Kršitve volilnega molka lahko sporočite na dve različni številki. Foto: MMC RTV SLO
Kršitve volilnega molka lahko sporočite na dve različni številki. Foto: MMC RTV SLO

Do zaprtja volišč je po Sloveniji veljal volilni molk in bile so prepovedane vse oblike politične propagande, ki bi vplivale na od- ločanje volivcev. Prišlo je 18
prijav domnevnih rešitev, sedem prijav se je nanašalo na televizijske objave in tri na radijske, tri na deljenje letakov, dve na internet in dve na agitiranje, v eni prijavi pa naj bi šlo za "poigravanje" z napisom.

Največkrat so prijavitelji klicali iz Osrednjeslovenske in Podravske regije (iz vsake po 5 prijav). Iz Savinjske in Obalno-kraške regije so poklicali po trikrat, po eno prijavo pa smo sprejeli iz Gorenjske in iz Goriške regije.

Prepovedane so vse oblike politične propagande
V času volilnega molka so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah, npr. propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje,
od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.