Slovenija

Poudarki

  • Več o karakteristikah Svetlyaka
  • Erjavec: Dokupa ne bo treba
  • Lahovnik: Jesen bo za orožarske posle očitno prevroča
  • Dogovor o zaprtju dolga star skoraj pet let
49,5-metrski Svetlyak naj bi se pridružil 25-metrskemu Ankaranu izraelske izdelave. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Minister je izrazil zadovoljstvo nad predvidenim nakupom ruske večnamenske patruljne ladje. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
Prvi in najglasnejši, ki je v smotrnost odpisa dolga na račun Svetlyaka podvomil, je bil Matej Lahovnik (Zares). Foto: MMC RTV SLO
Sergej Kolotuhin
Pogajanja o odpisu klirinškega sovjetskega dolga je za rusko stran vodil takratni namestnik ruskega finančnega ministra, Sergej Kolotuhin. Foto: EPA
VIDEO
SV bo dobil rusko ladjo

Dodaj v

Slovensko obalo bo varovala "Kresnica"

130 milijonov vreden klirinški dolg zaprt
18. julij 2008 ob 17:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija bo od Rusije v zameno za odpis klirinškega dolga dobila večnamensko plovilo Svetlyak.

Obrambni minister Karl Erjavec je na konferenci za novinarje javnosti oznanil, da so pogodbo podpisali v četrtek. Plovilo bo po njegovih besedah primerno tako za vojaške, kot tudi za namene zaščite in reševanja.

Kot je pojasnil, je Rusija pogojevala, da se dolg zapre z nakupi vojaške opreme. Dejal je, da so bile tri možnosti - nakup raket za protizračno obrambo, večnamenske ladje ali pa transportnega letala. Po pogovoru z rusko stranjo so ugotovili, da z letalom "ni bilo mogoče zapreti dolga, saj letala, ki bi ustrezalo potrebam Slovenske vojske, Rusi nimajo", je povedal Erjavec.

Povedal je tudi, da bo ladja stala 34,9 milijona dolarjev, ta znesek pa bo v celoti pokril klirinški dolg. Doplačati bo potrebno 4,9 milijona dolarjev oziroma 3,2 milijona evrov za nakup sistema upravljanja z oborožitvenimi sistemi, za usposabljanje ter za nakup streliva. Posadka ladje bo štela 24 oseb, od tega štiri častnike, štiri višje podčastnike ter 16 nižjih podčastnikov in mornarjev. Življenjski ciklus plovila znaša 20 do 30 let, stroški njenega vzdrževanja pa naj bi znašali 1 odstotek njene vrednosti na leto.

Karakteristike Svetlyaka
Gre za 49,5 metra dolgo plovilo, s prostornino trupa 375 ton, ki jo izdelujejo v ruski ladjedelnici Almaz (Almaz Central Marine Design Bureau). Ladja doseže hitrost 30 vozlov, poganjajo pa jo trije dizelski motorji z močjo 3.530 kW. Okrepljena topniška oborožitev in moderen sistem za nadziranje izstrelkov ji omogočata visoko učinkovitost pri doseganju tarč v zraku in na kopnem, trdijo proizvajalci. Ladijski trup je iz varjenega jekla. Svetlyak je izdelan v treh različicah (10410, 14011, 1412).

Oborožitev modela 10410
- Cevna oborožitev: AK-176M (76.2 mm) in AK-630M (30 mm) ter sistem za nadzor izstrelkov MP-123-02.
- Protiletalske rakete: ladja je opremljena s 16 prenosnimi protiletalskimi izstrelki Igla.
- Protipodmorniško orožje: dve cevi za izstreljevanje torpedov OTA-40A-2 in nadzorni sistem ŃÓ-406. Ladja je opremljena tudi s sistemom granatomet MRG-1 ali DP-64-1.

Oborožitev modela 10412.
- Topništvo: dve AK-630M (30 mm) in sistem za nadzor izstrelkov SP-521 "Rakurs".
- Na vsaki strani ima ladja še 14,5-milimetrski mitraljez.

Glede na opisane lastnosti z današnje konference za novinarje (obrambni minister je navedel, da bo slovenska ladja oborožena z dvema mitraljezoma 14,5 mm ter topom kalibra 30 mm, je jasno, da bo v Slovenijo priplul Svetlyak tipa 10412.

V nadaljevanju je minister Erjavec pojasnil, da je bil nakup druge patruljne ladje predviden v strateških dokumentih. Na novinarsko vprašanje, kje bo ladja privezana, pa je odvrnil, da bodo s tem težave, da pa bo to predvidoma rešeno v okviru tretjega pomola.

Minister je na vprašanje, ali bo ob kadrovskih težavah SV-ja za prvo posadko ladje dovolj pripadnikov, odvrnil, da se ne boji, da tega segmenta ne bi mogli pokriti. Trenutno mornariški divizijon šteje 63 pripadnikov.

Ladjo bodo 18 mesecev gradili v ladjedelnici v Sankt Peterburgu, Slovenska vojska pa jo bo prevzela v Črnem morju, od koder jo bodo pripeljali v Slovenijo. Do takrat bodo poiskali tudi začasno rešitev za privez ladje ob slovenski obali.

Lahovnik: Jesen bo očitno prevroča za orožarske posle
Na odločitev se je že večkrat, nazadnje pa danes popoldan, odzval poslanec Zaresa, Matej Lahovnik. Vlado poziva, naj razmisli o ustanovitvi obalne straže. "Večina pomorskih držav ima namreč na različen način organizirane obalne straže, vsem pa je skupno, da je njihov glavni namen racionalno opravljanje nalog, povezanih z varnostjo plovbe, varovanjem teritorialnih voda in interesov v ekonomskih conah."

Lahovnik ministra sprašuje, kdaj je 50-metrska ruska topnjača postala večnamensko plovilo in kdo je v imenu vlade, ki je odgovorna za zaprtje klirinškega dolga, to pogodbo podpisal. "Kot kaže, se minister iz spornega posla z nakupom patrij ni ničesar naučil, saj je še pred časom v parlamentu zagotavljal, da bo od nabave odstopil," trdi poslanec Zaresa. Po njegovem minister in vladajoča koalicija menita, da bo jesen prevroča za sklepanje dvomljivih orožarskih poslov in sta zato z njimi pohitela.

Kot zatrjuje, so v Zaresu ministra in vlado vse od novembra lani pozivali, da naj se nakupu odreče, ker so prepričani, da bi bilo mogoče podobno plovilo kupiti kje drugje bistveno ceneje. "Cena takšnega plovila bi bila namreč po ministrovih besedah glede na pogajanja 34,9 milijona dolarjev, pri čemer bi glede na višino dolga država morala za nakup ladje odšteti še 12,5 milijona dolarjev in to iz državnega proračuna," je zapisal Lahovnik. Iz ministrovih navedb je, kot piše poslanec, videti, da zgolj z nakupom ladje klirinškega dolga ne bomo zaprli, ampak bomo morali za ladjo celo doplačati iz državnega proračuna. Slovenski davkoplačevalci pa naj bi po njegovih besedah morali dodati še okoli štiri milijone evrov za posodobitve oborožitve na ladji. "Na spletu je namreč mogoče prebrati, da je za isto ladjo tipa Svetlyak Šrilanka leta 1999 plačala le dobrih 18 milijonov dolarjev," je zapisal poslanec Zaresa. Kot je še dodal, pa je nedavno pridobil tudi informacije o tem, da je leta 2002 dve ladji istega proizvajalca tipa Svetlyak kupil Vietnam za ceno 40 milijonov ameriških dolarjev - torej 20 milijonov za eno ladjo. Minister Erjavec je danes dejal, da so navedbe o tujih nakupih tovrstnega plovila preverili, podatki, ki jih navaja Lahovnik, pa po njegovih besedah ne držijo.

Erjavec: Dokup ne bo potreben
Karl Erjavec je že pred odborom DZ-ja za obrambo sredi junija zatrdil, da dokupa za ladjo ne bo treba, saj naj bi jo predvidoma leta 2010 prevzeli opremljeno.

Dogovor star skoraj 5 let
Decembra 2003 so se v Moskvi s podpisom memoranduma o vrnitvi klirinškega dolga nekdanje Sovjetske zveze Sloveniji končala dvostranska pogajanja. Vodila sta jih takratni slovenski finančni minister Dušan Mramor in namestnik ruskega finančnega ministra Sergej Kolotuhin. Stranema je uspelo uskladiti načela in menjalni tečaj klirinškega dolarja, ki naj bi znašal 0,625 ameriškega dolarja za klirinški dolar, tako da naj bi Rusija Sloveniji izplačala slabih 130 milijonov dolarjev.Prijavi napako
Komentarji
Jugoslovan
# 03.08.2008 ob 11:50
Ne me smejat varovalo nas bo?Pred kom pa?

SRAMOTA NI KEJ
yetti
# 02.08.2008 ob 22:32
Za tiste, ki mislijo da se ni dalo nič pametnega dobiti od Rusov - Hrvati so, oziroma bodo na račun odprtega dolga dobili helikopterje za gašenje požarov - koliko jih mi že imamo?
capyes
# 02.08.2008 ob 20:14
Klovn Erjavec bo dobil igračko !
Res je...Janša ima dvornega norca v vladi!
Nutri
# 26.07.2008 ob 23:19
To "NUJNO" potrebno ladijo bomo slovenski državljani še drago plačali !!!!!!!!
Na koncu preden jo bodo pripeljali v naše morje, jo bomo še morali doplačati za kakih 4.000.000,00 € ali pa še kaj več, bodo nastali nepredvideni stroški, itd.

pol pa izjava ministra: "OB NAKUPU LADIJE SO NASTALI NEPREDVIDENI STROŠKI, KI PA SO NUJNO POTREBNI ZA NEMOTENO DELOVANJE, itd.

Pustimo se presenetiti :-|
bavdek9
# 26.07.2008 ob 23:16
Juhu mi mamo pa ladjo
PONOS
# 26.07.2008 ob 16:20
94. filozof
Hrvati imajo 5 takih ladji tega tipa(3 od teh je stara šara) 4 še dobijo iz Švedske kaj je pa najbolj pomembno vse imajo lahko svoj privez.
ninonino007007
# 26.07.2008 ob 14:54
to nucamo ja....glih bo lahka obrnla u piranskem zalivu....nej raj kej majnšga kupjo pa kak policijski čoln...zto k se naši z gumenjaki okol vozjo ku taki ćobani
Sy
# 26.07.2008 ob 10:32
Super zadeva, končno ena dobra poteza. Upam samo da bo oborožitev res takšna kot se spodobi.
SANTER
# 25.07.2008 ob 16:54
Nekaj podobnega kot mig 29 in f-16. Mig 29 v 90% premaga F-16 v njihovih medsebojnih bojih. Mislim da to vse pove o t.i. premoči ameriškega orožja!
Me pa prav zanima, od kod ti ta podatek! da te slišim, link bo zadosti, če ne, pa Cartoon network dalje!
Je pa nekaj drugega res : F15 proti.... 101: 0, evo ti klik!
LexLuthor
# 23.07.2008 ob 15:56
tole je brca v prazno! Kaj nam bo taka ladja??

Mar bi nabavli protiletaske sisteme, ki jih nimamo, npr S-300 ali S-400, ki je najboljši sistem na svetu. Da ne bodo ob obisku kakih pomembnih gostov pred Brnikom spet postavljali neuporabnih Rolandov.
filozof
# 22.07.2008 ob 22:15
Kje ste zdaj hrvati XD.
Ne bodo več hrvaški ribiči udov kazali. Za posadko pa Jelinčiča pa preostalo sns kompanijo.
Takoj imamo obale do Zadra.

Joke
kledo
# 22.07.2008 ob 13:42
mačkon: slovenija takih ladij ne potrebuje. edino kar potrebujemo za nadzor slovenskega morja so hitri patruljni čolni, lahko brez oborožitve, ki so tudi primerni za reševanje. tak čoln ima tudi luška kapetanija v KP. seveda pa je za ca. 42 km morja skrajno neprimerno (neekonomično) da imamo za nadzor morja vsaj 4 različne službe (zagovoto kake ne poznam): policijo, vojsko, luško kapetanijo in službo za nadroz obalnega pasu (ministrstvo za okolje). smiselno bi bilo ustanoviti skupno službo - obalno stražo, ki bi imela pristojnosti vseh sedanjuh služb na morju, upravljala pa bi jo skupna služba vseh sedaj delujočih ministrstev. nekaj podobnega so američani po 9/11 naredili na področju svojih obveščevalnih služb.
nihilist
# 22.07.2008 ob 10:26
Ja Lučko, seveda. Po tej vladi pride potop.... Pa še ta bo boljši od nje.
albert36
# 21.07.2008 ob 16:41
86. jani.... Takoj razrezati in oporabiti železo za kaj pametnega, če so že za to staro železo naši odpisali rusom dolg.Pa ne v proračun kjer se ga razni finančni mešetarji na oblasti polastijo in "olastninijo"temveč za konkretne ljudske namene.
Slovenci bodo kmalu rabili prikolice pred sabo da bodo lahko vozili svoje dolge nosove od te EU skrbi za narod . HI, ha,ha,ha v nedogled ! A
imperator Dejan
# 21.07.2008 ob 14:59
Edino pametno kaj je ta vlada do zdaj izpeljala, res pa je da se je to dogovorila že prejšnja, tak da,... Če pa kdo misli da so ruske ladje staro železo se pošteno moti, naj malo poklika po netu pa bo videl da temu ni tako. Saj bi vam dal nekaj linkov o tem, ampak po pravici povedano se mi ne da ubadat z debili. Nekaj podobnega kot mig 29 in f-16. Mig 29 v 90% premaga F-16 v njihovih medsebojnih bojih. Mislim da to vse pove o t.i. premoči ameriškega orožja!
angelc
# 21.07.2008 ob 13:05
Hrvati že brusijo frače. Da bodo sklatli Erjaveca s palube.
Pa saj s tako križarko bomo kršili mednarodni prostor z Italijani in Hrvati. Mark Spitz pomagaj !
mfluder
# 21.07.2008 ob 08:31
Z gumenjakom je vojska že povozla eno osebo. S to barkačo bjo še kak čoln potopili.
jani_mb1
# 20.07.2008 ob 22:45
vzemite jo in prodajte takoj naprej - sedaj pa začnite iskati kupca za to topnjačo....,potem pa denar v proračun...
niii_ki
# 20.07.2008 ob 22:19
Ta ladja bo namenjena v miroljubne namene, kot recimo reševanje. Naslednjič, ko bo spet kakšna nesreča na umetnem jezeru, Soči ali Savi, bo prišla ZELO prav.
Mačkon
# 20.07.2008 ob 15:11
Mislim da smo eno tako plovilo potrebovali. Verjamem pa, da bi se lahko bolje izpogajali - a očitno so Rusi trd oreh (po moje je JJ v pogovoru z Medvedjevim v Sibiriji rešil posel, da so malo popustili glede cene).
Sprehod po Piranskem zalivu bo hladil vroče glave hrvaških ribičev.

Se pa strinjam z Lahovnikom, da bi bila to lahko "admiralska ladja" obalne straže, v kateri bi združili policijske in oba vojška čolna.

Kar se pa vaših komentarjev tiče - mislim, da nobeden od vas ni bil junija 91 v rovu ko je pokalo - vsi bi imeli kvečjem tabornike od vojske - o inteligenci takih nazorov res ne bi zgubljal besed.
seba25
# 20.07.2008 ob 11:42
Ma to nam bojo eno staro njihovo dal in jo mal preštrihal...
lučko
# 20.07.2008 ob 09:02
Nobeden se tu neupraša, pri kateri vladi se je ta Ruski dolg rešil pozitivno, ravno pri tej vladi Janeza Janše.Če ne bi bilo te vlade, bi na ta Ruski dolg lahko pozabili in bi imeli samo gremke spomine. Je treba vedeti, da smo v natu paktu in moramo imetui, tudi tako bojno in vse stransko ladjo, ki bi jo morali kupiti iz davkoplačevalskega denarja, ki bo s to pozitivno potezo te vlade in dogovorom z Karlom Erjavcem, to rešeno in veliko milijonov Evrov, je ostalo v blagajni Republike Slovenije. Peto kolinaši, pa zopet trobijo nasprotno.
dmjn
# 20.07.2008 ob 07:21
Strumni vojak Erjavec bo ladijo pričakal v beli maršalski uniformi. Prihod ladje bo pričakal tudi predsednik Zveze borcev, kateremu bo ob tej priliki strumni vojak podelil odlikovanje "reda srebrne noge z zlatim vencem" za prvi politični prestop iz desnice na levico. Stvar se je zgodila že davno pred Puckom ob rojstvu ideje o bratskem narodu. Od takrat naprej razni bratje osvobajajo našo obalo, kar je tudi prav!
bartol
# 19.07.2008 ob 19:15
ladjo pardon
bartol
# 19.07.2008 ob 19:10
ko sem na hitro prebral,sem mislil,da piše KRESAL in da si je Katarina Kresal poleg zasebnega letala za v Milano kupila tudi zasebno letalo
Vodin
# 19.07.2008 ob 17:29
Nobena ladja na sliki ni model 10412, ki smo jo mi naročili in je totalno neoborožena plavajoča kanta! Vse ladje na sliki so model 10410 ali 10411!
Vodin
# 19.07.2008 ob 17:27
Ne vem kdo je bolj blesav mentalni invalid Kahel ali Frutek? Prvi kupuje vojaško ladjo za civilno zaščito, drugi, ji pa pravi topnjača, čeprav je brez topov!
---<JAGR>---
# 19.07.2008 ob 16:17
tale ladja ni barka še zdeleč ne
pa tud model ni star (konec sz to je za ladjo malo)
v svojem razredu je je med najboljišimi je le prevelika za našo morje

raj bi kupil mige
honda12
# 19.07.2008 ob 15:08
kdo rabi ltako ladjo v slovenskem morju. slovencelne nas je treba jebat ker smo glupi in provizijo jemat. v stroki je znano, da je ladja/barkasa edino uporabna za pusta. za nas imamo zadostno kvoto ustreznih plovil.
TIGR2
# 19.07.2008 ob 14:42
Dobra kupčija. Imamo vsaj moderno ladjo za našo malo obalo...za vsak slučaj. Končno smo vedno bili pomorščaki, posebno mi Primorci, čeprav naša prava obala je pod tujo oblastjo. Kot nadomestek imamo dvojezično področje, ki zares ni slovensko primorje. Našega imajo Lahi po zaslugi "zmagovite Juge in njenega vodje".
amaterček
# 19.07.2008 ob 13:46
Sicer nisem pristaš replik v taki obliki, to pot pa "Heblu" (= vzvod) priporočam, da še trikrat prebere moj prispevek. Če še ne bo ničesar razumel, naj mu pač bog pomaga.
1d2e3y
# 19.07.2008 ob 13:28
Dobra bo dobra, za Hrvate plašit odlična, kadar bodo še kaj po našem Piranskem zalivu rogovilili. Močne oborožitve niti ne rabimo, če bodo še kaj CRO mornarji lezli na našo stran bomo sam smeti z višine skipali na njih pa bo stvar rešena. Ne bo treba nobenih protestnih not več pisat.
---<JAGR>---
# 19.07.2008 ob 13:16
LOL
sej ladjo nucamo že zarad hrvatu da se mau zbrihtajo sam ne pa križarke
nvem kje bo ubrnila pa kam jo bomo dal

raj bi nabavl protiletalske rakete al pa tanke t 90 bojna letala bi bla pa še bol za ta dnar bi dubl tri lovce mig 29k

tomi
demolition
komunizma je konc nebomo mi žvel vašo nesposobnost
zakaj bi za vs zmetaval dnar pa kupoval vm moko a bomo ostali državljani mel kej ud tega- nič

klala me pa saj na dnvu slovenske mornarice nebo tok hudiču sram če druzga ne

drgač pa korl zbrihti se ne nucamo križark nucamo mige
DaCroce
# 19.07.2008 ob 13:12
lol samo še to smo rabili za napad na hrvate
hebl
# 19.07.2008 ob 12:34
amaterček, jaz predlagam, da naredimo na obali kar eno vojško bazo za mornarico, kjer bo lahko zasidrana množica vojaških ladij, vključno z letalonosilkami

levokrilo, nerazgledani bedaki kot si ti, ki se sploh ne potrudite poznati ozadja odločitev, daleč najbolj škodite demokraciji in vi zabijate avtogole celi državi!
Highlander
# 19.07.2008 ob 11:01
Kako priročno(beri: prižepno!), da je cena ladje enaka dolgu! No ja, malce, tiste 4-5 mio$ pa bo treba kljub vsemu še dodati...
Priročno, res!
Pas lutalica
# 19.07.2008 ob 10:50
Saj za tako veliko ladjo nerabite motorja, ali zato pa rabite dovoljenje Hrvaške in Italije. Ena sandolina bi tudi zadoščala za varnost vašega velikega morja :-)
tyne
# 19.07.2008 ob 10:17
morda so pa Rusi plinovod pogojevali s to ladjico. dvomim, da so JJ in pogajalci tako neumni
Iggy Q
# 19.07.2008 ob 10:10
Koliko pa je stara ta ropotija - 120 let, izgleda že tako.
levokrilo
# 19.07.2008 ob 09:59
JJ naši otroci ti bodo hvaležni za še eno briljantno potezo. In volivci bodo upam jeseni to bogato nagradili.
Dal si si avtogol.
damiani
# 19.07.2008 ob 09:25
Kako je Karel VELIKI I spregledal dogovor med prejšno vlado in Rusijo. Po Karlovi modrosti smo zgubili ne le 14,9 m $ preocenjene cene ampak tudi dodatnih 98 M $. Genij je ta naš zapravljivec.
amaterček
# 19.07.2008 ob 08:25
Če ste bili že vsi drugi tako šaljivo razpoloženi, pa naj še jaz dodam svoje. Upam, da me ne bodo obdolžili ali kar obtožili kršenja predvolilnega molka v eni od obalnih občin.
Vojaška ladja "Kresnica" tipa 10412 bo priplula v naše morje z zamudo, vendar - upajmo - še pravočasno. Kje bo privezana ob obalo? To bodo že uredili ali pa bodo nekje zgradili poseben pomol za takšne namene. Če bi ladjo dobili pred mesecem dni ali kaj več, bi lahko patruljirala na nevtralnem terenu med Koprom in Izolo zaradi nenehnih incidentov med mestecema, pravzaprav med županoma obeh občin. Kapitan ladje naj bi bil tudi zadolžen, da odloči, čigava je in bo Slovenija v prihodnje.
Za vsak primer - ladja naj bo zasidrana nekje pri Rexu (nevedneži: pobrskajte po medmrežju!).
gazjebo
# 19.07.2008 ob 08:21
IMA !... još luđaka !!......
riq3lme
# 19.07.2008 ob 08:16
lahko bi obdržali ime Svetlyak, je lepše kot kresnica :)
albert36
# 19.07.2008 ob 07:48
OH, OH in oh v nedogled!
Kakšna obramba suverenitete, ko pa jo nam brani NATO in EU. V vseh sporazumih je ja jesno napisano da če je ena od prisotnih napadena jo branijo vse ostale !!! JHI, HA in še kaj zraven abotnega so naši podpisovali v vseh teh sporazumih.
Nikoli ne bom pozabil ko sem bil v general štabu JNA tehnik za zveze, urejeval sem med ostalim tudi povezave v tako imenovani ratni sali (z maketami bojišč i sodatkot, tankov ter vsega mogočega orožja) pa so ga razno purši premikali po "bojišču" tisti stari generali okoli kateri so pa vodili tiste plave in rdeče enote so se pa preklali med seboj kdo je preje zavzel kakšno koto in koga "ubil" Vse to preklanje je bilo pa prav enako kakor smo ga mulci na domači cesti zganjali s fračami in navadnimi lesenimi puškami. Šli smo se "bum-bum, jaz sem tebe prej zadel.Prav enako so počeli tisti stari nedonošenčki.
Do kdaj bomo odrasli dopustili da se v imenu nekih suverenosti tile igrajo otroških iger , pod taktirko raznih NATO jev in ostalih pohlepnežev za provizije,??????????????????????????????
???????????
Zanima me če bo ta ladja opremljena z aktivnim -eksplozivnim oklepom, sicer bo šla na dno v 10 ti minutah če se je loti kaka hrvaška topovnjača., nabrušeni so dovolj! ti naši "dragi "sosedje, kamor rine kar milijon Slovencev na dopuste, da vam lahko zaračunavajo storitve kakor recimo na res exskluzivnih mondenih destinacijah. Smo pa res majčkeni!
Albert
misonka
# 19.07.2008 ob 00:40
mah joj... komaj verjamem :s ... kakšen nesmisel ... zdaj ne vem točno kaj je Ruska prioriteta- nagib Slovenije na vzhod in vključitev v kmalu izoblikovani Varšavski pakt2? ... ali pa bajno bogatenje na račun vzdrževanja naše "Kresnice" (NAFTA, rezervni deli ...) zagotovo bo izdelana po sodobnih predpisih, iz najboljšim maretialov... ITAK! joj... to so vendar Rusi! ... o fuj kako tu nekaj smrdi! ...
Priznam, da se mi tudi NATO gabi... ampak kaj če plovilo ne bo ustrezalo NATO-vim merilom?... čemu sploh ta svetovna oboroževalna tekma!? ABSURD!
Zakaj ravno vojaška oprema?! To se ni zahtevalo že od začetka! ... decembrski članek (2003) omenja tole: Po Mramorjevih besedah se ruska stran zanima predvsem za naložbe v energetski sektor. "Se pravi da bi bili oni kot lastniki ali solastniki recimo elektrarne ali česa podobnega," je še pojasnil.... Kakšna taka rešitev bi bila po mojem mnenju genialna napram zdajšnji ... nevem zakaj je našim "vrlim" možem všeč vse kar diši po nehumanosti (oz. kaljenju miru) ...
No saj ne bi rada ravno pametovala, vendar marsikdo se lahko iz osnovnih zgodovinskih dejstev prepriča, da so z Rusijo prijateljski odnosi vprašljivi - če ne vedno, pa zagotovo takrat, ko se dotaknemo vojaških poslov...

P.S. Tudi Amerike ne maram :)
komsomolec
# 19.07.2008 ob 00:09
Komsomolka bo njeno ime!
sladoledcesen
# 18.07.2008 ob 22:58
a ni klirinški dolg 128 milijonov?
Adut97
# 18.07.2008 ob 22:52
Za ostanek dolga, bi nam pa lahko 1 jedrsko bombo dali, pol bi pa res bli varni.
Chelsea16
# 18.07.2008 ob 22:04
Boljše bi blo da bi nam rabljeno dali,ne pa da jo gradijo na novo,ker bojo tak zanalašč nekaj narobe naredli da se bo pol potopila...
Kazalo