Dokler ni tiralice, policija ne more ukrepati. Foto: MMC RTV SLO
Dokler ni tiralice, policija ne more ukrepati. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija - raj za mafijo?

Ne izključujejo pa možnosti, da bodo v prihodnosti italijanske kolege zaprosili za sodelovanje in izmenjavo informacij, so sporočili. Ob tem dodajajo, da je Slovenija med najvarnejšimi državami Evropske unije in da že leta niso obravnavali mafijskih umorov. Drago Menegalija z Generalne policijske uprave je v prispevku novinarke Anje Huš za TV Dnevnik dejal: "Te navedbe so precej splošne, brez kakršnih koli podlag. Seveda slovenska policija za konkretno policijsko preiskavo potrebuje konkretizirane razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje."

Nekdanji vodja protikorupcijske komisije Drago Kos pa je prepričan, da se skesanim mafijcem ne more vsega verjeti. Meni, da je Slovenija res raj za mafijce, a dopustniški raj: "Ko je prihajalo do delitve tržišč v Evropi med vzhodno- in zahodnoevropskimi mafijskimi skupinami, so si Slovenijo pustili ob strani kot ozemlje, kamor bodo hodili na dopust."

Na novinarkino vprašanje, kako verjetne so navedbe o podkupljivosti slovenskih ustanov, je odgovoril, da so zagotovo tudi taki primeri, ampak ne v velikem obsegu. Treba se je vprašati, kaj bi bil namen takega podkupovanja - zato, da so pri nas na dopustu, jim ni treba podkupovati nikogar, je dodal.

Slovenska policija vsako leto v povprečju konča preiskave 10 mednarodnih kriminalnih združb. Člani nekaterih so tudi italijanski državljani. Drago Menegalija pravi: "Te kriminalne združbe so se ukvarjale predvsem s tihotapljenjem prepovedanih drog, ljudi in orožja."

Zadnja izmed odmevnejših akcij je bila "balkanski bojevnik", ki je potekala v Sloveniji, Srbiji in Italiji. Aretiranih je bilo več kot 100 ljudi, osumljenih preprodajanja mamil.

Slovenija - raj za mafijo?