Slovenija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 9 glasov Ocenite to novico!
Slovenska zastava
"Še naprej bomo tudi skrbeli za to, kar je temeljna usmeritev vlade - to sta višja pravna in politična kultura, in s tem za strpno družbo, ki želi prebivati v miru," je cilje za letos na novinarski konferenci po seji vlade predstavil Cerar. Foto: BoBo

Dodaj v

Pri drugem tiru vlada ne želi "avantur, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Tešu 6"

Vlada predstavila letošnje prednostne naloge
25. februar 2016 ob 19:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prednostne naloge vlade letos ostajajo uravnotežene javne finance in zgradnja drugega železniškega tira, načrtuje pa tudi mini davčno reformo in intenzivne korake k zdravstveni reformi.

Na področju javnih financ si bo vlada po besedah premierja Mira Cerarja prizadevala za preglednejšo in učinkovitejšo javno porabo, pravičneje namerava razporediti tudi davčna bremena, za kar pripravlja t. i. mini davčno reformo. Spodbujati namerava zaposlovanje, zlasti mladih, ter povezovanje med gospodarstvom in znanostjo.

Vlada ima v načrtu "intenzivne korake" za zgradnjo drugega železniškega tira, inventivno pa se pripravlja tudi na gradnjo tretje razvojne osi. Pri tem imajo po besedah premierja za gradnjo drugega tira jasno strategijo, "saj si ne smemo privoščiti, da bi šli v avanture, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Tešu 6".

Obljube o skrajšanju čakalnih dob
Na področju zdravstva vlada načrtuje nekatere ključne zakonodajne in druge premike k zdravstveni reformi, pri čemer Cerar pričakuje, da se bodo že jeseni ali pozimi precej skrajšale čakalne dobe. Intenzivno si prizadevajo tudi za izboljšanju vodenja v zdravstvu in pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim želijo pomoč starejšim narediti dostopnejšo.

Na področju varnosti osrednja naloga ostaja obvladovanje migracij. "Tu je za vlado ključno, da ob humanitarnem pristopu še naprej zagotavljamo varnost državljanov," je dejal. Hkrati s tem se namerava vlada po njegovih besedah dodatno vključevati v iskanje evropske rešitve za prebežniško krizo.

Za strpno družbo, ki želi prebivati v miru
Na področju pravosodja so po besedah premierja nekatere zakonske spremembe v zaključni fazi, nekateri zakoni pa že gredo v državni zbor. "Cilj je, da bo sojenje potekalo v razumnih rokih ter da bodo ljudje in podjetja pravočasno prišli do pravice na sodišču," je dejal.

Veliko dejavnosti letos bo po besedah Cerarja tudi na področju varovanja okolja, "kjer se bo vse stekalo v to, da bomo skušali preprečevati vse, kar onesnažuje okolje v Sloveniji". Pri tem se nameravajo usmeriti v obnovljive vire energije in energetske obnove stavb.

"Še naprej bomo tudi skrbeli za to, kar je temeljna usmeritev vlade - to sta višja pravna in politična kultura, in s tem za strpno družbo, ki želi bivati v miru," je cilje letos na novinarski konferenci po seji vlade predstavil Cerar.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Partizan Miha
# 25.02.2016 ob 21:27
Pri drugem tiru vlada ne želi "avantur, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Tešu 6"

Hm, g. Cerar v takem primeru vam priporočam, da izvajate strog in oseben nadzor nad projektom. P.s.Pa če zraven ne spustitie sdsa in sdja, bo tudi pomagalo :)
Praaslovan
# 25.02.2016 ob 20:59
O sojenju v razumnih rokih nakladajo vse vlade pa navadne zapuščine trajajo po dvajset let, ker se lahko kdor ima denar nenehno pritožuje. Ene hiše in njive ne zmorete razdelit, nesposobni ste, sami sebi namen in sramota za Slovenijo. Briga vas za državljane, zakonodajo ste si napisali da ustreza velikim ribam da zadeve zastarajo ostali smo žrtve zgrešene zakonodaje.
veza
# 25.02.2016 ob 21:49
cairns
# 25.02.2016 ob 21:22

Kitajci lahko zgradijo in našo progo in na Hrvaškem, samo nikoli niso jasno predstavili načtrov, da bi imeli primerjavo, razlagam GG Mišića in Popovića pa ne verjamem...
Celt
# 25.02.2016 ob 20:30
Jap, vlada si želi bolj prikritih avantur, takih ki niso na očeh javnosti, pa se kljub temu da pokasirat provizije, nabijat stroške in jemat podkupnine ;) sem zadel?
Binder Dandet
# 26.02.2016 ob 07:29
Meni se zdi, da je drugi tir ze v tem trenutku podobna avantura. Prenapihnjene cifre, lobiji se zgejo za posel.
cairns
# 25.02.2016 ob 21:22
Pri drugem tiru vlada ne želi "avantur, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Tešu 6"

Če bi dela prepustili Kitajcem bi bilo že skoraj končano in za manj kot polovico predvidenih stroškov.

Prav danes je bila kitajska delegacija v Reki, kjer so imeli sestanek z vodstvom luke Reka in hrvaškim ministrom za promet. Če ni đlo pri Slovencih pa bo šlo pri Hrvatih. Proga Reka - madžarska meja postaja dejstvo.
M-filter
# 25.02.2016 ob 20:43
Če je kaj res je to, da ta vlada nima veze kaj je bilo v preteklosti. Ampak samo čakat in ne upat ne bo pomagal. Če ne tvegaš ne moreš zgraditi dobre prihodnosti.
Kazalo