Vinka Merca so pridržali v sredini obsežni kriminalistični preiskavi na območju Maribora, v središču katere se je znašel mariborski župan Franc Kangler. Foto: MMC RTV SLO
Vinka Merca so pridržali v sredini obsežni kriminalistični preiskavi na območju Maribora, v središču katere se je znašel mariborski župan Franc Kangler. Foto: MMC RTV SLO

Preiskovalni sodnik je zoper Vinka Merca v petek zvečer odredil pripor - zaradi možnosti vplivanja na priče in ponovitvene nevarnosti. Merca zdaj čaka enomesečni pripor, ki pa je lahko odpravljen že prej, če bi prenehali priporni razlogi.

Pritožba sodišča ni prepričala
Njegov odvetnik Viktor Osim je prepričan, da ponovitvene nevarnosti ni več, saj naj bi vodstvo upravne enote za njegovo stranko zahtevalo suspenz, v nasprotnem primeru pa da Merc tudi sam razmišlja o odpovedi delovnega razmerja. Osim je še pojasnil, da je vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti.

Merc osumljen jemanja podkupnine
Merca so pridržali v sredo v obsežni kriminalistični preiskavi na območju Maribora, v središču katere se je znašel mariborski župan Franc Kangler. Vodja oddelka za okolje in prostor na mariborski upravni enoti je osumljen jemanja podkupnine pri izdajah gradbenih dovoljenj in zavlačevanja postopkov. Merc vse obtožbe zanika.

V preiskavi začasno pridržan tudi Kangler
V sredni zaključni akciji obsežne preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala, ki so jo začeli leta 2008, so kriminalisti na širšem območju Maribora opravili 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo. Začasno je bilo pridržanih devet ljudi, med njimi tudi Kangler. Vse z izjemo Merca so izpustili na prostost še isti dan.

Po navedbah vodje mariborskih kriminalistov Janeza Lovreca se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb. Povzročena premoženjska škoda oziroma korist naj bi znašala več kot pet milijonov evrov.