Osterman se bo posvetil predvsem varnosti naših vojakov na misijah v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Osterman se bo posvetil predvsem varnosti naših vojakov na misijah v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Osterman, Dobran Božič
Brigadir Andrej Osterman prevzema vojsko v razmeroma dobri kondiciji, je prepričan dosedanji načelnik generalštaba Dobran Božič. Foto: BoBo
Vojsko zdaj vodi Osterman

Slovenska vojska ima novega načelnika generalštaba. Kakšne bodo njegove prioritete in kakšni so njegovi načrti, je v Odmevih povedal Slavku Bobovniku.


Marca letos ste dejali, da je bil napredek vojske, odkar smo se pridružili Natu, izjemen. Imate vi kakšne druge podatke kot predsednik države, čigar oceno smo slišali v prispevku?

Napredek od časa, ko smo vstopili v Nato, je izjemen. Zavedati se moramo, da smo pridobili vrsto izkušenj, uspešno smo se integrirali v različne sisteme, smo nosilci različnih vaj in jih izvajamo v tujini.

Ampak predsednik države, ki je vrhovni poveljnik, pravi, da ste na spodnjem robu bojne usposobljenosti.
Slovenska vojska je bojno ustrezno usposobljena, a se je treba zavedati, da je nekatera oprema, s katero razpolaga, že dotrajana in jo bo treba skozi leta zamenjati.

Omenili ste varnost. Kako, ko pa ugotavljajo, da tudi finski oklepniki ne izpolnjujejo vseh meril varnosti, da o čeladah in drugi opremi sploh ne govorim?
Moja zaveza in zaveza Slovenske vojske je, da vojakom, ki jih pošiljamo na misije, posvetimo vso skrb. Zato si prizadevamo, da v okviru teh dveh odstotkov poskusimo kupovati tisto opremo, ki zagotavlja varnost, to so čelada, bojni jopiči in druga oprema.

Ali lahko s polno odgovornostjo trdite, da je slovenski vojak v Afganistanu enako varen kot ameriški?
S polno odgovornostjo lahko trdim, da imajo pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v Afganistanu, podobno opremo kot druge oborožene sile.

Področje zaščite in reševanja poudarjate kot prednostno. Ali to pomeni, da do zdaj ni bilo optimalne organizacije – na primer ob spomladanskih ujmah?
Ena izmed nalog, ki je določena v zakonu o obrambi, je tudi sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja. Tudi do zdaj smo temu področju namenjali posebno pozornost in sodelovali v vseh takšnih dejavnostih – pri žledu, poplavah in še bi lahko naštevali. Vendar se da vsako področje nadgraditi, seveda pa moramo spoštovati predpise.

Spomladi ste torej delali optimalno ali ne povsem?
Spomladi smo svoje naloge opravljali v skladu s predpisi, torej tisto, kar nam omogočajo predpisi na področju civilne zaščite. To pomeni, da ima določene pristojnosti tudi poveljnik civilne zaščite in le na podlagi njegove odločitve lahko angažiramo sile Slovenske vojske.

General Božič je omenjal nekatere organizacijske postopke, da ste lahko delali v finančno zoženih razmerah. Na kaj je pravzaprav mislil?
Predvsem smo maksimirali finančne vire, s katerimi razpolagamo. Vzpostavljeni sta bili dve enakovredni brigadi in združili smo logistiko.

Novi minister spet pravi, "da bo treba v zelo kratkem času razvojne programe Slovenske vojske prilagoditi fizičnim zmožnostim države". Kako ste to razumeli?
Oborožene sile se vedno spreminjajo in tudi Slovenska vojska se bo morala prilagajati razmeram. Tudi v prihodnje bomo morali glede na cilje zmogljivosti, ki bodo določeni v Natu, in naloge, ki jih bomo opravljali doma, nenehno prilagajati.

To, kar naj bi počeli v Natu in kar doma, se v grobem vseeno ve.
Naloge, ki smo jih sprejeli v zavezništvu, so nam poznane, poznane so nam tudi naloge doma. V prihodnosti želimo večji poudarek dati delovanju v civilnem okolju, na področju civilno-vojaškega sodelovanja.

Bili ste namestnik odhajajočega načelnika. Stanje Slovenske vojske v dobrem ali slabem je torej tudi rezultat vašega dela in večjih sprememb ni pričakovati?
Z generalom Božičem sva odlično sodelovala. Takšno delo načrtujem tudi v prihodnosti, še bolj pa bomo izkoristili vire, ki so nam dani.

Pojavile so se špekulacije, da naj bi bila Slovenska vojska ob 1.500 vojakov.
Po srednjeročnem programu bi moralo biti pripadnikov Slovenske vojske 7.600, trenutno pa jih je 7.111. Prizadeval si bom, da se to število ne bo zmanjšalo in da se bo število približalo določenemu v programu, to je 7.600.

Odpuščanj ne bo?
Kot načelnik generalštaba se bom zavzemal, da odpuščanj ne bo. Tukaj ne gre le za pripadnike Slovenske vojske, za njimi stojijo njihove družine.

Mediji pišejo, da naj bi bil vaš predhodnik zamenjan tudi zato, ker naj bi bil viden na prireditvah in shodih ene izmed političnih opcij. Hkrati berem, da je neki polkovnik postal občinski svetnik na listi ene izmed političnih strank. Je to dovoljeno?
Po predpisih je pripadnikom Slovenske vojske dana omejitev, da ne smejo biti člani političnih strank.

Lahko pa kandidirajo na listi katere koli politične stranke za mesto občinskega svetnika?
V preteklosti je bilo kar nekaj takšnih primerov, tudi s pravnega vidika je bilo to proučeno. Ugotovljeno je bilo, da je edina omejitev, da ne smejo biti člani strank.

Kakšno je danes razpoloženje med pripadniki Slovenske vojske?
Ocenjujem, da je razpoloženje pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske dobro.

Vojsko zdaj vodi Osterman