Na zaprto sejo odbora sta bila povabljena minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman. Foto: EPA
Na zaprto sejo odbora sta bila povabljena minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman. Foto: EPA

Obrambni minister Karl Erjavec je pojasnil, da je Slovenija izrazila interes za nakup večnamenske ladje, Rusija pa tega ni zavrnila. Opozoril je, da konkretni dogovori z Rusi še niso stekli. Predsednik odbora za obrambo Anton Anderlič ga je zaprosil, naj s potekom pogajanj obvešča matični parlamentarni odbor. Poplačilo 130 milijonov dolarjev ruskega klirinškega dolga je sicer predvsem v domeni ministrstva za finance.

Šlo naj bi za večnamensko plovilo, ki bi ga potapljaške enote uporabljale za reševanje. V dogovoru z ministrstvom za finance naj bi za nakup orožja in vojaške opreme namenili 40 milijonov dolarjev, Slovenska vojska pa si za ta denar želi še drugo opremo, še posebej protiletalske sisteme.

Odbor bo obiskal Role 2
Odbor se je seznanil tudi s poročili o delovanju slovenskih vojakov v Afganistanu in Iraku. Erjavec je pojasnil, da je vlada odobrila povečanje slovenskega kontingenta v silah ISAF-a v Afganistanu z avgustom za 12 vojakov. Nacionalne omejitve, zlasti glede mesta delovanja, za ta kontingent ostajajo nespremenjene, je dodal Erjavec.

Glede delovanja slovenskih vojakov v zavezniški misiji usposabljanja iraških vojakov pa se je odbor seznanil s 50-odstotnimk zmanjšanjem slovenksega kontingenta, saj sta s februarsko menjavo kontingenta v Irak namesto štirih odšla le dva slovenska vojaka. Dve delovni mesti sta bili namreč ukinjeni.

Odbor je sprejel poročilo o izvajanju temeljnih razvojnih programov obrambnih sil Slovenije za leto 2006, napovedal pa je tudi ogled vojaške bolnišnice Role 2.