pa omenjena zdravnika že na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Gre za prvi sprejeti zakon v tem sklicu DZ-ja, dopolnitve zakona pa je pripravila vlada v odhajanju.

SDS: "Zadnji žebelj v krsto zdravstva"
Poslanka SDS-a Jelka Godec je opozorila, da se glede na izjave premierja v odhodu Mira Cerarja, da sta bili pod njegovo vlado sprejeti dve tretjini zdravstvene reforme, očitno sprejema še zadnja tretjina, ki pa bo po njenem mnenju pomenila "zadnji žebelj v krsto slovenskega zdravstva".

Opozorila je na nevarnost dopolnitev zakona v smislu razkroja javnega zdravstva. Glede vprašanja podpore spremembam zakona je dejala, naj takšen zakon sprejme tisti, ki je za to odgovoren, medtem ko so v SDS-u pripravili predlog dopolnila, s katerim bi dali večjo pristojnost direktorju javnega zavoda, da bi lahko v večji meri privabil zdravnike iz tujine.

Peterica strank na istem bregu
Jože Lenart
iz LMŠ-ja je predlog sprememb zakona označil za gasilski ukrep za požar v zdravstvu, ki bo slej ali prej ponovno vzniknil, saj tli na več ravneh. Zato se je po njegovem mnenju treba sistemsko lotiti težav v zdravstvu. Vseeno nameravajo predlog zakona podpreti.

Po mnenju poslanca SD-ja Soniboja Knežaka je položaj na področju otroške kardiologije takšen, da potrebujemo dopolnitve zakona, čeprav gre za rešilno bilko. Po njegovem mnenju gredo rešitve v zakonu v pravo smer, čeprav si želijo, da novela ne bi bila potrebna.

Poslanka SMC-ja Janja Sluga je napovedala podporo zakonskim spremembam. Kot je dejala, je agonija pomanjkanja kadra v zdravstvu velik problem. Glede pomanjkanja kadrov na področju otroške srčne kirurgije po njenem mnenju plače kirurgov ne morejo biti razlog za vse težave, niti za to, da je UKC praktično ostal brez svojih strokovnjakov na tem področju.

Predlog bodo podprli tudi v SAB-u. Poslanec Vojko Starović je povedal, da je nujno poskrbeti za otroke s srčno napako. "Če moramo za to nujno najeti tuje strokovnjake, je treba spremeniti pravila," je dejal in dodal, da gasilski ukrep podpirajo le zato, ker je to dober za slovenske otroke in njihove starše.

Tudi v DeSUS-u obljubljajo soglasno podporo zakonu, saj gre po besedah Roberta Polnarja za "nujnost, ki ji ni mogoče nasprotovati". Po njegovem mnenju se preveč ukvarjajo s specifiko sredstev, namesto z bistvenostjo cilja - omogočiti pomoč državljanom, ki jo potrebujejo.

Opozarjajo na negativne posledice
Poslanka Levice Violeta Tomić meni, da predlog novele problemov v slovenskem zdravstvu ne rešuje, ampak jih le obhaja. Opozorila je, da je zakon napisan univerzalno za celoten terciar, ne le za otroško kardiologijo in srčno kirurgijo, zato je po njenem mnenju vprašanje časa, kdaj bomo v časopisih brali o novih škandaloznih pogodbah s tujimi zdravniki.

V NSi-ju po napovedih Jerneja Vrtovca noveli ne bodo nasprotovali, a opozarjajo na nekatere možne negativne posledice. Po njegovem mnenju dopolnitve zakona vodijo v neenakopravno obravnavo domačih in evropskih zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz tretjih držav, tako na področju komunikacije kot tudi pri plačilu. Tako se po njegovih besedah vzpostavlja dvotirni sistem, kar bi lahko slovenske strokovnjake še bolj spodbudilo k odhodu v tujino.

Zmaga Jelinčiča iz SNS-a pa vedno bolj obhaja občutek, da je zakon pisan za čez čas za celotno medicinsko področje, da bodo "tujci delali v Sloveniji in dobili krasno plačilo". Zato se sprašuje, zakaj se ne omogoči enako plačilo tudi za slovenske strokovnjake. Po njegovem mnenju gre za dopolnitve zakona, ki pomenijo začetek sesuvanja javnega zdravstva, zato jih ne bodo podprli.

Sa. J., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 10.07.2018 ob 11:30
Tujih pa ne bo problem plačat po n-kratniku plače domačega strokovnjaka...ccccc...
jst28
# 10.07.2018 ob 12:49
SamoRes ti pa brez Janše ne moreš kaj.....
Vse vlade že z Drnovškovo vred niso v zdravstvu naredile nič dobrega.
Z vsako vlado smo tonili globje in globje ampak smo vsaj še brcali.
To kar pa je uspelo Cerarjevi vladi je pa že naravna katastrofa ... tudi brcamo ne več.
Kolikor sem razbral iz medijev bo sedaj plača enega večja kot je bila prej vseh štirih ??.
In to naj bi bilo naše javno zdravstvo... Pandorina skrinja se je na stežaj odprla...
xnplater
# 10.07.2018 ob 09:05
Če zdravnik dela z ljudmi in ne zna slovensko, je to nesprejemljivo! To ne velja samo za zdravnika. Velja za vse, ki imajo opravka z ljudmi. Drugje po svetu je pogoj znanje jezika kjer delaš, samo pri nas smo HLAPCI! Se bojo pa naučili slovensko, saj ni tako težko!
esspero
# 10.07.2018 ob 08:44
Naj se politika ne vmešava v gospodarstvo...ha,ha,ha.Javni sektor - v istem košu vrhunski doktorirani zdravniki in snažilke z izobrazbo dvakrat okrog šole.?! Naše vrhunske strokovnjake so v zdravstvu odslovili ,sedaj naj pa poslanci glasujejo v parlamentu.Like you fucked it up and now they solve other who has no idea what;s going on.
A6
# 10.07.2018 ob 12:27
slovenske zdravnike smo že imeli. naj plačajo tujce tisti, ki so jih izgnali od tam.
Rockos
# 10.07.2018 ob 12:31
Od teh zdravnikov ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika.

Tut Mujo, ki nam asfaltira cesto pred blokom, ima malo težav pri izgovorjavi. :) Ampak evo, naredi pa za 400 na mesec vse kar hočjo...

Prišli smo v situacijo, ko pri nekih klasičnih jobih rečemo, da je delo umazano in da ga slovenci nočejo opravljati, v resnici pa samo nihče ni pripravljen pošteno plačati kadra - ker pač lahko dobi poceni tujca (in zdaj se bo to še bolj poenostavilo, nova koalicija ima že osnutek zakonodaje). Pri "strokovnih" šihtih pa nimamo kadra (v resnici ga imamo, ampak ga ravno tako nismo bili pripravljeni plačati in so seveda odšli v tujino, čeprav smo jim mi prej iz davkov plačali šolanje in specializacije) in ravno tako najemamo tujce, ki jih povrh vsega še preplačujemo - za svojega pa ne bi nikoli dali toliko penezov. Pa dobro, a je v tem kar se dogaja sploh kakšna logika?
Marko32
# 10.07.2018 ob 13:10
Na faksu ne smejo biti predavanja v tujem jeziku, za zdravnike pa ni potrebno, da znajo slovensko, kar je lahko potencialno smrtno nevarno.

Vse za reševanje DRŽAVNEGA zdravstva iz katerega dnevno črpajo milijone režimski dvorni dobavitelji.

Bolna država res.
lordslayer
# 10.07.2018 ob 13:30
žalostno, da morjo o tem sploh zasedat ... to,da se tako vodi srčno kirurgijo že 15 let je pa preprosto ogabno
pluty
# 10.07.2018 ob 13:53
V našem zdravstvenem domu so pred časom, težko dobiš koga, ki zna slovensko.
melanholik
# 10.07.2018 ob 14:19
Jasno je, da so to ad hoc rešitve, ki bojo gotovo stale več, kot bi stalo, če bi uspeli vzpostavit delujoč sistem. Kar pa se sistema tiče, pa mislim, da je treba kot prvo poudarit dejstvo, ki se ga danes pogosto pozablja, pa je ključnega pomena za njegovo delovanje: sistem mora temeljiti na DOMAČIH zdravnikih. Stvar je jasna: narava stvari je taka, da zdravniki pri nas nikoli ne bojo plačani toliko kot v Avstriji, tako kot so tudi Avstrijci plačani manj od Nemcev, ti pa manj od Švedov. Tako pač je in tu se ne da kaj dosti spremenit. Ampak point je, da če uspemo vzpostavit sistem, ki bo temeljil na domačih zdravnikih, to niti ne bi smelo bit tako pomembno. To so namreč ljudje, ki so se šolali na naših fakultetah, so delali pripravništvo in specializacijo v naših bolnišnicah, so si ustvarili ali začeli ustvarjati družino pri nas, imajo svoj najljubši lokal in najljubše pivo, imajo svoje kotičke ob morju in rekah. Na kratko povedano, domači zdravniki so ljudje iz tega okolja, kjer imajo svoje življenje in svojo socialno mrežo. Zato se večini ne bo mudilo v tujino, pod pogojem, da so tu spodobno plačani in da obstaja sistem, ki jim bo omogočal normalno delo. Vedno bo nek procent tistih, ki se jim bo zdelo, da tu dobijo premalo in bojo hodili ven. Večini pa bo neko spodobno plačilo od urejenih razmerah povsem zadoščalo, da ostanejo v svojem okolju in svojo poklicno pot nadaljujejo tam, kjer so jo začeli.
Ampak point je, da ta logika deluje le pri domačih zdravnikih. Le tam se da računat na vraščenost v okolje, zaradi česar denar ne bo edini kriterij pri izbiri kraja dela. Takoj ko želiš sistem zgradit na tujcih, vedno že računaš na tiste, ki so svoje okolje zapustili. Skratka, tu ni več komponente navezanosti. Šli bojo tja, kjer bojo dobili več. Nekaj časa se je še dalo računat na zdravnike iz bivše Jugoslavije, za katere je Slovenija ipak bila najbogatejši del "njihovih" krajev, zdaj pa tudi tega v glavnem ni več. Skratka, rešitev je lahko le šolanje lastnega kadra. Vse ostalo po vedno le dirka proti dnu.
mali_M
# 10.07.2018 ob 12:00
STANE
kakšna izredna situacija. Na nevzdržne razmere se je opozarjalo že več let, pa se ni nič spremenilo na bolje. Kvečjemu še na slabše, celo toliko, da so še ostali slovenski zdravniki spokali od tam.
Ti res misliš, da znanje slovenskega jezika ni potrebno? Kako se pa bodo sporazumevali? Saj se ne gre samo za komunikacijo med zdravnik - pacient. Tu je še ves ostali tim, pa ogromno dokumentacije itd. A bodo tujci stalno imeli na voljo nekoga, ki bo prevajal zdravstveno dokumentacijo iz slovenščine v tuj jezik in nazaj? A to misliš, da do tuj zdravnik kar prišel in začel na operirat otroke ali kaj?
Lobo
# 10.07.2018 ob 11:43
Ko se gre za uvoz poceni delovne sile iz držav zunaj EU-ja pa ni nikakršnih ovir. Tukaj se vidi, kdo ima resnično vpliv v politiki in pri odločanju.
Bivši uporabnik
# 10.07.2018 ob 16:07
Meni vse skupaj ni prav nič smešno. Na menjavo kolka čakam že 14 mesecev. Lani novembra bi moral biti na vrsti, pa se že pokurili letno kvoto, me prenaročili na februarja, takrat pa moja krvna slika ni bila OK, tako da zdaj upam na več sreče septembra. Če se še takrat ne izide, bom pač šel samoplačniško v Gradec ali Insbruck in potem terjal povračilo od naše zavarovalnice. Ne morem več čakat, tole ležanje me ubija. Ima kdo izkušnje, kako je z uveljavljanem povračila stroškov zdravljenja v tujini? Če nedopustno dolgo čakaš, lahko greš v tujino ne?
Bivši uporabnik
# 10.07.2018 ob 15:18
Novakova je v DZ povedala, da bo ameriški kardiolog prejemal 35.000 € NETO plače, njegov slovenski stanovski kolega pa 10x manj. Pa kaj so nori?
Zoro27
# 10.07.2018 ob 13:11
Naj me nekdo popravi. Javni zavod nekoga že zaposli, za tem pa spreminjajo zakone, da bi lahko tega "nekoga" zaposlili?
jst28
# 10.07.2018 ob 13:34
SamoRes
Tudi Janševa vlada ni naredila nič za zdravstvo.... tako da nikomur ne stopam v bran.
Trdim pa da bo z tem zakonom naše javno zdravstvo šlo v franže.
Triglavski zmaj
# 10.07.2018 ob 18:55
Torej se morajo slovenski zdravniki odpovedati slovenskemu državljanstvu in pridobiti kako tretje, pa bodo lahko bolje plačani in to po tržni ceni ter mimo sistema plač v javnem sektorju!
delfino_
# 10.07.2018 ob 16:11
Uredite razmere da boste zadržali naše kadre, ne pa ad hoc zakone za zaposlovanje tujcev. Zakaj že?! Ker v zdravstvu vlada korupcija in kaos, riba pa itak vedno smrdi pri glavi.
Robert 2345
# 10.07.2018 ob 14:50
Glavno da bodo več plačani kot slovenski zdravniki
HOR
# 10.07.2018 ob 14:20
Alora več kasno, če ni slovenskih je vsak tujejezični boljši, kot nobeden...
Vsaj zadnja dva zdravstvena ministra pa je potrebno privezati na medijski sramotlni steber in javno medijsko popljuvati, kr si drugega ne zaslužita...
Neodgovorna politična svojat se gre ministrovanje....
Ni_Nicka
# 10.07.2018 ob 13:13
Kaj pa predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik pravi na to? :)
Radio
# 10.07.2018 ob 22:37
@Hrk hrk:

V socializmu teh problemov ni bilo iz številnih razlogov:

-Zdravniki so se težko zaposlili v tujini, da bi zlahka bežali iz Slovenije
-V tujini ni bilo tolikšnega pomanjkanja zdravnikov, da bi jih aktivno iskali
-Korupcija v obliki kuvert zdravnikom je bila nekaj samoumevnega
-Medicina je nudila veliko manj kot danes. Med drugim do 80. let še UZ ni obstajal, da bi diagnosticirali male srčke, tako da so otroci (povsod po svetu) veliko pogosteje umirali zaradi prirojenih bolezni srca
-Zdravil je bilo veliko veliko manj, kirurške tehnike so bile veliko manj izpopolnjene
-Bolniki so bili veliko mlajši v povprečju, tako da je pritisk na zdravstveni sistem bil veliko mlajši
-in nenazadnje - ob vsem tem - v prejšnjem sistemu je pričakovana življenjska doba prebivalstva zaostajala za zahodno in severno Evropi za 5 let. V južnih državah od Slovenije pa celo za 10 let.

Zdaj, če bi radi šli v prejšnji sistem pustite vsaj tistim Slovencem, ki ne bi radi zgodaj umrli, da imamo zlobni in neoliberalni severnoevropski zdravstveni sistem, kjer tudi za revne lepo poskrbijo. Ostali pa uživajte v čakalnih dobah in površni zdravniški obravnavi.
gorenc007
# 10.07.2018 ob 22:15
tujga nagrajuj, domačga pa kaznuj, do kdaj še...............
misterij
# 10.07.2018 ob 17:37
Zakaj taka panika,saj imamo doktorja Cerarja,doktor je doktor.Celarc-čeva pa je tako blizu pravih doktorjev,da bi oba lahko prevzela ta odgovoren posel.V času njunega vladanja sta skrita za zaveso opazovala razpadanje sistema na pediatriji oziroma kardiološkem oddelku.Posel pa bi jima diktiral človek Kenda,ki je strokovnjak zadnjih 10 let,ki je vedril in oblačil na pediatriji.Pa srečno novim pravim doktorjem medicine,kardiologom.
dani82
# 10.07.2018 ob 15:04
Ko bi vi vedeli kakšni denarci gredo za te tuje zdravnike, bi bile demonstracije, da se naj ta oddelek zapre. Tisti od naših odgovornih, ki je pristavil lonček, pa bo plačan v kriptovalutah ...
marialorca
# 10.07.2018 ob 14:44
Večina poslancev je predlog dopolnitve zakona o zdravniški službi označila za gasilski ukrep

Glede na to, da se vidi veliko praznih stolov v sejni dvorani, bi bilo lepo vedeti koliko je "večina od 90 na tej seji".
mac77
# 10.07.2018 ob 14:33
sami jugoviči bodo navalili, to bodo zdravniki iz "tujine", isto sranje bodo delalimkot vsi ostali ki bridejo z balkana in potem treba da se priča s njima jer ja ne razumijem slovenski. P izsiljvanja za nevemkake pravice, čez 2 leti pa bo pobegnil v D. Isti šmorn kot šoferji tovornjakov. Če ne ve Slovensko nima kaj iskat v Sloveniji. vsepovsod je tako. Če prideškot trener v FC Bayern imaš pogoj da se naučiš jezika
clio1999
# 10.07.2018 ob 13:03
Izeta rastoderja za precednika te banana republike, ki se ji rece Slovenija! Vsaj zna z bananami, tile, ki nas vodijo ne znajo ocitno z nicemer.
Bivši uporabnik
# 10.07.2018 ob 20:12
Za rešitev zdravstva bi morali najprej urediti zadevo s sestrami, jih spodobno plačati in jih dovolj zaposliti, urediti normative za dohtarje, največ 8 ur dodatnega dela na teden, pa odstaviti od denarja parazite, ki nam pijejo kri. Tole pa je idiotija brez primere.

Kaj neki poslanci mislijo, koliko časa bodo tisti zdravniki, ki že delajo kot tovorne mule, še prenašali to zlorabljanje? Ta zakonodajna "rešitev" pomeni začetek konca javnega zdravstva, žal se moram strinjati z Godčevo. Sramota vseh sramot, res.
Epafrodit
# 10.07.2018 ob 20:06
Poslanci olajšali zaposlitev tujih zdravnikov

In zdaj, ko so naši domoljubi vseh političnih barv že uspeli zje.ati javno zdravstvo se tuji zdravniki menda ja ne bodo ukvarjali še z neko slovenščino.
ciracara
# 10.07.2018 ob 18:32
Poslanci olajšali zaposlitev tujih zdravnikov

Katastrofa! :)
HOR
# 10.07.2018 ob 14:39
Slovenske strokovne delavce je pač potrebno dostojno pačati in zagotoviti dostojne delovne pogoje...
Aja, to pa ne ker se menda varčuje, na koncu je pa takšno "varčevanje" najdražje...
FancyBoy
# 10.07.2018 ob 12:35
Drugi je iz Mostarja, ne iz Hrvaske.
Homer.
# 10.07.2018 ob 09:47
Ker bodo ti zdravniki bolje plačani od domačih, lahko pričakujemo Kuštrinovo "akcijo" za dvig zdravniških plač.
Ker je Kuštrinov lobi vpliven, bo tudi uspešen in potem sledi plaz zahtevkov ostalih ........
grumpycat
# 11.07.2018 ob 10:05
Se strinjam z melanholikom. Vecina slovenskih diplomantov medicinske fakultete si zeli sluzbe v Sloveniji. Ker samo tu smo doma. Visje place so motiv, ko drugi motivi padejo. Slovenski zdravniki si zelimo urejenih razmer za delo in spodobno placilo (beri: ne nujno visje kot sedaj).
Juhu
# 10.07.2018 ob 15:58
Vse skupaj je predstava za javnost, ne pa reševanje problemov.
Guliarth
# 11.07.2018 ob 07:16
Medicinske sestre in dobre vzgojiteljice pa v Avstrijo po trojno plačo. Bravo.
hjkl
# 10.07.2018 ob 19:17
to je na črno
godzila
# 10.07.2018 ob 18:40
Od vseh poslancev, ki so načelno proti takojšnji sanaciji zdravstva pričakujem alternativne rešitve, sicer se naj šalabajzerji takoj poberejo ven iz parlamenta.
Barabe pokvarjene brezobrazne, očitno niso bolani in vozijo svoje bolnike drugam.
Novinarje je lahko pa edino sram, da iz vseh mogočih zgodb državljanov in bolnikov ne znajo izluščiti bistva, zdravje vendar ni nekaj o čemer se lahko debatira in služi z nakladanjem denar.
FancyBoy
# 10.07.2018 ob 16:38
Tako sluzbo imel bi tudi jaz
Kenzu
# 10.07.2018 ob 15:31
Pranje denarja, ki povečuje 15x urno postavko
izo
# 10.07.2018 ob 13:20
Bodo poslanci olajšali zaposlitev tujih zdravnikov?

to je bil point vsega skupaj. moody bo srečen.
mirror
# 11.07.2018 ob 11:30
Večina teh novih zdravnikov bo prišla, kot jih je že mnogo prej, iz republik bivše skupne domovine.
Koliko pa je med njimi verodostojnih zdravnikov in ne s kupljenimi izpiti je pa veliko vprašanje. Vendar to pri naši politiki ni bilo nikoli težava. Če se še spomnite sta šla oba ex predsednika na operacije v tujino. Nezaupanje v domačo zdravniško stroko? Ali pa je domača stroka dobra samo za drugorazredno ljudstvo? Domači izšolani zdravniki pa niti obvezne prakse ne morejo narediti in raje odhajajo v tujino.
deželan
# 11.07.2018 ob 10:19
Hrk hrk
V socializmu teh problemov nismo imeli.

Za take izjave je preteklo še premalo vode, da bi spomin popolnoma zbledel.
Socializem smo zapustili, ker je ustvarjal preveč krivic - zla in to se vidi po referendumskem rezultatu. Meniti, da so bili volilci bebci je milo rečeno ponižujoče.
Na žalost nismo korektno ovrednotili časa v socializmu. Kar je dobrega naj se obdrži, kar je slabega naj se graja. Do tega ne pride prav zaradi še živečih akterjev krivic, ki celo razlagajo, kako dobro je bilo.
deželan
# 11.07.2018 ob 10:08
Med največji vzrok nastale krize je zahteva Štrukljevega sindikata po plačevanju glede na izobrazbo, bolje rečeno zahtevi po administrativno določanju plač. Ker so si oni " izmislili ", ker so si oni vzeli pravico odločati kaj je pravično, se gremo igrice na račun državljanov.
Vsakega ki dela, je potrebno ovrednotiti in temu primerno plačati, da plača pritiče, če se pride na delovno mesto je ustvarjanje krivic na račun pridnih.
božo1
# 10.07.2018 ob 19:59
"tujci delali v Sloveniji in dobili krasno plačilo". Zato se sprašuje, zakaj se ne omogoči enako plačilo tudi za slovenske strokovnjake.

Kako in komu to govori Jelinčič?
ciracara
# 10.07.2018 ob 18:36
Skoraj edini zakon ekonomije, ki vedno velja je ta, da cena pada če imaš preveč ponudbe.

Cilj prejšne in te nove "sredinske" vlade je pač očitno znižati prihodke Slovencem.
dani82
# 10.07.2018 ob 16:01
Pozabila je dodati da 35K na dan, ampak to v drobnem tisku piše :)
deželan
# 11.07.2018 ob 10:13
grumpycat
Se popolnoma strinjam. Vsak ki mu delo ni " greh", je pripravljen dobivati plačo glede na kvalitetno opravljeno delo. Šele ko zaposleni ve zakaj je dobil določeno znesek za svoje delo, lahko začne razmišljati o izboljšavah ali ugotovi, da so potrebna pogajanja.
Mnenje, da je materialna ocena dela popolnoma nepomembno je tančica nevednosti za katero se skriva želja kako dobiti čim več za nič dela. Dokaz za to je postavljanje zahtev zgolj zaradi namišljenega razmerja. Komur ni do materialne ocene dela, ne postavlja nikakršnih zahtev po imeti več.
tu in tam
# 11.07.2018 ob 08:26
@samogledam
>>in kaj poreče na to veliko plačilno razliko g.Kuštrin?
Kuštrin je pametno tiho in mu gre vedno bolj na smeh.
Ker mu argumenti za višje plače in izstop iz plačenga sistema kar sami letijo v naročje.
In če je pred letom ali dvema zahteval 20% povišanje, bo naslednja zahteva veliko večja.

Tako da končni rezultat do naslednjega poletja bo po mojih predvidevanjih izstop zdravnikov iz plačenga sistema in 10-20% povišanje plač.
Kazalo