Predsednik zveze združenja borcev NOB-ja je opozoril na posvet o zadevi Ribičič v državnem svetu. Foto: RTV SLO
Predsednik zveze združenja borcev NOB-ja je opozoril na posvet o zadevi Ribičič v državnem svetu. Foto: RTV SLO
Mitja Ribičič
Mitja Ribičič je bil obtožen sodelovanja pri pobojih več kot 200 ljudi. Foto: RTV SLO

Predsednik zveze borcev NOB-ja je izpostavil, da je vodja preiskave povojnih pobojev Pavel Jamnik na posvetu v državnem svetu pred vložitvijo kazenske ovadbe zoper Ribičiča izjavil, da nima pravno relevantnih dokazov.

Stanovnik je med drugim dejal, da se je "šef policije oglasil pri šefu izvršne oblasti in ga opozarjal, da indici, s katerimi policija razpolaga, niso pravno relevantni. Šef izvršne oblasti je kljub temu dejal, da je ovadbo treba vložiti in minister za notranje zadeve je zadevo izvršil".

Generalna policijska uprava odgovarja, da se je posvet zgodil več kot šest mesecev pred podajo kazenske ovadbe in preden je policija imela dokazno gradivo, ki je kasneje služilo kot dokaz v kazenski ovadbi. Na posvetu je Jamnik izjavil, da delo v akciji Sprava še ni pripeljalo do dokazov za podajo kazenske ovadbe proti storilcem zločina, pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Gradivo je policija v Arhivu RS-a našla šele v prvi polovici leta 2005, zato po besedah Menegalije dogodka nista povezana.

Ribičič ovaden maja 2005
Kriminalisti so maja leta 2005 ovadili Mitjo Ribičiča zaradi suma kaznivega dejanja genocida, 21. aprila letos pa je vrhovno državno tožilstvo na okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Obtožni akt naj bi vseboval imena in priimke več kot 200 ljudi, Ribičiča pa tožilstvo sumi, da naj bi bil za te povojne poboje sokriv.