Slovenija

Poudarki

  • V njegovem imenu poskušal najeti posojilo
  • Za pripor ni bilo zadostnih razlogov
  • Naivnemu kupcu goljuf prodal vikend na morju
  • Kupec je dokument sicer kopiral, vendar je storilec že izginil
  • Ivanc: Kako so ga sploh lahko izpustili?
  • Pooblaščenka: Na spletu puščamo ogromno sledi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 32 glasov Ocenite to novico!
Ponarejeni in pravi potni list
Ponarejeni in pravi potni list na ime Evgena Ivanca. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Evgen Ivanc
Evgen Ivanc je nemudoma vložil vse potrebno za zavarovanje svojih pravic lastnika nepremičnine na čelu z ničnostno tožbo. Foto: Val 202
Odločba sodišča o vpisu v zemljiško knjigo
Odločba sodišča o vpisu v zemljiško knjigo. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
Nataša Pirc Musar
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar opozarja, da zlikovci za ponareditev dokumenta potrebujejo le ime, priimek, domač naslov, rojstni datum in EMŠO. Foto: MMC RTV SLO
Pogodba o prodaji nepremičnine v Istri
Pogodba o prodaji nepremičnine v Istri. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Val 202
VIDEO
Ime je včasih vse, kar imate

Dodaj v

Previdno! Kraja identitete vas lahko drago stane!

Za Evgena Ivanca se je zgodba končala še kar srečno, za kupca njegovega vikenda ne
13. april 2011 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nesrečni Ljubljančan je bil kar trikrat v nekaj tednih žrtev kraje identitete in poskusov goljufije. Policisti so goljufa kmalu pridržali, a ga izpustili. Zdaj je nekoga ogoljufal za 200.000 evrov.

Zgodba o kraji identitete Evgena Ivanca se je začela januarja letos, ko je na svoje ime na ljubljanskem naslovu prejel račun mobilnega operaterja v vrednosti dobrih 150 evrov, a ne za svojo mobilno številko. Ivanc se spominja: "Ker tega naročniškega razmerja, ne katerega koli drugega novega, nisem sklenil jaz niti moj sin, ki se tudi imenuje Evgen Ivanc, sem šel naslednji dan na poslovalnico Mobitela in prijavil zlorabo osebnih podatkov ter sum poneverbe."

"Opravljen je bil začasni izklop te telefonske številke, predložili so mi tudi pogodbo o sklenitvi naročniškega razmerja, iz katere pa je bilo razvidno, da je oseba sicer predložila dokumente z mojimi podatki, podpis pa je bil seveda popolnoma drugačen. Tega posla nisem sklenil jaz," pojasnjuje Ivanc in dodaja, da je račun reklamiral in zlorabo prijavil policiji.

Celotno oddajo Kje pa vas čevelj žuli, v okviru katere je bil na Valu 202 predvajan tudi ta prispevek, lahko poslušate tukaj.

V njegovem imenu poskušal najeti posojilo
Kmalu ga je sodelavka obvestila, da so se v računovodstvu njegovega podjetja z ene izmed bank zanimali glede pridobitve posojila na ime Evgen Ivanc. Ta pripoveduje: "Oglasil sem se v poslovalnici Raiffeisen banke za Bežigradom, povedal, kdo sem, vprašal, ali so res preverjali podatke in ali se je kdo se zanimal za pridobitev kredita. So mi pojasnili, da so res preverjali in da je oseba z imenom Evgen Ivanc, ki stanuje na istem naslovu, kot stanujem jaz, predložila potni list, plačilne izpiske mojega podjetja za zadnjih nekaj mesecev, potrjen bančni obrazec s podatki podjetja, bančnim računom, podpisi odgovornih oseb in žigom. Na podlagi tega sem prosil, ali mi lahko predložijo kakšne dokumente, s katerimi se je ta oseba identificirala, in so mi pojasnili, da je pokazal potni list."

In to ni bil potni list pravega Evgena Ivanca, temveč je šlo za ponaredek. Tako banka kot gospod Ivanc sta takoj obvestila policijo: "Seveda je šlo za ukraden potni list. Po usklajeni akciji policije in banke, ki je tega 'mojega dvojnika' 15. februarja obvestila, da je bil kredit odobren, je bil zaloten pri kaznivem dejanju in seveda tudi pridržan."

Za pripor ni bilo zadostnih razlogov, čeprav je bil storilec povratnik
Primer in postopek so nam potrdili tudi na ljubljanski policiji. Ta je zaradi kaznivega dejanja goljufije storilcu odvzela prostost. O vseh dejstvih je policija obvestila tožilstvo, to pa je po zbranih obvestilih storilca izpustilo. Kot pripoveduje Ivanc zato, "ker tožilstvo ni našlo zadostnih pripornih razlogov, čeprav je šlo, po informacijah, ki sem jih dobil na policiji, za povratnika na pogojni kazni, ki je že bil pravnomočno obsojen za podobno kaznivo dejanje goljufije oz. zlorabe. 15. februarja je bil pridržan, 16. pa izpuščen."

Radio Slovenija se je obrnil tudi na ljubljansko tožilstvo, od koder pa so jim sporočili, da je vprašanje zastavljeno preširoko in da nanj ne morejo odgovoriti. Ko so jim posredovali datume kaznivega dejanja in še nekatere podrobnosti, ki so jih pridobili od policije in od oškodovanca - prava identiteta storilca jim seveda ni bila znana -, pa so se na tožilstvu zavili v molk.

Naivnemu kupcu goljuf prodal vikend na morju
Dvakratni poskus goljufije s ponarejenim potnim listom je pred dnevi nato dobil še mednarodne razsežnosti. Evgen Ivanc je zaplet z lažnim računom za Mobitel in poskus lažnega najema posojila že nekoliko potisnil v ozadje, "dokler nisem v ponedeljek 4. 4., torej prejšnji ponedeljek, prejel sklepa občinskega sodišča v Bujah, da je na zemljiškoknjižnem vložku oz. parcelni številki – to zemljišče in vikend sta moja last zadnji dve leti, odkar sem ju dobil od očeta z darilno pogodbo – vpisana lastninska pravica na ime, za katerega nisem še nikoli slišal. Vpis naj bi bil opravljen na podlagi kupo-prodajne pogodbe, ki je bila sklenjena 15. marca v notarski pisarni."

V Sloveniji izpuščeni goljuf se je očitno še z enim ponarejenim potnim listom na ime Evgen Ivanc podal na Hrvaško in tam prodal Ljubljančanov vikend. Pravi Evgen Ivanc se je skupaj z odvetnikom nemudoma odpravil v Istro k omenjenemu notarju. "Namestnica notarja je takoj, ko me je videla, spoznala, da gre za zlorabo osebnih podatkov. Opisala mi je tudi domnevnega Evgena Ivanca. Že po opisu sem takoj posumil, da gre za isto osebo, ki se je predstavljala pod mojim imenom in predložila ob kreditu ponarejen dokument z mojimi podatki. Predložila mi je tudi kupo-prodajno pogodbo, ki je bila sklenjena v obliki notarskega zapisa. Iz pogodbe izhaja, da je bila nepremičnina prodana za 200.000 evrov, kupnina v višini 162.000 evrov je bil plačana 10. 3., preostanek pa na roko pred notarko. Zanimivo je, da ni niti kopirala osebnega dokumenta, ki je bil predložen, kar je najmanj čudno glede na naravo in višino posla. In glede na to, da gre za tujega državljana."

Kupec je dokument sicer kopiral, vendar je storilec že izginil
Evgen Ivanc je takoj odšel na policijo v Umagu, kjer je vložil kazensko ovadbo in hrvaško policijo obvestil tudi o goljufijah v Ljubljani. "Prejeli smo tudi skenirano sporočilo od prevaranega kupca, ki pa si je kopiral dokument tega Evgena Ivanca. Sem preveril, ali gre za isto osebo, ki se je pod mojim imenom identificirala v Ljubljani, in seveda je šlo za isto osebo – celo popolnoma enako sliko je imel uporabljeno za ponaredek. S tem, da je šlo za drug dokument, prvi je bil zasežen ob dvigu kredita. Torej, najmanj dva osebna dokumenta, lahko pa še kakšnega več, ima ta dotična oseba, ki pa je še vedno na prostosti in lahko mirno ponavlja kazniva dejanja."

Na istrski policijski upravi so nam pojasnili, da poteka intenzivna preiskava in da storilca iščejo. Seveda pa je bolj malo verjetno, da bi se z 200 tisočaki v žepu še enkrat ponujal hrvaški ali slovenski policiji. Toda pri vsem skupaj je kar malo tragikomično, da so mu v Sloveniji pravzaprav že stopili na rep.

Ivanc: Kako so ga sploh lahko izpustili?
Evgen Ivanc se čudi, kako so lahko naše oblasti iz rok izpustile goljufa z domnevno debelo kriminalno kartoteko. "Lahko bi mirno rekli, da so mu omogočili ponavljanje kaznivih dejanj, niso pa našli ponovitvene nevarnosti, torej enega izmed pripornih razlogov. Moški je pa po manj kot enem mesecu, po tem, ko je že bil priprt in bi to lahko preprečili, storil bistveno hujše kaznivo dejanje, ki pa mu je uspelo. Kupcu je povzročil gmotno škodo v višini 200.000 evrov, negmotne pa še bistveno več. Tako prevaranemu prodajalcu kot prevaranemu kupcu."

Ivanc je nemudoma vložil vse potrebno za zavarovanje svojih pravic lastnika nepremičnine na čelu z ničnostno tožbo. Niti pomisliti noče, da bi lahko pravno-formalno ostal brez vikenda, naivnemu kupcu, ki je goljufu plačal kar 200 tisoč evrov, ne da bi stopil v prodajani vikend, pa verjetno preostane le utopično upanje, da bodo kriminalca in njegove morebitne pomagače z denarjem vred ujeli.

Pooblaščenka: Na spletu puščamo ogromno sledi
Zgodba je presenetila tudi vseh mogočih zlorab osebnih podatkov vajeno informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. "Da ponaredite ukraden potni list ne potrebujete drugega kot ime, priimek, domač naslov, rojstni datum in EMŠO. In lahko se zgodi to, kar se je zgodilo tukaj. Danes na internetu puščamo ogromno t. i. spletnih sledi. Dovolj je, da posameznika 'pogooglaš', 'sfacebookaš' in dobiš nešteto podatkov, ki koristijo pri kraji identitete. V tem konkretnem primeru je moral celo izvedeti, kje gospod dela in kolikšno plačo ima. Ta primer po mojem mnenju kaže, da gre za zelo organizirano združbo v ozadju. To ni delo enega posameznika. Ampak naivnost nas velikokrat lahko tepe. In v tej zgodi, se bojim, bo kupec potegnil kratko. Njemu namreč ostane le še ena možnost – da v kazenskem postopku uveljavlja odškodnino, ki jo je utrpel zaradi tega posla. Če bodo seveda tega storilca policisti sploh našli. In pripeljali pred sodišče."

Žal so slovenski organi pregona priložnost že zamudili. Evgen Ivanc upa, da se je zgodba z zlorabami njegovega potnega lista zdaj, vsaj zanj, vendarle razmeroma srečno končala, čeprav ne izključuje še kakšnega presenečenja, na primer kakšnega računa iz južnih krajev, kjer si je premeteni goljuf po napornih prevarantskih avanturah morda privoščil oddih.

Luka Hvalc, Val 202

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
intelekt na prostosti
# 13.04.2011 ob 13:33
Dovolj nazoren prikaz delovanja našega tožilstva in sodstva.
x1ijn
# 13.04.2011 ob 13:40
Slovenski tozilci se morajo resno zamisliti nad svojim delom.

Menim, da tisto o neodvisnosti sodstva, nevmesavanju drugih vej oblasti ne more drzati vec. Ce je kvaliteta dela tako slaba, potem je treba nekaj ukreniti, ker sami se ne bodo zresnili.
nomenestomen
# 13.04.2011 ob 13:36
včasih res ne razumem sodstva in pravnih poti v sloveniji.
hyosung
# 13.04.2011 ob 13:31
"ker tožilstvo ni našlo zadostnih pripornih razlogov, čeprav je šlo, po informacijah, ki sem jih dobil na policiji, za povratnika na pogojni kazni, ki je že bil pravnomočno obsojen za podobno kaznivo dejanje goljufije oz. zlorabe. 15. februarja je bil pridržan, 16. pa izpuščen."
To pove vse.....
zajebanii
# 13.04.2011 ob 13:44
@x1ijn:

Mislim, da se nihče od nas ne bi pretirano sekiral, kako dela, če bi imel 2000€ plače odgovornosti pa nikakršne. Doživljenjski mandat nihče pa ti ne bi ničesar mogel.
TheNomad
# 13.04.2011 ob 13:55
In potem se čudijo, zakaj tako malo Slovencev še zaupa temu sodnemu sistemu?
kenda
# 13.04.2011 ob 13:49
@Skippy
Mislim, da bi ga v anglosaksonskih državah kar lepo spravili v zapor, saj tam sodstvo deluje bolje kot pa drugje po svetu.

Sicer je pa ta zgodba, če je resnična, prava grozljivka. Nekdo je izgubil 200.000 EUR, kar pa ni malo denarja.
Whisperer
# 13.04.2011 ob 14:20
Pravosodje je rak rana slovenske demokracije .
buzerator
# 13.04.2011 ob 13:50
Zavili so se v molk .... kdo lahko odvije ta molk z njih ... in da tisti, ki ni odredil pripora, resnično dobro NAJEBE? Se oproščam izrazu, ampak ne moreš drugače reči ... niso našli vzroka ... seveda ga ni našel, če je bil najverjetneje podkupljen ... skorumpirana Slovenija, od talerja do tožilca in sodnika a la Škoberne....
a-bra-ka-da-bra
# 13.04.2011 ob 14:03
Dober poduk tistim, ki članke na temo varstva osebnih podatkov tipično komentirajo z "jaz nimam nič za skrivati".
AtaAufbiks
# 13.04.2011 ob 14:58
In potem se policaji hvalijo, ko najstniku zasežejo za dva špinela trave. Luzerji!
stevieg8
# 13.04.2011 ob 13:56
Po sliki sodeč je kriv Ivo Milovanovič
Skippy
# 13.04.2011 ob 13:32
In kako je tisti prišel do vseh teh njegovih podatkov? To je moral imeti neko pomoč ...
kunta kinte
# 13.04.2011 ob 14:06
v kateri državi pa bi ga zadržali v priporu? No, da slišimo. V anglosaksonskih bi edino moral plačati varščino.

v vsaki normalni demokratični državi,človek je bil na pogojni kazni, pred tem že pravnomočno obsojen za podobno kaznivo dejanje goljufije oz. zlorabe
demon
# 13.04.2011 ob 16:13
Namesto da bi pravo ime in priimek tega goljufa objavili na vseh mogočih medijih in spletnih portalih, je seveda velika skrivnost, za koga gre. Pa bi ravno v izogib takim goljufijam to morali storiti. Ta država in to sodstvo dobesedno ščitita kriminalce , goljufe in tatove, potem pa ni čudno, da gre vse skupaj v maloro!
kritizer
# 13.04.2011 ob 15:06
Kdo je že glavni tožilec v SLO ?

Ko gre za ponarejanje, so vedno isti zdraven :-)
outsid3
# 13.04.2011 ob 14:21
Ja resnično vas večina objavla na fb od tega kdaj so na mali potrebi, kdaj na veliki...kdaj in kaj počnejo vsak trenutek...po vrhu naivno še dodate svoj rojstni datum ob imenu in priimku. Raj za ponarejevalce in razne obsedence.
Re
# 13.04.2011 ob 14:03
Ta zgodba nazorno kaže, kako država Slovenija NI sposobna urediti zadev.
To je posledica zakonov, ki so bili napisani namensko z luknjami, skozi katere se danes vlečejo vsi goljufi in prevaranti. Kdo že sprejema zakone v tej državi?!
violencia
# 13.04.2011 ob 14:02
Groza! Ni mi pa jasno, kako je tisti kupec kar kupil za 200.000€ hišo, ki je sploh ni videl, razen morda od zunaj. Edino, če je prodajalec ponaredil ključ ali vdrl, ampak to bi se verjetno vedelo.
mikibenc
# 13.04.2011 ob 14:38
Najbolj koristni so baje računi po smetnjakih.
primos
# 13.04.2011 ob 14:36
skippy
potem pa ti napiši na primeru da bi človeka, ki je v pogojnem po prevari izpustili.
Ker se mi zdi da ti pišeš na pamet
nepokorni
# 13.04.2011 ob 14:29
V redu ... zloraba osebnih podatkov. Se dogaja in E. Ivanc je pač dodobra izkusil, kako grozno je vse to lahko.

Samo da ga pa po vsem tem, ko je storilec imel že roke v žaklju, IZPUSTIJO?!?!

Če bi sam tako neumno nasedel (dvomim!) in sprašil 200k€, bi tudi vedel h komu jih iti iskat na slovenskem tožilstvu.
slonček
# 13.04.2011 ob 14:01
Za pripor ni bilo zadostnih razlogov. Čeprav je bil storilec povratnik

To pove vse kakšna država je pod mojimi nogami.

Verjetno je to tudi razlog za napovedane zapore obrtnikov.
x1ijn
# 13.04.2011 ob 14:03
@zajebanii
Se strinjam, da je to preveckrat res. Zato pa mora biti zunanji nadzor in mehanizmi, ki tako vedenje zmanjsajo. Ljudje pac imamo svoje hibe in tudi tozilec ni bog ampak je navaden smrtnik.
bryden
# 13.04.2011 ob 13:59
Bistvena razlika je v tem, da bi v ZDA lahko tožil tožilca, sodnika, notarja zaradi malomarno opravljenega dela!
sese12
# 13.04.2011 ob 18:25
V uvodnem tekstu piše
"Policisti so goljufa kmalu pridržali, a ga izpustili. "

v nadaljevanju pa
"O vseh dejstvih je policija obvestila tožilstvo, to pa je po zbranih obvestilih storilca izpustilo. "

In take beremo nostop.
gosposvetski
# 13.04.2011 ob 15:28
Meni so ukradli : Ponos ,preživetje ,Slovenstvo,za ukradeno "indeniteto" mi ni mar !
didaktik
# 14.04.2011 ob 08:20
hahahaha - pa sej to ne more bit res no !!! NAŠE SODSTVO JE TOTALNO NA DNU - AMPAK RES TOTALNO ! nesposobni so, da jjim še osnovne šole ne bi dal !
Moja zgodba je podobna, le znesek manjši - ponarejena listina - mejnica, katero sem plačal ob prodaji parcele, saj mi je nepridiprav ponaredil mejnico in si sposodil denar pri podjetju s ponarejenim podpisom ! Slovenija moja dežela - kake ljudi zaposluješ - pa to, da so GRAFOLOGI tako NESPOSOBNI, da ne morejo določit ponarejenih podpisov-adijo pamet - čeprav v mojem primeru je šlo tudi za dogovorjeno igro med sodnico, odvetniki, jaz pa sem bi star komaj 20 let - lepo so me oželi za 4milione takratnih tolarjev !
trnik
# 13.04.2011 ob 15:51
Tukaj je govora o treh Ivancih, morda jih je tudi vec, morda so pri tej zadevi.... ne to bi bilo ze prevec, mozno pa je vse.
jernejt
# 13.04.2011 ob 15:00
pa to ne moreš verjet...
mater dati to naredi, pa da ga potem v roke dobiš...
velenjcan
# 13.04.2011 ob 14:57
kljub nekaterim slepim pegam dobra zgodba o tem, kako lahko nedelovanje pravnega sistema nedolžnega človeka pripravi do tega, da postane kriminalec.
a obstaja mogoče kdo, ki tega barabina ne bi sam spravil s poti?

alternativa bi bila, da ves denar povrne tožilec, ki je stvar zaj.....
ivod
# 13.04.2011 ob 14:14
... no, storilca imajo identificiranega in zagotovo ga bodo našli, pa četudi z (mednarodno) tiralico...
... če je vse zapisano res, je potrebno preveriti zakonodajo in način odločanja tožilstva,
B. Brezigar pa bi morala prevzet odgovornost kot objektivno odgovorna oseba ...
al pa mogoče ne ...
nikhrast
# 15.04.2011 ob 06:21
Foto-kopirni stroji imajo zdaj notri trdi disk, vse kar se kopira se shrani notri.
Ta stroj kompanija proda, nov lastnik pa lahko pride do vse sorte podatkov.
Seveda pa lahko tudi kupiš stroj kjer se ti podatki takoj uničijo, samo stane pa precej več.

Kontejnerji za smeti tam kjer so poslovni prostori, kondominiji, stolpnice..., so tudi dober vir podatkov, zato pa vse dokumente razrezati predno gredo v smeti. No, zdaj ima skoraj vsaka pisarna svoj mali "shredder", pa cele kompanije se tudi ukvarjajo s tem, njihovi "shredder" kamioni vandrajo po mestu od pisarne do pisarne.

Verjetno smo pa skoraj vsi imeli kakšen problem s kreditno karto.
ROSPO
# 14.04.2011 ob 10:29
Gospod mora imeti dobrega odvetnika. Kako je lahko tak človek na pogojni, če je čisto omamljen s krajo premoženja. A ja zapori so prenatrpani. Denarja kot pečka za vse neumnosti za izvrševanje zakonov in hitrost sodnih procesov ga pa ni. Ali zakone poenostaviti, oziroma prenehati sprejemat nove, dokler se ne zagotovi izvajanje že obstoječih, ali pa zagotoviti dodatna sredstva za osnovni temelj države, kamor pravo spada. Ali pa povišati storilnost že obtoječega za iste pare. Sicer je edini smisel novih zakonov nadaljno rušenje obstoječega pravnega sistema. Parlament razpustiti za en mandat pa bo denarja ostajalo na vseh koncih.
zemljemerec
# 14.04.2011 ob 08:08
nova tržna niša...
x1ijn
# 14.04.2011 ob 00:14
@zora_
Tako zatiskanje oci je po mojem treba odpraviti. Za moje pojme stejejo dejstva, ne provosodne pravljice.

V vseh pravnih sistemih naj bi stela dejstva kot mi je znano, samo tozilci pri nas se niso prebral zakonov izgleda.
pinkobalinko
# 13.04.2011 ob 22:36
Tudi najbolj previdni ne morejo povsem zaščititi svojih osebnih podatkov. Nenazadnje jih ne hranimo zgolj sami. Lahko jih, naprimer, pridobijo na službenih računalnikih. Verjetno je bilo tudi v dotičnem primeru tako, glede na to, da so lopovi (verjetno jih je bilo več) pridobili tudi podatke o plači.
Ravno zato, ker so naši osebni podatki tako dostopni, pričakujemo in smo upravičeni zahtevati od državnih organov resnost v zvezi s tem. V skandinavskih državah so javno dostopni podatki o vseh državljanih, vključno z naslovom in datumom rojstva. Na Švedskem je mogoč celo javi vpogled v davčne podatke - z digitalnim potrdilom, da je zabeleženo kdo in kdaj je kaj gledal. Če bi pa komu na misel prišlo, da bi te podatke zlorabil, bi jih dobil pa takoj po prstih. Pri nas je, kot vidimo, žal drugače, zato ni čudno, če paranoično skrivamo vse osebne podatke.
V dotičnem primeru bi se dalo goljufa izslediti že po goljufiji z mobilnim telefonom - s pregledom klicanih številk in prijavljanja na bazne postaje - če bi bili organi pregona ustrezno angažirani, seveda.
mala_mis
# 13.04.2011 ob 22:10
mora biti pa hud vikend :)
zora_
# 13.04.2011 ob 21:14
x1ijn:Dobro vprašanje. Po mojih izkušnjah, kot žrtev, gre zadeva tako:

npr: nekdo je pravnomočno pogojno obsojen za preskusno dobo enega leta.
V tem času lahko ta ista oseba naredi kaznivo dejanje, ki pa, seveda, ne bo pravnomočno obsojen v tem letu. In ker ta oseba ne bo spoznana za krivo v tem letu, se mu pogojna kazen izbriše, ne glede na to, da je bilo kaznivo dejanje narejeno v času preizkusne dobe.

Tak odgovor sem jaz dobila od sodišča.

Kaj to pomeni za žrtev, si lahko predstavljate....vsakega pa to lahko doleti.
hockey_fan
# 13.04.2011 ob 19:29
Še vedno ti lahko iz tvojega compa poberejo kar hocejo....ce le znajo.
Marko333
# 13.04.2011 ob 19:18
Še vedno praivm, da je potrebno varno UNIČEVANJE dokumentov. Jaz vse račune, izpiske ipd doma vržem v uničevalnik dokumentov!
x1ijn
# 13.04.2011 ob 19:15
@jack23, clovek je bil na pogojni, ko je to storil. Za me je to ponovitev.

Poleg tega, ne razumem kako lahko nekdo na pogojni stori kaznivo dejanje in je ispuscen na svobodo.
majmun250
# 13.04.2011 ob 18:06
js ne razumem kako je lahko dobil plačilne liste?
pbr
# 13.04.2011 ob 17:49
nastalo škodo naj zdaj plačajo tožilci in policisti od svojih plač
hockey_fan
# 13.04.2011 ob 15:19
@stevieg8

hehe:))))))))))
diax
# 13.04.2011 ob 14:57
Zanimivo, da se take stvari dogajajo pri nas v Sloveniji, ko pa imamo toliko preventivnih ''sposobnih'' institucij: notranje ministrstvo, informacijsko pooblaščenko, urad za preprečevanje pranja denarja, itd. Ali ti opravljajo svoje delo katastrofalno slabo, ali pa so - ODVEČ!
Skippy
# 13.04.2011 ob 14:13
@kunta kinte
saj pravim, daj primer. Vsak lahko na pamet piše, kako drugje poteka postopek.
jack23
# 13.04.2011 ob 17:12
Seveda smo oz. ste sedaj lahko vsi pametni, ampak kako pa je dejansko potekal postopek na policiji in tožilstvu, ter s kakšnimi dejstvi so imeli opravka takrat pa je vprašanje...
kajti ni 3x za rečt da se v trenutku odvzema prostosti res ni kazalo na ponovitveno nevarnost, kajti odvzel so mu potni list in tut ostale ponarejene dokumente ki jih je imel pri seb ampak niso pa vedl da jih še kaj več...
pravega imena pa verjetno že ne smejo še izdat saj gre še vedno za preiskavo...ko pa bo izdana, mednarodna tiralica pa se bo lahko tudi v javnosti operiralo z pravim imenom...
Skippy
# 13.04.2011 ob 13:53
@kenda
kako deluje bolje - postrežeš mogoče s statističnimi podatki? Rekordno število kriminala v ZDA? Manj kot 10% uspešnost pri preganjanju posilstev v Veliki Britaniji? Dovolj, da presediš 15% kazni za nenasilno dejanje in si že na pogojnem izpustu v ZDA?

V anglosaksonskih državah bi ga prav tako izpustili iz pripora, samo da bi plačal varščino. Pa četudi bi ukradel 400 milijonov dolarjev (npr. Marc S. Dreier).
Skippy
# 13.04.2011 ob 13:44
v kateri državi pa bi ga zadržali v priporu? No, da slišimo. V anglosaksonskih bi edino moral plačati varščino.
Kazalo