Državna blagajna se prazni čedalje hitreje. Foto: MMC RTV SLO
Državna blagajna se prazni čedalje hitreje. Foto: MMC RTV SLO

Za primerjavo, marca je primanjkljaj znašal 198,7 milijona evrov, aprila lani pa 40,9 milijona evrov, aprilski primanjkljaj pa je bil za februarskim drugi najvišji letos. Državni proračun, ki ga je DZ sprejel decembra lani, je za celo leto 2013 predvidel primanjkljaj v višini ene milijarde evrov.

Proračunski prihodki so bili s 620,5 milijona evrov za 73 milijonov evrov višji kot marca in najvišji letos. Sočasno pa so bili za 92,2 milijona evrov nižji kot aprila lani. V prvih štirih mesecih so bili proračunski prihodki s skoraj 2,4 milijarde evrov za malo manj kot 180 milijonov evrov nižji kot v prvem štirimesečju lani.
Proračunski odhodki so bili aprila z 883,6 milijona evrov najvišji letos in za 137,4 milijona evrov višji kor marca. V primerjavi z lanskim aprilom so bili višji za 130 milijonov evrov. V prvih štirih mesecih leta je državni proračun porabil 3,35 milijarde evrov oz. približno 43 milijonov več kot v istem obdobju lani.
Tako visok proračunski primanjkljaj po štirih mesecih je pripeljal do tega, da je vlada prejšnji teden proračunskim uporabnikom naložila, da omejijo prevzemanje obveznosti, tako da se na integralnih postavkah proračuna ne porabi več kot sedem milijard evrov. Izjema velja za izplačilo plač, obresti, rezerve, tekočih transferjev v sklade socialnega zavarovanja ter sredstev v proračun EU-ja.