Teden dni počitnic s polpenzionom štiričlansko družino v najvišji sezoni družino stane 910 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Teden dni počitnic s polpenzionom štiričlansko družino v najvišji sezoni družino stane 910 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Most med Ugljanom in Pašmanom
Počitnicam se očitno Slovenci nismo pripravljeni kar tako odreči. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Že na začetku velja poudariti, da so počitniški aranžmaji v visoki sezoni kljub recesiji skoraj zapolnjeni, je za TV Slovenija povedala Ana Zavrl iz Last Minute Centra. "Tako da se ljudje kar čudijo, saj mislijo, da bo zdaj, ko je recesija, vse ne vem kako poceni, da bodo popusti," je dejala in dodala, da je nekaj aranžmajev sicer znižanih, da pa jih je v sezoni dopustov že veliko razprodanih.

Najceneje še vedno na Hrvaškem
Kam se torej lahko družina, ki ima, denimo, dva otroka, mlajša od 10 let, če imata starša dopust v prvi polovici avgusta, sploh odpravi in koliko denarja potrebuje, če želi na morje, v hotel s tremi zvezdicami, z zajtrkom in večerjo?

TV Slovenija je preverila cene na štirih najbolj priljubljenih letoviških krajih: na slovenski in hrvaški obali, v Grčiji in Tuniziji. Izkazalo se je, da je še vedno najbolj poceni hrvaška obala. Sedem polpenzionov za vso družino v Šibeniku stane 910 evrov. Če se k temu prišteje še prevoz, dopustniški znesek znaša 1.040 evrov.

Štiričlanska družina na Zakintos za slabih 1.500 evrov
Hotel na slovenski obali je dražji za okoli 100 evrov in bi družino za teden dni stal 1.155 evrov, skupaj s prevozom iz Ljubljane pa bi stroški zrasli na 1.185 evrov.

Za 250 evrov več, kar pomeni za okoli 1.450 evrov, bi lahko družina letovala v Tuniziji (vključen tudi letalski prevoz), za slabih 1.500 evrov pa na grškem Zakintosu (vključen tudi letalski prevoz).

Cene aranžmajev podobne lanskim
Kot kažejo številke, so cene last minute aranžmajev in akcijskih ponudb nižje od siceršnjih, a se vendarle gibajo tam, kjer so se lani, ugotavlja Irena Soban iz Kompasa. Zavrlova pa je k temu dodala, da cene precej znižujejo predvsem na Hrvaškem, kjer je mogoča tudi samo ena nočitev.