Slovesni podpis kodeksa je potekal na Fakulteti za družbene vede. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Slovesni podpis kodeksa je potekal na Fakulteti za družbene vede. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Generalni direktor RTV-ja Marko Filli, ki je podpisal kodeks, je ob tej priložnosti poudaril, da je ta podpis javno izražanje nečesa, kar so na RTV-ju v praksi že uvedli in s tem dokazali, da resno podpirajo boj proti sovražnemu govoru. "Morda bo še korak naprej narejen takrat, ko bodo komentarji dobili resnično, torej res pravo ime in priimek, in bo šele to pravi trenutek, ko bo raven komentarjev lahko višja," je dodal.

Urbanija: Problem je razmejitev med sovražnim govorom in cenzuro
Odgovorni urednik Multimedijskega centra Uroš Urbanija je zatrdil, da je kakršna koli oblika sovražnega govora nesprejemljiva, zato je po njegovih besedah komentarje pod novicami treba nujno regulirati.

"Je pa problem razmejitev med tem, kaj je sovražni govor, in tistim, kar bi lahko mejilo na preprečevanje svobode govora ter cenzuro. Ključni problem, s katerim se bomo vsi, ki delamo na spletnih portalih, morali v prihodnje ukvarjati, je torej ta, kako omejiti sovražni govor in hkrati preprečiti cenzuro. Prav zato je nujno potrebna natančna definicija sovražnega govora," je pojasnil Urbanija.

Kodeks zametek instrumenta civilne družbe, ki bo reguliral medmrežje
Vodja Centra za varnejši internet Vasja Vehovar je pojasnil, da je eden izmed povodov za podpis kodeksa, ki so ga zraven MMC-ja podpisali še Zurnal24.si, Dnevnik.si, Delo.si, Vecer.si in SiOL.net, da se na spletni prijavni točki Spletno oko, kjer se prijavljajo nezakonite vsebine s področja sovražnega govora in otroške pornografije, srečujejo z velikim številom prijav sovražnega govora. Po njegovih besedah intiutivno čutijo, da je v Sloveniji ta pojav zelo razširjen.

"Kazenska zakonodaja je nesporna. Vemo, da je sovražni govor nekaj zelo delikatnega. Obstajajo stvari, ki so za nas nesprejemljive, čeprav jih ne moremo preganjati z državnim aparatom. Tukaj se bo lahko na osnovi tega zametka ustanovil instrument civilne družbe, ki bo reguliral internet, da bo ta bolj spodoben, prijazen in da ne bo tistega sovražnega govora, ki to je in ga zakonodaja ne sankcionira," zatrjuje.