Za usposabljanje Slovenske vojske gre iz leta v leto manj denarja. Foto: BoBo
Za usposabljanje Slovenske vojske gre iz leta v leto manj denarja. Foto: BoBo

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da se je leta 2009 količina denarja, namenjenega obrambi, začela zmanjševati do te meje, da v letih od 2013 do 2015 v razvojnem programu ni več predvidenega denarja.

Zakon o izvajanju temeljnih razvojnih programov (TRP) omogoča, da se za izvajanje temeljnih razvojnih programov od 2008 do 2015 zagotovi 710 milijonov evrov, letno pa največ do 105 milijonov evrov. Vendar pa finančna ocena kaže, da bo realizacija zakona le okoli 30-odstotna. V okviru programa sta bila namreč v celoti izvedena le dva projekta - nakup lahkih oklepnih vozil NRKBO in radarjev dolgega dosega ter oklepnikov Patria.
Slaba četrtina naročil glede na leto 2010
Tudi v letu 2013 na ministrstvu novih projektov niso začenjali, ne načrtujejo jih niti do leta 2015. Tako je v letu 2013 ministrstvo oddalo le 19 obrambnih in zaupnih naročil v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. To je bistveno manj kot leta 2010, ko je bilo takih naročil za 82 milijonov evrov. Kot ob tem poudarjajo na ministrstvu, pa gre v večini za večletne pogodbe, pri katerih se dela naročajo in izvajajo v skladu s potrebami in razpoložljivimi sredstvi.

Med najizdatnejšimi sta dve triletni pogodbi o vzdrževanju helikopterjev eurocopter, ki sta vredni po 2,58 milijona evrov. Dva milijona evrov sta na voljo za triletno vzdrževanje manjših helikopterjev Bell, nekaj več kot 1,5 milijona evrov pa je namenjenih storitvam in dobavi rezervnih delov za letala pilatus. Med naročili, za katera je vojska namenila najmanj sredstev, pa je bilo v letu 2013 tisto o dobavi puškomitraljezov v vrednosti 191.200 evrov.