Prva interpelacija v Janšev vladi je bila vložena zoper Vaska Simonitija, ki pa je vse očitke zavrnil kot pavšalne, zavajajoče in neverodostojne. Foto: RTV SLO
Prva interpelacija v Janšev vladi je bila vložena zoper Vaska Simonitija, ki pa je vse očitke zavrnil kot pavšalne, zavajajoče in neverodostojne. Foto: RTV SLO
Majda širca
Širca je prepričana, da je minister deloval v škodo slovenski kulturi. Foto: RTV SLO
Interpelacija Simonitija zavrnjena

Razpravi o interpelaciji je bilo namenjenih skupaj 16 ur. Po 11 urah je bilo zasedanje prekinjeno; razprava se je nadaljevala danes, sledilo pa je glasovanje 78 poslancev, ki so bili takrat prisotni v DZ-ju. Čeprav so podporo razrešitve Simonitija napovedale vse opozicijske stranke, pa so ji koalicijske odločno nasprotovale.

Opozicija je na ministra naslovila očitke glede razmer na RTV Slovenija in v Kobilarni Lipica, koalicija in minister sam pa sta te odločno zavračala.

Pomenljiv datum vložitve interpelacije
Interpelacijo je vložila poslanska skupina LDS-a 25. septembra, ob prvi obletnici referenduma o RTV-zakonu. Po mnenju največje opozicijske stranke je namreč zakon prinesel "vladno televizijo, podrejeno aktualnim potrebam vladajoče koalicije".

V sredini razpravi je opozicija ministru očitala politično kadrovanje, nesposobnost za dialog in nespoštovanje zakonodajne vloge parlamenta. Prvopodpisana pod interpelacijo, poslanka LDS-a Majda Širca, je uveljavitev RTV-zakona umestila v del širšega koncepta zdajšnje oblasti, ki si ne želi podrediti le medijev, ampak tudi javno upravo, policijo, gospodarstvo, tožilstvo, sodstvo - vse do posameznikove intime.

Novinarska svoboda ni ogrožena
Koalicija pa je bila ravno nasprotno prepričana, da je ministrovo delo dobro in da je interpelacija le del predvolilne kampanje. Minister je zagotovil, da zdajšnja oblast nikomur izmed novinarjev in urednikov ne omejuje svobode in ne narekuje mišljenja. Tudi v zvezi z razmerami v Kobilarni Lipica je prepričan, da njene težave izvirajo iz dolgoletnega neprimernega vodenja in nezadostne skrbi prejšnjih koalicij.

Interpelacija Simonitija zavrnjena