Mariborski župan Franc Kangler ni med ovadenimi v mariborski koruptivni aferi. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski župan Franc Kangler ni med ovadenimi v mariborski koruptivni aferi. Foto: MMC RTV SLO
Policijska preiskava
Kriminalisti so ob županovi navzočnosti na začetku maja ves dan preiskovali njegovo hišo, gospodarsko poslopje in avtomobile, nato pa so se skupaj odpeljali do pisarne, ki so jo zapečatili in natančno preiskali, zapustili pa so jo šele proti večeru, ko so na prostost izpustili tudi župana. Foto: MMC RTV SLO
Kangler ni med ovadenimi

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je v povezavi s tem potrdil, so "po opravljenih hišnih preiskavah v prvem sklopu prejeli kazensko ovadbo zoper sedem oseb, s tem, da je okrožni državni tožilec na okrožno sodišče v Mariboru zoper šest oseb vložil zahtevo za preiskavo zaradi več kaznivih dejanj, zoper eno osebo pa predlog za opravo preiskovalnih dejanj".

Med očitanimi dejanji je Šketa navedel jemanje in dajanje podkupnine, sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, dajanje daril za nezakonito posredovanje in napeljevanja h kaznivemu dejanju sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, piše časnik Večer.

Med ovadenimi v primeru mariborske koruptivne afere ni župana mesta Maribor Franca Kanglerja. Kangler je bil sicer v četrtek pred preiskovalno sodnico, ker je ovaden v povezavi s preprodajo zemljišč za toplarno.

Vsi ovadeni naj bi bili tesno povezani z Mercem
Sedmerico ovadenih naj bi poleg Vinka Merca, vodje oddelka za okolje in prostor Upravne enote Maribor, sestavljali še solastnik gradbenega podjetja MTB Blaž Milnarič, nekdanji direktor MTB-ja Viktor Lednik, solastnik gradbenega podjetja ORG. Trend Danijel Keuc, direktor in solastnik Konstruktorja Marjan Pinter, direktorica KNM Investa Mira Flisar in Milan Muršič iz podjetja MM Car. Vsi ovadeni naj bi bili tesno povezani z Mercem.

Bo Merc kmalu na prostosti?
Merčev odvetnik Viktor Osim je takoj po priporu napovedal, da bo klienta spravil na svobodo. Ker bo Merc mesec dni ostal v priporu zaradi možnosti vpliva na priče in ponovitvene nevarnosti, njegov odvetnik dokazuje obratno, saj naj bi preiskovalnemu sodniku že prinesel dokaz o tem, da je načelnik upravne enote Željko Vogrnin Mercu izdal sklep o začasni prepovedi dela. Zunajrazpravni senat treh sodnikov je odvetnikov dokaz upošteval - Merc v priporu ostaja le še zaradi možnosti vpliva na priče.

Kangler "pojasnjuje" seznam nepremičnin
Mariborski župan Franc Kangler je za časopis Dnevnik predstavil seznam nepremičnin, ki so v njegovi lasti:

  • Stanovanje na Pohorski 31, ki ga je kupil leta 2007 od podjetja MTB - 120.000 evrov, kupnina zbrana s prihranki iz odškodnine iz naslova dediščine po očetu, po materi in sestri ter posojilom žene Tanje Kangler.
  • Posest v Zimnici, leta 1998 je zanjo plačal 25.000 evrov, polovična lastnica je njegova žena. Na posesti zdaj stoji velika prenovljena hiša z gospodarskim poslopjem.
  • Stanovanje na Lentu - zakonca Kangler sta ga kupila skupaj. Plačala sta ga iz kupnine od prodanega stanovanja na Dravski ulici 7 in iz osebnih prihodkov.
  • Apartma na Pohorju je župan kupil v letu 2009 - tretjinska lastnica je njegova mladoletna hči, ki je kupnino zagotovila "iz svojih bančnih varčevalnih knjižic od rojstva naprej".
  • Pevčeva domačija oz. po županovih besedah "zemljišče oz. pogorišče, stavbno zemljišče" - kupljeno za 20.500 evrov, denar je šel iz njegovega transakcijskega računa. Na tem zemljišču je podeljena stavbna pravica za 20 let, Kanglerjev znanec pa bo na lokaciji zgradil hišo, ki bo čez 20 let Kanglerjeva lastnina.
    Na Pevčevi domačiji sicer stojita dva objekta, na kar je župan "pozabil". Večji je bil leta 2009 temeljito prenovljen in ima med drugim nova okna ter električna garažna vrata, prenovo pa naj bi izpeljalo podjetje MTB.
Kangler ni med ovadenimi