Semolič namerava na pogovor povabiti tudi druge parlamentarne stranke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Semolič namerava na pogovor povabiti tudi druge parlamentarne stranke. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Novi varčevalni sveženj še neznanka

Prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je pojasnil, da sta se sestanka, ki se je zgodil na pobudo sindikatov (za pogovor nameravajo prositi tudi druge parlamentarne stranke), med drugim udeležila predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar.

"Seznanili smo jih, da v ZSSS-ju nasprotujemo predlogom, ki bi šli v smeri zniževanja pokojnin ali pa odprave letnega dodatka. Nasprotujemo tudi vsem ukrepom, s katerimi se želi varčevati na račun zniževanja socialnih transferjev," je pojasnil Semolič in dodal, da je bilo iz pogovora razvidno, da si DeSUS prizadeva za enako kot ZSSS.

Sindikati so sicer nezadovoljni, da je v zdravstvu nastal zastoj pri sprejemanju intervencijskega zakona. "Treba je relativno hitro sprejeti nekatere ukrepe, samo opazovanje lahko pelje v razsulo sistema," je pojasnil. Erjavec je za Televizijo Slovenija pojasnil, da imajo pri problematiki zdravstva s svobodnimi sindikati podobne poglede. Dodal je, da se zavzemajo za ohranitev čim več javnega zdravstva in da bi košarica zdravstvenih pravic ostala nedotaknjena.

Takojšnja uvedba davčnih blagajn
Semolič je Erjavcu predstavil tudi nekatere ukrepe za okrepitev javnih financ, ki jih bodo predlagali sindikati. Prepričan je, da je eden izmed teh ukrepov takojšnja uvedba davčnih blagajn, ki bi po predvidevanjih ZSSS-ja v proračun prinesla 380 milijonov evrov. Semolič je dejal, da je bil odgovor DeSUS-a na ta predlog pozitiven.

Novi varčevalni sveženj še neznanka