V okviru akcije bo potekal poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ter prepovedjo prodaje in ponudbe opitim ljudem. Foto: BoBo
V okviru akcije bo potekal poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ter prepovedjo prodaje in ponudbe opitim ljudem. Foto: BoBo

V okviru akcije bo potekal poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola na slovenskih cestah ter prepovedjo prodaje in ponudbe opitim ljudem.

Poostren nadzor bodo izvajale tudi inšpekcijske službe, ki se bodo osredotočile na strežbo alkohola v gostinskih lokalih, zlasti upoštevanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim ljudem.

Inšpektorji bodo preverjali tudi spoštovanje prepovedi prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu ter prepovedi opitosti na delovnem mestu.

Vzporedno bodo potekale tudi preventivne in promocijske aktivnosti, ki jih bodo izvajali Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter nevladne organizacije, kot so Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije, DrogArt, Društvo Žarek upanja, Varna pot in Zavod Vozim.

Zapestnica s sloganom Furam 0,0
Tako bo potekala tudi promocijska akcija Slovenija piha 0,0, s katero bodo o alkoholu ozaveščali mlade voznike oz. voznike začetnike, za katere velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola. Tisti, ki bodo v poletnih mesecih opravili vozniški izpit ali izpit varne vožnje, bodo ob potrdilu o opravljenem preizkusu prejeli silikonsko zapestnico s sloganom Furam 0,0.

Nagradna igra za trezne voznike
Organizatorji akcije bodo aktivni tudi na slovenskih cestah. V sodelovanju s policisti bodo s sloganom Slovenija piha 0,0 trezne voznike vabili k sodelovanju v nagradni igri. Policisti bodo po preverjanju alkoholiziranosti voznikom, pri katerih bo preizkus pokazal 0,0, izročili letak z navodili za nagradno igro, ki bo potekala na družbenem omrežju Facebook.

Akcijo bodo ponovili še v novembru in decembru, nekatere zaščitne in nadzorne aktivnosti pa bodo izvajali tudi v drugih obdobjih leta. Po opozorilih strokovnjakov se je lani delež alkoholiziranih povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom spet povečal.