Mojca Prelesnik je generalna sekretarka DZ-ja od leta 2008. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik je generalna sekretarka DZ-ja od leta 2008. Foto: BoBo

Proti predlogu mandatno-volilne komisije so na izredni seji glasovali poslanci SDS-a in NSi-ja, iz vrst SLS-a pa sta proti glasovala Mihael Prevc in Franc Pukšič, medtem ko so se preostali poslanci te stranke vzdržali. Navzoči poslanci koalicije pa so predlog za imenovanje Prelesnikove v izbirno komisijo podprli, a z izjemo Franca Jurše in Ivana Hršaka iz vrst DeSUS-a, ki sta se prav tako vzdržala.

Med razpravo so se oglašali zlasti poslanci SDS-a in izražali prepričanje, da je tudi Prelesnikova politično oz. strankarsko opredeljena. Jože Tanko je denimo poudaril, da tri od petih članov izbirne komisije imenuje vlada, posredno ali neposredno. Jožef Jerovšek pa je dejal, da bi bilo popolnoma logično, če bi v izbirni komisiji kot predstavnik DZ-ja sedel opozicijski poslanec. "S tem bi se izognili posledicam, iz katerih se vidi, da koalicija ne želi imeti nevtralne KPK, ki bi dejansko preprečevala korupcijo, ampak želi imeti odvisne, strankarsko opredeljene ljudi," je dejal.

Maša Kociper (PS) pa je zatrdila, da v postopku imenovanja senata KPK-ja nikakor ne more zmagati politika, tudi če bi hotela, saj da so trije od petih članov izbirne komisije nepolitični predstavniki. Če bi pa že upoštevali željo poslancev opozicije, da bi KPK deloval čim bolj nepolitično, potem v tej komisiji po njenem mnenju ne more biti ne predstavnik koalicije in ne opozicije.

Poleg DZ-ja sicer v izbirno komisijo svoje predstavnike imenujejo še vlada, kvalificirane nevladne organizacije ter sodni in uradniški svet.