Po napovedih bodo leta 2015 v cementarni povečali dobiček. Foto: BoBo
Po napovedih bodo leta 2015 v cementarni povečali dobiček. Foto: BoBo
Predsednik uprave Julijan Fortunat je povedal, da se razmere na trgu popravljajo. Foto: MMC RTV SLO

Salonit je še vedno v fazi finančnega in kadrovskega prestrukturiranja, vendar je po nekaj letih spet posloval pozitivno. Prihodke od prodaje je družba v primerjavi z letom prej lani povečala za 12 odstotkov, na nekaj manj kot 50 milijonov evrov. Polovico so ustvarili na domačem trgu, polovico z izvozom. Za 15 milijonov je družbi uspelo zmanjšati neto zadolženost pri bankah, kar daje dobro osnovo za naprej.

O razlogih za dober rezultat predsednik uprave Julijan Fortunat pravi: "Veliko smo naredili na stroških. Tudi domači trg se je nekoliko popravil. Italijanski trg, ki je drugi najpomembnejši za nas, v tem trenutku ni ravno najboljši, ampak smo optimisti, da se bo tudi ta stabiliziral."
Kakšni so načrti za letos?
"V letu 2015 bomo dobiček povečali. Verjamem, da se bomo približali petim milijonom, kar je zelo pomembno. Prihaja do novega zaposlovanja, razpisujemo nove štipendije. Vidimo, da bomo lahko imeli v prihodnosti v Anhovem stabilno in trajnostno proizvodnjo." Začenjajo pa tudi nov investicijski ciklus, vreden 25 milijonov evrov. Vlagali bodo v avtomatizacijo in obnovo proizvodnih procesov. Letos sta v načrtu dve investiciji v vrednosti 10 milijonov evrov.

Član uprave Tomaž Vuk je pojasnil: "En sklop prinaša izboljšave v vodenju procesa. S tem bomo zagotovili boljšo kakovost produktov, večjo varnost obratovanja, s tem pa bomo tudi zmanjšali vplive na okolje. Drugi sklop je naprava za dodaten prevzem, skladiščenje in uporabo alternativnih goriv, na mestu, kjer danes uporabljamo odpadne gume."

Precejšen del denarja pričakujejo od Eko sklada, preostalo bodo bančna posojila.