Slovenija
(1)
Starejši ljudje
Na Zpizu poudarjajo, da si prizadevajo, da bi bili zahtevki strank rešeni v najkrajšem mogočem času oziroma vsaj znotraj zakonskih rokov. Foto: Pixabay
       Ljudje v tem času ostanejo brez socialne varnosti, zdravstvenega zavarovanja in sredstev za preživljanje, prepuščeni sami sebi ali družinskim članom, če jih ti lahko preživljajo.       
 Sindikat upokojencev Slovenije

Dodaj v

Sindikat upokojencev: Zpiz naj izplača akontacijo pokojnine

Nihče ne bi smel ostati brez socialne varnosti
13. september 2018 ob 16:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikat upokojencev je opozoril na primere, ko ima upokojenec pravico do pokojnine, a pokojninski zavod, kadar ni mogoče določiti višine pokojnine ali dokončati postopka, ne odmeri akontacije pokojnine.

"Ne glede na zakonske roke, ki so opredeljeni v teh postopkih in lahko trajajo tudi do šest mesecev, nihče ne sme ostati brez socialne varnosti," so zapisali v Sindikatu upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, zato zavod pozivajo, naj upravičencem takoj odmeri akontacijo. Na zavodu odgovarjajo, da si prizadevajo rešiti zahtevke v najkrajšem mogočem času.

Sindikat se pri svoji zahtevi sklicuje na člen zakona, ki ureja akontacijo. V skladu z njim se takrat, ko se v postopku ugotovi, da ima zavarovanec pravico do pokojnine, njene višine pa ni mogoče določiti ali ni mogoče končati postopka zaradi kakšnega predhodnega vprašanja, zavarovancu začasno izplačuje akontacija.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je po navedbah sindikata v različnih območnih enotah obravnaval vloge na enak način in ni izdal naloga za izplačilo akontacije. To je storil, čeprav je bilo jasno, da bo postopek trajal dlje zaradi pridobitve potrebnih podatkov za izračun višine pokojnine, so opozorili.

Ljudje so prepuščeni sami sebi
"Ljudje v tem času ostanejo brez socialne varnosti, zdravstvenega zavarovanja in sredstev za preživljanje, prepuščeni sami sebi ali družinskim članom, če jih ti lahko preživljajo,"
so navedli. Takšno ravnanje zavoda je po njihovi oceni nedopustno.

Na Zpizu po drugi strani poudarjajo, da si prizadevajo, da bi bili zahtevki strank rešeni v najkrajšem mogočem času oziroma vsaj znotraj zakonskih rokov. "Kljub temu se lahko zgodi, da odločba ne more biti izdana v roku," so pojasnili in dodali, da se to zgodi običajno takrat, ko zavod ne razpolaga z vsemi podatki, ki so za izdajo odločbe potrebni.

Zakaj je v konkretnih primerih prišlo do zamude, iz navedb v dopisu sindikata ne morejo pojasniti. Glede na to predlagajo, da jim posredujejo podatke o konkretnih zadevah, da jih bodo lahko preverili in ustrezno ukrepali.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
pomladnidnevi
# 17.09.2018 ob 19:58
To bi res moglo bit urejeno,če ne razpolagjo s podatki,je potrebno dati akontacijo,položnice čakajo,se nabirajo,crknit pa tud ne moreš kar tako.
Me zanima tud,kaj dela sindikat upokojencev,da ne zahteva še kakšne uskladitve letos,medtem ko šolniki,zdravniki in ostali,mirno dobijo po 25% uskladitev
Kazalo