Vlada se je pod Ropovim predsedovanjem odločila, da bo za Slovensko vojsko naročila nova oklepna vozila. Po volitvah je nova vlada Janeza Janše sklenila posel s Patrio. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se je pod Ropovim predsedovanjem odločila, da bo za Slovensko vojsko naročila nova oklepna vozila. Po volitvah je nova vlada Janeza Janše sklenila posel s Patrio. Foto: MMC RTV SLO

Na jutranji seji mi je Jelinčič fizično grozil, da me bo udaril.

Tadej Slapnik, Zares

Slapnik je danes Jelinčiču grozil, da ga bo vrgel skozi okno, in ga je imel za potepuha.

Franc Pukšič, SLS
Tadej Slapnik
Po Slapnikovih besedah naj bi Jeličnič prvi začel groziti s silo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kdo se skriva za inicalkami J. J.? Ne vem. Kdo je M. M.? Miša Molk?

Anton Rop o inicialkah v anonimkah
Zmago Jelinčič
Jelinčič meni, da se je afera Patria začela že z nakupom šestkolesnikov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zmago Jelinčič Tadeju Slapniku
Branko Grims
Predsednik komisije ali priča? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Če so tukaj prisotni tudi kakšni borci za boj proti sovražnemu govoru, jih lepo prosim, naj si pogledajo ravnanje SD-jevega oz. Pahorjevega PR-ovca na internetu, pa tudi to, kaj v današnji Mladini počnejo na zadnji strani. Jaz lepo prosim, da pustijo mojo družino na miru.

Branko Grims
Obmetavanje z žaljivkami v parlamentu
Spor med Jelinčičem in Slapnikom
Zaslišan Anton Rop

Ni jasno, kdo vodi komisijo DZ-ja o ozadju afere Patria. Dozdajšnji predsednik, poslanec SDS-a Branko Grims, je za koalicijo sporen. Tretjina poslancev ga je na jutranjem, zaprtem delu seje po besedah člana Tadeja Slapnika (Zares) predlagala kot pričo - kar se s položajem predsednika izključuje. Grims pa je kljub temu sejo izpeljal. Po njegovi interpretaciji je bila komisija zaradi Slapnikove navzočnosti na začetku dela sklepčna, koalicijski del članov z izjemo DeSUS-a pa se s tem ni strinjal in prostore zapustil.

Tak zaplet se je na tej komisiji že zgodil. Prvotnega predsednika komisije, Zvonka Černača (SDS), je namreč koalicijski del poslancev na seji 20. decembra lani predlagal kot pričo. S tem je Černač moral zapustiti komisijo, na njegovo mesto je stopil Grims, ki se mu napoveduje enaka usoda. Že prejšnji teden pa jim ni uspelo izpeljati pripravljalne seje in zaslišanja Milana M. Cvikla, saj se člani komisije iz koalicije - z izjemo predstavnika DeSUS-a - seje niso udeležili. Komisija je bila zato nesklepčna.


Slapnik: Jelinčič mi je grozil s fizično silo

Hkrati je Slapnik oznanil, da mu je Zmago Jelinčič na isti jutranji seji grozil s fizično silo: "Grims si je vzel pravico začeti voditi sejo. Ob stalnem opozarjanju na to si je drug član komisije, Zmago Jelinčič Plemeniti, dovolil neposredno groziti mi s fizično silo. Dvakrat jo je ponovil, da me bo fizično napadel, kar je rezultiralo tudi moje veliko začudenje. Večkrat sem ga povprašal in tudi fizično pogledal, vprašal, ali je normalen, in po tem, ko je to potrdil, sem se tudi odzval, da se bom v tem primeru branil tako, da ga bom zalučal skozi okno." Te besede dokazujejo, kako daleč so posamezniki iz "orožarske koalicije" pripravljeni iti, je zatrdil.

V pisni zahtevi je generalno sekretarko DZ-ja Mojco Prelesnik že obvestil o incidentu in jo prosil, naj za pridobitev natančnega poteka dogodkov na današnji seji preveri magnetogram seje. Poziva jo še, naj sproži "ustrezne postopke pregona zoper poslanca Jelinčiča" in mu zagotovi varnost pri opravljanju dela poslanca.

Tadej Slapnik je kasneje povedal, da incident obžaluje, izjavo v odgovor Jeličnčiču pa umika, saj se zaveda, da mora poslanec ravnati tako, da prispeva k ugledu DZ-ja in poslanske funkcije.
Jelinčič: Šlo je le za figurativno pojasnjevanje
Medtem je poslanec SLS-a Franc Pukšič predstavil svoje videnje incidenta: Slapnik naj bi bil tisti, ki je Jelinčiču grozil, da ga bo "vrgel skozi okno", in ga označil za potepuha. Jelinčič je ob tem zatrdil, da je poleg Slapnikovih groženj pred nekaj dnevi prejel grozilno pismo, kjer naj bi mu grozili s fizično odstranitvijo. To pismo so po njegovih besedah prejeli tudi Janez Janša, Radovan Žerjav in Andrej Magajna.

Jelinčič pravi, da ni izključeno, da Slapnikove besede niso povezane z omenjenim pismom, saj naj bi v obojem opazil podobne stavčne zveze in konotacije. Po seji je povedal še, da je z njegove strani šlo le za "figurativno pojasnjevanje", Franci Kek pa je na podlagi magnetograma pozneje razkril, da je Jelinčič Slapniku rekel "po p***i te bom", kar je pozneje potrdil tudi Jelinčič sam in dodal, da se človeku, ki mu je grozil s smrtjo, za te besede ne namerava opravičiti.

Predsednik SNS-a je nato sporočil še, da je proti Slapniku zaradi izrečenih groženj že vložil kazensko ovadbo, pri kateri vztraja kljub opravičilu.

Levanič: To je farsa in šov SDS-a
Dejan Levanič (SD) je dejal, da Grims ne more biti več predsednik komisije, zaradi česar je tudi obstruiral sejo. Dodal je, da se vsi postopki v DZ-ju končajo, če nekdo ne spoštuje jasnih zakonov. "Mi na tej seji, na tej farsi in šovu, ki ga želi SDS uprizoriti, ne želimo sodelovati. Grimsa smo predlagali za pričo, ker očitno veliko ve o zadevi, in smo mu želeli dati priložnost, da to tudi javno pove. Ne vem, zakaj tak strah pred tem pričanjem in kaj je tukaj v ozadju," je pojasnil.

Sejo, na kateri je bil zaslišan Rop, je označil za nezakonito, saj naj bi bila nesklepčna, Grims pa naj je zaradi zahteve po njegovem pričanju ne bi smel voditi.

Rop: S patriami nimam nič
Priča, nekdanji predsednik vlade Anton Rop, je izrazil začudenje, da je na komisijo o patriah sploh povabljen. V času predsedovanja ni nikoli stopil v stik z nikomer v povezavi s patriami, je zatrdil in poudaril, da se je njegova vlada prioritetno ukvarjala z vstopom v Evropsko unijo in Nato. Na očitke o negospodarni privatizaciji Sistemske tehnike je odgovoril z argumentom, da so vsi dokumenti o tem dostopni kateremu koli državljanu, da to lahko preveri, hkrati pa tudi tukaj zanikal kakršno koli sodelovanje. Ob tem je zahteval le revizijo prodaje, pri kateri Računsko sodišče ni odkrilo nepravilnosti.

Na vprašanje, ali ve za Jureta Cekuto, je pritrdil in dodal, da ga pozna zgolj iz medijev. Poudarja, da nikoli nista bila prijatelja, dopušča možnost, da sta se kdaj srečala, vendar pa se nikoli nista pogovarjala o orožju. Pojasnil je še, da se je kot poslanec striktno distanciral od pogovorov na temo afere Patria.
Grims: Na MORS-u potekala lobiranja interesentov
Grims je po seji pojasnil, da je z Ropovim zaslišanjem zelo zadovoljen, saj naj bi osvetlilo dejstva, o katerih je bila javnost slabo obveščena. "Namreč, da so bile odločitve o povečanih nakupih orožja sprejete v času vlade LDS-a in SD-ja v času, ko jo je vodil Rop. Pri tem je bilo že vse pripravljeno za nadaljnje korake, vključno z nakupom osemkolesnikov, in zelo jasno se je pokazalo, da sta znotraj ministrstva za obrambo potekali dve lobiranji obeh interesentov, ki so se potegovali za nakup, vendar Rop zanika vedenje o tem," je dodal.

Glede zahteve po njegovem pričanju, ker naj bi imel vse informacije o poslu s podjetjem Rotis, je zatrdil, da takrat, ko je na seji sveta SDS-a o zadevi govoril, nekaterih bistvenih stvari sploh ni vedel. "Če bi vedel to, kar vem danes, in če bi ostali razpravljavci to vedeli, bi zagotovo na prvo mesto postavili neverjetno manipulacijo, da se je dvignil vik in krik s strani neizbranega ponudnika, ki sploh takrat še ni imel izdelanega modela, ki bi ga lahko preizkusil. Toliko o našem silnem vpogledu," je izpostavil.

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS pa so po zapletih v komisiji vložile zahtevo po oceni ustavnosti 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi. Člen zakona, ki bo predvidoma predlog ustavne presoje, določa, kdaj v preiskovalni parlamentarni komisiji ne sme sodelovati poslanec. V prvi alineji člena je namreč določeno, da ne sme sodelovati, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje.

Levanič: SDS se je osmešil
O Ropovem pričanju pa ima Levanič popolnoma drugačno mnenje kot Grims. Pričanje naj bi namreč dokazovalo, da odločitev o nakupu patrij ni bila sprejeta v Ropovi, temveč v Janševi vladi. Argumenti SDS-a, zaradi katerih je bila ustanovljena komisija, tako naj ne bi vzdržali, SDS pa naj bi se zaradi tega osmešil pred slovensko javnostjo.

"Komisijo je pripravil nekdo, ki se rahlo šali s slovensko javnostjo. Torej če želimo izvedeti, kaj se je resnično dogajalo pri Patrii, bi morali komisijo obrniti na glavo. Priče bi morale biti druge in vprašanja bi morala biti druga. Popolnoma nemogoče je in tudi absurdno, da se išče razloge za to, da je ena vlada storila nekaj na način, kot je, pri neki tretji vladi. Danes smo z dokumenti dokazali, da delo vlade pred letom 2004 v nobenem primeru ni mogla vplivati na odločitev, da se je šlo v nakup patrij," pa je po zaslišanju povedal Rop.

Gantar obsodil grožnje z nasiljem
Na dogodke na seji parlamentarne komisije se je odzval tudi predsednik državnega zbora Pavle Gantar. "Obsojam kakršne koli grožnje s fizičnim nasiljem. To se med poslanci ne bi smelo dogajati. Resnici na ljubo, se dogaja zelo redko. Ko bom pregledal magnetogram, bom verjetno na pogovor povabil oba poslanca. Res pa je, da so nenevadne okoliščine pri vodenju te komisije povzročile ta zaplet, pa vendar bi od poslank in poslancev pričakoval trezno glavo in polemično diskusijo," je dejal.

Glede dejanja Francija Keka (Zares), ki je vpogledal v magnetogram seje in ga delil z javnostjo, je pojasnil, da konkretnega primera ne more komentirati, ker ga ne pozna, "praviloma pa, če so magnetogrami tajni, tega ni mogoče neposredno sporočati javnosti". Jelinčič je sicer že zatrdil, da je bil Kekov vpogled v magnetogram nezakonit.





Na jutranji seji mi je Jelinčič fizično grozil, da me bo udaril.

Tadej Slapnik, Zares

Slapnik je danes Jelinčiču grozil, da ga bo vrgel skozi okno, in ga je imel za potepuha.

Franc Pukšič, SLS

Kdo se skriva za inicalkami J. J.? Ne vem. Kdo je M. M.? Miša Molk?

Anton Rop o inicialkah v anonimkah
Zmago Jelinčič Tadeju Slapniku

Če so tukaj prisotni tudi kakšni borci za boj proti sovražnemu govoru, jih lepo prosim, naj si pogledajo ravnanje SD-jevega oz. Pahorjevega PR-ovca na internetu, pa tudi to, kaj v današnji Mladini počnejo na zadnji strani. Jaz lepo prosim, da pustijo mojo družino na miru.

Branko Grims
Obmetavanje z žaljivkami v parlamentu
Spor med Jelinčičem in Slapnikom
Zaslišan Anton Rop